Γερμανία: Έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί οδηγοί ταξί δεν μπορούν να χειριστούν σωστά τα συστήματα υποβοήθησης στα οχήματα νέας γενιάς

Οι εταιρείες ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων θα πρέπει να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους οδηγούς στον χειρισμό της πολύπλοκης τεχνολογίας των οχημάτων τους, προκειμένου να μπορούν να τα χειρίζονται σωστά, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Forsa που διεξήχθη για λογαριασμό του μεγαλύτερου φορέα ελέγχου και πιστοποίησης της Γερμανίας, Dekra.

Ο βασικός λόγος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί τι πιστεύουν οι ερωτηθέντες για τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Ωστόσο, ζητήθηκε επίσης και η γνώμη των οδηγών για τη χρηστικότητα σημαντικών λειτουργιών και συστημάτων. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, αυτό συνδέεται πάντα με προβλήματα, «ειδικά στα οχήματα νεότερης γενιάς, καθώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι η λειτουργία διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή», αναφέρει η έρευνα.

\"\"

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων από όλες τις ηλικιακές ομάδες δήλωσαν ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γνώριζαν πώς να χειριστούν ορισμένες λειτουργίες ή συστήματα σε ένα όχημα με το οποίο δεν ήταν εξοικειωμένοι. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα με το cruise control ή τον έλεγχο της απόστασης (61%), αλλά είναι κρίσιμο όταν πρόκειται για βασικές λειτουργίες, όπως η εναλλαγή των προβολέων από τη χαμηλή στη μεγάλη σκάλα και αντίστροφα ή η χρήση των προβολέων ομίχλης (55%) και των υαλοκαθαριστήρων (46%). Το σύστημα πλοήγησης, από την άλλη πλευρά (46%), θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και ο προορισμός δεν θα πρέπει να εισάγεται κατά την οδήγηση, ειδικά επειδή το ταξίμετρο είναι ήδη σε λειτουργία.

Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2022 σε περισσότερους από 1.500 γερμανόφωνους άνδρες και γυναίκες οδηγούς ταξί άνω των 18 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν με τυχαία διαδικασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...