Ιταλία: Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας δηλώνει ότι το διάταγμα για τα ταξί ζημιώνει την πόλη του

«Το διάταγμα Ούρσο για τα ταξί είναι απλώς απαράδεκτο». Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, απορρίπτει το μέτρο οριζόντια, όπως έχει ήδη κάνει και ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Το μέτρο, όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα www.dire.it, «δεν περιλαμβάνει καμία σημαντική αλλαγή, αντίθετα, μας ζημιώνει, διότι καταργεί ένα από τα εργαλεία με τα οποία έχουμε πειραματιστεί αποτελεσματικά στη Φλωρεντία, όπως οι προσωρινές άδειες, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Πρόκειται για 60 προσωρινές άδειες που διαχειρίζονται οι συνεταιρισμοί ταξί και τις οποίες δεν θα μπορούμε πλέον να ενεργοποιούμε».

\"\"

Επιπλέον, «το διάταγμα δεν επιφέρει καμία ουσιαστική απλούστευση, εκτός από την εξάλειψη ενός μόνο γραφειοκρατικού βήματος σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο για την απόκτηση νέων αδειών. Eπιπρόσθετα, το διάταγμα δεν επιλύει το πρόβλημα με τους διαφορετικούς περιφερειακούς κανονισμούς, καθώς κάθε πόλη πρέπει να συμβιβάζει τους εθνικούς κανόνες με τις διαφορετικές περιφερειακές διαδικασίες σε ένα πολύ χαοτικό πλαίσιο». Ο δήμος της Φλωρεντίας, προσθέτει, «παρά το γεγονός ότι πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες πόλεις, για 70 νέες άδειες», όλες πράσινες, που αντιστοιχούν στο 10% του στόλου, «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, παρότι οι νέες ρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου».

\"\"

Για τον Ναρντέλα, «το παράδοξο με την κυβέρνηση Μελόνι είναι ότι, ενώ από τη μία πλευρά, έχει δηλώσει ότι θέλει να ενισχύσει την υπηρεσία ταξί, στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που έθεσε ανώτατο όριο 20% στην αύξηση του αριθμού των αδειών, συμπιέζοντας την αυτονομία των δήμων, οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να παρέχουν ακόμη περισσότερες βάσει της ζήτησης. Επιπλέον, μέχρι χθες, το 20% της αξίας της άδειας που δημοπρατούνταν πήγαινε στον δημόσιο προϋπολογισμό του δήμου για μέτρα κινητικότητας, ενώ τώρα το διάταγμα Ούρσο δίνει ολόκληρο το ποσό στην κατηγορία των οδηγών ταξί».

\"\"

Στο κείμενο του διατάγματος, συνεχίζει, «υπάρχει μόνο μία σημαντική καινοτομία που σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε στη Φλωρεντία και η οποία ήδη συζητείται, δηλαδή η επέκταση της βάρδιας και των δρομολογίων. Βλέποντας ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή για να ανταποκριθεί σε μια αντικειμενική αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται στην πόλη «από την έκρηξη του τουρισμού και των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Για παράδειγμα, «δύο ώρες παράτασης βάρδιας ανά αυτοκίνητο θα αντιστοιχούσαν σε αύξηση του αριθμού των αδειών κατά 50 περίπου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...