Βερολίνο: Επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του παρόχου αυτοκινήτων κοινής χρήσης Miles, ερευνάται φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Η Εγκληματολογική Υπηρεσία του Βερολίνου, η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Αυστριακοί ελεγκτές ερεύνησαν την Τετάρτη τα γραφεία και άλλους χώρους της εταιρείας car sharing Miles Mobility, στο Βερολίνο και σε άλλες τοποθεσίες. Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η αστυνομία του Βερολίνου, οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ηλικίας 36 και 43 ετών, ερευνώνται για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατ’ εξακολούθηση εμπορική απάτη και απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και για παραποίηση τεχνικών αρχείων και απόκρυψη εγγράφων.

Κανονικά, οι πάροχοι κοινής χρήσης πληρώνουν τα τέλη στάθμευσης αυτόματα, μέσω δεδομένων θέσης GPS, στις αρμόδιες αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου. Ωστόσο, η Miles παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις στη διαδικασία αυτή.

Από το 2019, οι υπάλληλοι των γραφείων δημόσιας τάξης και προστίμων της αστυνομίας είχαν παρατηρήσει σημαντικές αποκλίσεις στις πληρωμές των τελών σε ζώνες στάθμευσης από οχήματα της Miles. Αυτό προκάλεσε την υποψία ότι τα δεδομένα τηλεμετρίας ενός μεγάλου αριθμού αυτών των οχημάτων θα μπορούσαν να έχουν παραποιηθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι χρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το κρατίδιο του Βερολίνου θα μπορούσε να έχει χάσει τέλη ύψους έως και 25 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Οι έρευνες των μικτών κλιμακίων πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των δύο υπόπτων, στην έδρα της εταιρείας και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Στη Βιέννη της Αυστρίας, οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης στοιχεία σε εταιρείες που έχουν επιχειρηματικές επαφές με τη Miles.

Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και επιχειρηματικά έγγραφα, τα οποία τώρα αναλύονται στο πλαίσιο της έρευνας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν και πώς έγιναν πράγματι οι χειρισμοί και εάν οι κατηγορούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ενδεχομένως με τη βοήθεια τρίτων, τους μεθόδευσαν και τους υλοποίησαν. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...