Μαδρίτη: Αυστηροποίηση των εξετάσεων για την άδεια οδηγού ταξί και ενοικιαζόμενου, με τεστ ισπανικών για όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης προτίθεται να δυσκολέψει τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδηγού ταξί, καθώς το φαινόμενο των αλλοδαπών οδηγών που δεν μιλούν ισπανικά εντείνεται. Αυτοί οι οδηγοί (είτε κατέχουν είτε όχι άδεια ταξί) αποκτούν την άδειά τους χάρη σε ένα ειδικό μάθημα που τους προετοιμάζει, ακόμη και στα ουρντού (την εθνική γλώσσα του Πακιστάν), για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Τι γίνεται όμως με την υπόλοιπη περιοχή της Μαδρίτης; Ο υπουργός Μεταφορών Χόρχε Ροντρίγκο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι επεξεργάζεται έναν κανονισμό για τα ταξί της περιοχής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει εξετάσεις γνώσης της ισπανικής γλώσσας.

Η κατάρτιση του κανονισμού για τα ταξί στην περιφέρεια της Μαδρίτης τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η εξέταση για τους οδηγούς ταξί θα περιλαμβάνει την πιστοποίηση μιας σειράς ελάχιστων γνώσεων που σχετίζονται «με τη γλώσσα, τις πρώτες βοήθειες και τα αξιοθέατα της πόλης». Το τεστ αυτό θα αφορά τόσο στους οδηγούς ταξί όσο και τους οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων, είτε κατέχουν άδεια είτε είναι υπεργολάβοι. Στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων, δεν είναι γνωστό αν η εξέταση θα είναι η ίδια, καθώς η τοπική κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό κανονισμό που αναμένεται να περιλαμβάνει την προαναφερθείσα εξέταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, η εξέταση γλωσσομάθειας αποτελεί απάντηση στο γεγονός ότι «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οδηγοί που δεν γνωρίζουν την ισπανική  γλώσσα και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαιτεί από τους οδηγούς να μιλούν ισπανικά, ούτε να κατέχουν τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια απαίτηση που καταργήθηκε το 2019, όταν ο τότε πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης τροποποίησε τον κανονισμό του 2005 για τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες καταργώντας την προϋπόθεση κατοχής τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας ταξί. Η Ομοσπονδία Ταξί της Μαδρίτης αντιδρά από τότε, ενώ πριν από λίγους μήνες ζήτησε την επαναφορά αυτής της απαίτησης, καθώς αυτή πιστοποιεί τη γνώση της ισπανικής γλώσσας.

Όσον αφορά τους οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων, η περιφερειακή πρόεδρος, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, έχει ήδη δηλώσει ότι η απαίτηση θα αφορά και αυτούς, με το Υπουργείο Μεταφορών να διαβεβαιώνει ότι ο κανονισμός θα εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...