Σκάνδαλο Uber : 124.000 απόρρητα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν παράνομες πρακτικές και μυστικές συνεργασίες με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο

Tις παράνομες πρακτικές της Uber φέρνει στο φως η διαρροή 124.000 απόρρητων εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με αυτά, η Uber παραβίασε νόμους, εξαπάτησε τις αστυνομικές αρχές και ασκούσε μυστικά πιέσεις σε κυβερνήσεις (lobbying).

Tα 124.000 απόρρητα εσωτερικά έγγραφα, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν:

  • Προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στον Τζο Μπάιντεν, τον Όλαφ Σολτς και τον Τζορτζ Όσμπορν.
  • Τη βοήθεια που προσέφερε μυστικά ο Εμανουέλ Μακρόν στην Uber στη Γαλλία.
  • Τη χρήση του «kill switch» κατά τη διάρκεια των διαδρομών προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να μην έχουν πρόσβαση σε δεδομένα.
  • Την δήλωση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber Τράβις Καλάνικ σε στελέχη της εταιρείας ότι «η βία εγγυάται την επιτυχία».


Τεράστιος όγκος εμπιστευτικών αρχείων που διέρρευσαν αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο τεχνολογικός γίγαντας Uber αψήφησε τους νόμους, εξαπατούσε την αστυνομία, εκμεταλλεύτηκε τη βία κατά των οδηγών της και άσκησε κρυφά πιέσεις στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της επιθετικής στρατηγικής για την παγκόσμια επέκτασή του.

Η πρωτοφανής διαρροή στον Guardian περισσότερων από 124.000 εγγράφων -τα οποία θα αναφέρονται ως αρχεία Uber– αποκαλύπτει τις ηθικά αμφισβητήσιμες πρακτικές που χρησιμοποίησε η εταιρεία από τη Σίλικον Βάλεϊ για να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

Τα αρχεία εκτείνονται σε ορίζοντα πενταετίας, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Καλάνικ, ο οποίος προσπάθησε να εγκαταστήσει την εταιρεία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε παραβίαση των νόμων και των κανονισμών για τη λειτουργία των ταξί.

Κατά τη διάρκεια της σφοδρής αντίδρασης που προκάλεσε παγκοσμίως η εγκατάσταση των υπηρεσιών της εταιρείας, τα δεδομένα δείχνουν πώς η Uber προσπάθησε να λάβει υποστήριξη φλερτάροντας διακριτικά με πρωθυπουργούς, προέδρους, δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης.

Τα μηνύματα που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι τα στελέχη της Uber δεν είχαν αυταπάτες για τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, με ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».

Ο τεράστιος όγκος αρχείων, που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 83.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα iMessages και WhatsApp και συχνά αποκαλύπτει ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ του Kάλανικ και της κορυφαίας ομάδας στελεχών του.

Σε μια από αυτές, ο Κάλανικ αντιμετώπισε τις ανησυχίες άλλων στελεχών ότι η αποστολή οδηγών της Uber σε μια διαμαρτυρία οδηγών ταξί στη Γαλλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των υπαλλήλων της λέγοντας: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Η βία εγγυάται την επιτυχία». Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Κάλανικ είπε ότι «ποτέ δεν πρότεινε η Uber να εκμεταλλευτεί τη βία σε βάρος της ασφάλειας του οδηγού» και οποιαδήποτε αναφορά ότι συμμετείχε σε μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν εντελώς ψευδής.

Τα αρχεία περιέχουν επίσης ηλεκτρονικές συνομιλίες μεταξύ του Κάλανικ και του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βοήθησε μυστικά τη λειτουργία της εταιρείας στη Γαλλία, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, επιτρέποντας στα στελέχη της συχνή και άμεση πρόσβαση στον ίδιο και το προσωπικό του.

Ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να βοηθήσει την Uber, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι κατάφερε να έρθει σε μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους του στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Από την άλλη, τα στελέχη της Uber εκφράζουν απροκάλυπτα την περιφρόνησή τους για άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους που ήταν λιγότερο δεκτικοί στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Όταν, για παράδειγμα,  ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου εκείνη την εποχή, κατέστησε σαφές στους λομπίστες της Uber ότι οι  οδηγοί της εταιρείας θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον έναν κατώτατο μισθό, ένας από αυτούς τον χαρακτήρισε «αληθινό κωμικό».

Ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρικτής της Uber εκείνη την εποχή, καθυστέρησε σε μια συνάντηση με στελέχη της εταιρείας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο Καλάνικ, εκνευρισμένος, έστειλε το εξής μήνυμα σε συνάδελφό του: «Έχω βάλει τους ανθρώπους μου να τον ενημερώσουν ότι κάθε λεπτό που αργεί είναι ένα λεπτό λιγότερο μαζί μου».

Μετά τη συνάντηση με τον Καλάνικ, πάντως, ο Μπάιντεν φαίνεται να τροποποίησε την ομιλία του στο Νταβός για να αναφερθεί σε έναν διευθύνοντα σύμβουλο του οποίου η εταιρεία θα έδινε σε εκατομμύρια εργαζόμενους την  «ελευθερία να εργάζονται όσες ώρες θέλουν, να διαχειρίζονται τη ζωή τους όπως θέλουν».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των εγγράφων που διέρρευσαν, εκπρόσωπος της Uber παραδέχτηκε «λάθη και παραστρατήματα», αλλά τόνισε ότι η εταιρεία μεταμορφώθηκε από το 2017, υπό την ηγεσία του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της, Ντάρα Κοσροβσάχι.

«Δεν υπάρχουν και δεν θα προβάλουμε δικαιολογίες για πρακτικές του παρελθόντος που σαφώς δεν συνάδουν με τις σημερινές μας αξίες», ανέφερε. «Αντίθετα, ζητάμε από το κοινό να μας κρίνει με βάση το τι κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια και τι θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Ο εκπρόσωπος του Κάλανικ δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες επέκτασης της Uber «καθοδηγήθηκαν από πάνω από εκατό ηγέτες σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο και πάντα υπό την άμεση επίβλεψη και με την πλήρη έγκριση των ισχυρών νομικών ομάδων, ομάδων διαμόρφωσης πολιτικής και συμμόρφωσης της Uber».

«Αγκαλιάστε το χάος»

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Uber για να θέσει τα θεμέλια της αυτοκρατορίας της. Από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού μεταφορών στον κόσμο, η Uber αποτιμάται σήμερα σε 43 δισ. δολάρια, πραγματοποιώντας περίπου 19 εκατομμύρια διαδρομές την ημέρα.

Τα αρχεία καλύπτουν τις δραστηριότητες της Uber σε 40 χώρες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η εταιρεία έγινε παγκόσμιο μεγαθήριο, λειτουργώντας την υπηρεσία μεταφοράς με ταξί σε πολλές από τις πόλεις στις οποίες λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Από τη Μόσχα στο Γιοχάνεσμπουργκ και με μια πρωτοφανή για τα πρόσφατα ιστορικά δεδομένα παροχή ρευστότητας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Uber αρχικά επιδότησε σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της, παρασύροντας οδηγούς και επιβάτες να γίνουν χρήστες της εφαρμογής με κίνητρα και μοντέλα τιμολόγησης που δεν θα ήταν βιώσιμα.

Η Uber υποβάθμισε τις παραδοσιακές αγορές ταξί και άσκησε πίεση στις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν νόμους προκειμένου να προετοιμαστεί ο δρόμος για ένα μοντέλο εργασίας βασισμένο σε εφαρμογές, που έκτοτε έχει πολλαπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον της και να κερδίσει αλλαγές στη νομοθεσία περί ταξί και εργατικής νομοθεσίας, η Uber προγραμμάτιζε να διαθέσει το εξαιρετικά υψηλό ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 σε λόμπι και δημόσιες σχέσεις, σύμφωνα με ένα από τα διαρρεύσαντα έγγραφα.

Η στρατηγική της συχνά περιελάμβανε άμεσες επαφές με δημοτικές αρχές και αρχές μεταφορών, κατευθείαν στην έδρα της εξουσίας.

Εκτός από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στο Νταβός, τα στελέχη της Uber συναντήθηκαν απευθείας με τον Μακρόν, τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Τζορτζ Όσμπορν, τότε υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα σημείωμα από τη συνάντηση παρουσιάζει τον Όσμπορν ως «ισχυρό συνήγορο».

Σε δήλωσή του, ο Όσμπορν είπε ότι ήταν ρητή πολιτική της κυβέρνησης εκείνη την εποχή να έχει επαφές με παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να τις «πείσει να επενδύσουν στη Βρετανία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα».

