Iταλία: Γενική απεργία των οδηγών ταξί στις 10 Οκτωβρίου, κατά της αύξησης του αριθμού των αδειών

Tο πρώτο χτύπημα εναντίον του διατάγματος για την αύξηση των αδειών ταξί έρχεται πριν από την την τελική έγκρισή του.

Ο κλάδος των ταξί ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει 24ωρη γενική απεργία σε όλη την Ιταλία. Οι οδηγοί ταξί κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι θεσπίζει διαδικασίες που ακυρώνουν τους σκοπούς του διατάγματος, ενώ η δυνατότητα έκδοσης έως και 20% νέων αδειών ταξί καταργεί κάθε νόμο που προβλέπει τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο διάταγμα, το οποίο προβλέπει κατ\’ αρχάς την αύξηση έως και 20% των αδειών ταξί στις μητροπολιτικές πόλεις, τα αεροδρόμια και τις περιφερειακές πρωτεύουσες (αφορά 60 δήμους) δεν αρέσει σε κανέναν: ούτε στους οδηγούς ταξί, ούτε στους δημάρχους, ούτε στους καταναλωτές.

Οι οδηγοί ταξί αντιτίθενται σε μια τόσο ευρεία αύξηση των αδειών, η οποία, «δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα, δημιουργεί άλλα», όπως εξηγεί, για παράδειγμα, ο Λορένο Μπιταρέλι, πρόεδρος του συνεταιρισμού Radiotaxi 3570, του μεγαλύτερου στη Ρώμη. «Θα ήταν καλύτερα να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα. Είναι παράτολμο να χορηγηθούν 1.500 άδειες, διότι όταν ο φόρτος εργασίας μειωθεί, αυτό που θα μείνει είναι κυκλοφοριακά προβλήματα, χωρίς χώρους στάθμευσης, χωρίς επαρκείς υποδομές για στάθμευση ή προνομιακές λωρίδες».

Ο Νίκολα ντι Τζιάκομπε της Unica Filt Cgil φοβάται ότι οι πρόσθετες άδειες θα μετατρέψουν τους οδηγούς ταξί «σε εργάτες προς εκμετάλλευση στην υπηρεσία των πολυεθνικών» και ζητάει «από τον υπουργό σαφείς και επεξηγηματικές σημειώσεις».

Για την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, το διάταγμα, όπως υφίσταται, «είναι άχρηστο: εδώ και χρόνια οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τις άδειες κατά βούληση και πρακτικά δεν το έκαναν ποτέ – μάλιστα, υπάρχει τώρα και ένα ανώτατο όριο 20% που δεν υπήρχε πριν».

Στο μέτωπο των επικριτών εντάσσονται και οι δήμαρχοι. Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήμαρχος της Ρώμης, απορρίπτει τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν την αύξηση των επιδοτούμενων από τους δήμους αδειών: «Με την εφαρμογή του διατάγματος, θα χάσουμε όλα τα χρήματα που πηγαίνουν στους δήμους για τη διοικητική διαχείριση», επισημαίνει.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Αντόλφο Ούρσο, με επιστολή του στους 60 δημάρχους των πόλεων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, τους προτρέπει «να δράσουν άμεσα, διότι οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν».

Το διάταγμα προβλέπει επίσης διπλές βάρδιες ταξί, καθώς και τη χορήγηση προσωρινών αδειών για ορισμένες περιόδους και περιπτώσεις εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης. Οι δήμοι θα μπορούν να εκδίδουν προσωρινές άδειες μόνο για περίοδο δύο ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...