Μαδρίτη: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων, που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο των ταξί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης ακύρωσε τις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων σε ολόκληρο τον δήμο της Μαδρίτης, καθώς και τις δύο ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων ειδικής προστασίας, επειδή έκρινε ότι η έκθεση των οικονομικών επιπτώσεων που ήταν απαραίτητη για την έγκριση του διατάγματος θεσμοθέτησής τους ήταν ανεπαρκής.

Το Δεύτερο Τμήμα του Τμήματος Διαφορών – Διοικητικής Διαδικασίας έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στο κόμμα VOX σχετικά με φερόμενες παρατυπίες στη διαδικασία έγκρισης του διατάγματος για τη βιώσιμη κινητικότητα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης το 2021. Δεν εξετάστηκαν όλοι οι ισχυρισμοί της προσφυγής, αλλά το τμήμα που αφορά την ανεπάρκεια των προηγούμενων εκθέσεων και ιδίως η μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων πριν από την έγκριση του διατάγματος.

Οι δικαστές δεν αμφισβητούν την εξουσία του Δημοτικού Συμβουλίου να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος ούτε την ανάγκη λήψης μέτρων για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά θεωρούν ότι η έκθεση οικονομικών επιπτώσεων των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ζωνών δεν ήταν επαρκής. Εστιάζουν μάλιστα στο γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίζονται με το διάταγμα «επηρεάζουν, κατά πάσα πιθανότητα άτομα, με μειωμένη οικονομική δυνατότητα, τα οποία εμποδίζονται ή παρεμποδίζονται σοβαρά όσον αφορά τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα οχήματα που πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις».

Η απόφαση αναφέρεται επίσης στην επίδραση αυτών των περιοριστικών μέτρων σε χιλιάδες επαγγελματικά οχήματα, όπως τα ταξί, με άμεσο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς. Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η κατάσταση των επιχειρηματικών κλάδων που δεν έχουν την ευχέρεια ανανέωσης του οχήματός τους, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ή οι μικρομεσαίες εταιρείες, και υπογραμμίζει ότι ούτε οι εκθέσεις που προηγήθηκαν της έγκρισης του διατάγματος κάνουν αναφορά στο θέμα αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *