Ισπανία: O δήμος της Σανταντέρ υποχρεούται να επιστρέψει πάνω από 300.000 ευρώ για τον παρακρατηθέντα φόρο μεταβίβασης των αδειών ταξί

Το δημοτικό συμβούλιο της Σανταντέρ θα επιστρέψει περισσότερα από 300.000 ευρώ ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κανταβρίας που ακύρωσε τον φόρο 10% που παρακρατήθηκε στις μεταβιβάσεις των αδειών ταξί.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 18 μεταβιβάσεις με μέσο όρο 150.000 ευρώ ανά άδεια, που αθροίζουν το ποσό της επιστροφής φόρου σε 270.000 ευρώ, στο οποίο θα προστεθούν και τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από το Διοικητικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου απορρίπτει την προσφυγή που κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την είσπραξη αυτού του τέλους, δεδομένου ότι «η βάση και ο σκοπός του δικαιώματος μεταβίβασης είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής».

Η απόφαση αναφέρει ότι «το εν λόγω οικονομικό όφελος προορίζεται να αντισταθμίσει τη ζημία που προκαλεί στην τοπική αρχή και την τοπική κοινωνία η μεταβίβαση της άδειας ταξί μεταξύ ιδιωτών, ζημία την οποία εστιάζει στην αδυναμία δημοπράτησης της άδειας που αποτελεί αντικείμενο της μεταβίβασης».

\"\"

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν έχει νομική βάση, «δεδομένου ότι, εάν το δικαίωμα μεταβίβασης θεωρηθεί ως μη φορολογική παροχή, το άρθρο 13.2 του κανονισμού υπηρεσιών ταξί του Σανταντέρ θα παραβίαζε τη συνταγματική αρχή δικαίου».

Επισημαίνει επίσης ότι το ποσό του 10% παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και ότι η διοίκηση «έχει την υποχρέωση να παράσχει την αναγκαία αιτιολόγηση» – εν προκειμένω, «δεν παρουσίασε την παραμικρή σχετική αιτιολόγηση».

Τέλος, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι η μεταβίβαση αδειών ταξί μεταξύ ιδιωτών αποτελεί «σκοπό ξένο προς τη συνταγματική υποχρέωση συνεισφοράς στις δημόσιες δαπάνες και δεν σχετίζεται με το κόστος μιας δημόσιας υπηρεσίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...