Ώρα μηδέν για το ταξί στη Νορβηγία

  • Τι άλλαξε από την 1η Νοεμβρίου του 2020
  • Η πρώτη αποτίμηση της απορρύθμισής
  • Πόλεμος τιμών και προσφορών από τις πολυεθνικές
\"\"

Από την 1η Νοεμβρίου του 2020, η αγορά ταξί στη Νορβηγία άλλαξε. Οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να θέτουν πληθυσμιακό όριο στην έκδοση νέων αδειών, καταργήθηκε η υποχρέωση εγγραφής σ’ ένα κέντρο ταξί (ραδιοταξί) και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην οδήγηση ταξί (ειδική άδεια, τεστ γνώσεων κ.λ.π.). Ήταν ένα πραγματικό σοκ για την παραδοσιακή αγορά ταξί της Νορβηγίας. Η πλήρης απελευθέρωση άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής για την Uber και την Bolt, αλλά ταυτόχρονα έβαλε στο παιχνίδι και άλλες εφαρμογές τοπικής εμβέλειας.

Αμέσως άρχισε ένας πόλεμος τιμών και εκπτώσεων, με σκοπό την εδραίωση στην αγορά και την προσέλκυση πελατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων στην πόλη του Όσλο, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών ταξί και σ’ αυτών που συνεργάζονται με την Uber και την Bolt. Η Bolt χρέωσε 96 κορώνες, η Uber 98, η Jip 126, ένα κλασικό νορβηγικό ταξί από την πιάτσα 138 κορώνες και το Ραδιοταξί Ταξί Όσλο 191 κορώνες.

«Πάντα παρακολουθούμε την νορβηγική αγορά» λέει ο Thomas Barbo εκτελεστικός διευθυντής της Bolt στη Νορβηγία. «Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε την υπηρεσία ταξί στο Όσλο και όπως κάνουμε σε όλες τις αγορές που υπάρχει απορρύθμιση (π.χ. Σουηδία) ξεκινάμε με εκπτώσεις 30% – 40% σε σχέση με τις τιμές που έχουν τα παραδοσιακά ταξί, ομολογεί με κυνική διάθεση. «Έχουμε πιο φθηνές υπηρεσίες και χρεώνουμε στους οδηγούς προμήθεια 15%, ενώ οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας κυμαίνονται στο 20% – 25%. ¨Αυτός ο ανταγωνισμός – λέει ο Dag Kibsgaand  Petersen διευθυντής της Norgestaxi – δεν έχει κανιβαλιστικό αποτέλεσμα. Οι τιμές, όταν είναι πολύ υψηλές οδηγούν στην μείωση των διαδρομών. Τώρα βλέπουμε ότι όταν πέφτουν οι τιμές. αυξάνονται οι διαδρομές.» Το 90% των πελατών μας είναι νέοι χρήστες.

\"\"

Όλες οι ιδιωτικές εταιρίες δηλώνουν ικανοποιημένες από την απορρύθμιση της αγοράς ταξί, αλλά εξακολουθούν να ζητούν ακόμη περισσότερες αλλαγές. Ζητούν να καταργηθεί η υποχρέωση ταξινόμησης ενός οχήματος ως ταξί καθώς και η χρήση ταξιμέτρου. «Θέλουμε πιο σύγχρονες προσφορές υπηρεσιών» συμφωνούν Uber, Bolt, Jip, Ridel κ.λ.π.. «Στις άλλες αγορές, το ταξίμετρο είναι μέρος της εφαρμογής μας, λέει ο Barbo. Αποτελεί εμπόδιο η υψηλή τιμή αγοράς του ταξιμέτρου.»

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η συγκεκριμένη απορρύθμιση, αρκεί να δει τις 650 νέες άδειες που βγήκαν από το Νοέμβριο και μετά στο Όσλο.

\"\"
\"\"

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Ταξί Qystein Trevland τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ένα τεράστιο λάθος. « Η απορρύθμιση υποβαθμίζει την αγορά ταξί και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Η έκδοση νέων αδειών – χωρίς κανένα περιορισμό – οδηγεί πάντα σε ανισορροπία. Είμαι σίγουρος ότι η απορρύθμιση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη κερδοφορία τις επιχειρήσεις, σε μειώσεις μισθών, χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, υψηλότερες τιμές και σίγουρα περισσότερες προσπάθειες εξαπάτησης του επιβατικού κοινού. Όλα τα ταξί θα εγκατασταθούν στις μεγάλες πόλεις και η περιφέρεια θα εξασθενίσει. Το εισόδημα των οδηγών ταξί θα μειωθεί δραματικά αφού θα υπάρχει υπερπληθώρα διαθέσιμων οχημάτων. Οι εκατοντάδες άδειες που έχουν εκδοθεί είναι απλώς μια καταστροφή .»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...