Δανία: H κυβέρνηση ελαστικοποιεί τους κανονισμούς ταξί στα μικρά νησιά, αλλά δεν ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής στην Uber

Οι κανονισμοί για τα ταξί θα χαλαρώσουν προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία ατομικών επιχειρήσεων επιβατικών μεταφορών στα μικρά νησιά της Δανίας. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι η τροποποίηση του νόμου θα επιτρέψει στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας να μεταφέρουν επιβάτες έναντι αμοιβής, χωρίς να εμπίπτουν στους νόμους περί ταξί ή να χρειάζεται να εφοδιάζουν το όχημά τους με ταξίμετρο.

Ο νόμος θα ισχύει για όλα τα νησιά που δεν διαθέτουν γέφυρα ή μόνιμη σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και μόνο εάν δεν υπάρχει ήδη σε λειτουργία υπηρεσία ταξί.

«Απλώς θα καταργηθεί ο νόμος περί ταξί στη συντριπτική πλειονότητα των νησιών, ώστε οι ντόπιοι να είναι σε θέση να ικανοποιούν τις ανάγκες μεταφοράς τους και οι πάροχοι της υπηρεσίας να μπορούν να αμείβονται γι’ αυτό», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Τόμας Ντάνιελσεν.

«Δεν έχει νόημα η ύπαρξη ενός νόμου που απαιτεί αισθητήρες καθισμάτων και την ύπαρξη γκαράζ στα μικρά νησιά. Αυτές οι απαιτήσεις έχουν απλώς ως αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες των κατοίκων», πρόσθεσε.

Η αλλαγή του νόμου θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος. Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ασφάλιση και να πληρώνουν φόρο για τα έσοδα από την παροχή της υπηρεσίας.

Το 2017, η Δανία κήρυξε παράνομη την Uber μέσω μιας μεταρρύθμισης του νόμου περί ταξί, ο οποίος τώρα χαλαρώνει στην περίπτωση των μικρών νησιών. «Κάποιοι σκέφτονται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο επιστροφής της Uber, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η αλλαγή των κανονισμών γίνεται επειδή υπάρχουν μέρη της Δανίας, ιδίως τα μικρά νησιά, όπου τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αν δεν το κάνουμε αυτό. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτό γίνεται ήδη σήμερα. Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον. Αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο παράνομο και τώρα το κάνουμε νόμιμο», διευκρίνισε.

Η Uber εισήλθε αρχικά στην αγορά της Δανίας στην Κοπεγχάγη το 2014 και είχε 2.000 οδηγούς στην κορύφωση της δραστηριότητάς της. Αλλά οι καταγγελίες στην αστυνομία, οι αντιδράσεις και οι δικαστικές διαμάχες την ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα στις αρχές του 2017, ενώ στους οδηγούς της Uber επιβάλλονταν πρόστιμα, ήδη από το 2016, για παραβάσεις του νόμου περί ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...