Κι ενώ η συνάντηση των στελεχών της Uber με τον Όσμπορν στο Νταβός δημοσιοποιήθηκε, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι έξι υπουργοί των Τόρις του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Uber που δεν αποκαλύφθηκαν. Δεν είναι σαφές εάν οι συναντήσεις έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί, εντείνοντας τη σύγχυση που  επικρατεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες λόμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Uber βρήκε δίαυλο επικοινωνίας ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιώντας την πρώην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νέλι Κρους για να ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία. Ο ρόλος της Κρους ήταν τόσο κομβικός στη λειτουργία της Uber στην Ευρώπη, ώστε σε σειρά επιστολών αναφέρεται ότι η ταυτότητα και ο ρόλος της πρέπει να παραμείνουν απολύτως μυστικές. Η Κρους φέρεται να βοηθούσε την εταιρεία την περίοδο του 18μήνου μετά την αποχώρησή της από την Κομισιόν, κατά την οποία απαγορεύεται σε αξιωματούχους της Επιτροπής να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τέτοιου είδους. Μετά την αποχώρησή της από την Κομισιόν, η Κρους προσελήφθη από την Uber με μισθό 200.000 δολαρίων ετησίως.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι η Uber ήταν ικανή να βρίσκει ανεπίσημους δρόμους προς την εξουσία, να ασκεί επιρροή μέσω φίλων ή ενδιάμεσων και να οργανώνει συναντήσεις με πολιτικούς στις οποίες δεν ήταν παρόντες βοηθοί και αξιωματούχοι.

Ζήτησε την υποστήριξη ισχυρών προσωπικοτήτων σε μέρη όπως η Ρωσία, η Ιταλία και η Γερμανία, προσφέροντάς τους πολύτιμα οικονομικά μερίδια στην startup εταιρεία και μετατρέποντάς τους σε «στρατηγικούς επενδυτές».

«Αγκαλιάστε το χάος»

Και σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτική ατζέντα, κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε εξέχοντες ακαδημαϊκούς για να παράγουν έρευνες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας για τα οφέλη του οικονομικού της μοντέλου.

Παρά την αφειδώς χρηματοδοτούμενη και σκληρή επιχείρηση λόμπι, οι προσπάθειες της Uber είχαν μικτά αποτελέσματα. Σε ορισμένες χώρες η εταιρεία πέτυχε να πείσει τις κυβερνήσεις να ξαναγράψουν νόμους, με μόνιμα και διαρκή αποτελέσματα. Σε άλλες, όμως, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με εδραιωμένες βιομηχανίες ταξί ή και με  αριστερούς πολιτικούς που απλώς αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

Όταν αντιμετώπισε αυτές τις αντιδράσεις, η Uber προσπάθησε να τις εκμεταλλευθεί προς  όφελός της για να τροφοδοτήσει την αφήγηση ότι η τεχνολογία της υπερβαίνει τα απαρχαιωμένα συστήματα μεταφορών, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τους νόμους τους.

Όταν η Uber άρχισε να λειτουργεί στην Ινδία, το ανώτατο στέλεχος της ομάδας Κάλανικ στην Ασία παρότρυνε τους μάνατζερ να επικεντρωθούν στην ώθηση της ανάπτυξης, ακόμη κι όταν «οι πυρκαγιές αρχίζουν να καίνε». «Να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό τμήμα της επιχείρησης της Uber», είπε. «Αγκαλιάστε το χάος. Σημαίνει ότι κάνετε κάτι σημαντικό».

Ο Κάλανικ φάνηκε να εφαρμόζει αυτή την ανήθικη πρακτική τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι προσπάθειες της Uber να αναδιαμορφώσει τις αγορές στην Ευρώπη οδήγησαν σε οργισμένες διαμαρτυρίες στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία από οδηγούς ταξί που φοβούνταν για την επιβίωσή τους.

Εν μέσω απεργιών ταξί και ταραχών στο Παρίσι, ο Κάλανικ διέταξε τα στελέχη της εταιρείας στη Γαλλία να αντεπιτεθούν, ενθαρρύνοντας τους οδηγούς της Uber να οργανώσουν μια αντιδιαμαρτυρία.

Όταν τον προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει τους οδηγούς της Uber σε κίνδυνο επιθέσεων από «ακροδεξιούς τραμπούκους» που είχαν διεισδύσει στις διαδηλώσεις των οδηγών ταξί «γυρεύοντας καβγάδες», ο Κάλανικ φάνηκε να προτρέπει την ομάδα του να προχωρήσει οπωσδήποτε. «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο», είπε. «Η βία εγγυάται την επιτυχία. Και σε αυτούς τους τύπους πρέπει να αντισταθούμε, όχι; Συμφωνώ ότι πρέπει να εξεταστεί ο σωστός τόπος και χρόνος».

Η απόφαση να σταλούν οι οδηγοί της Uber σε μάλλον αδύναμες διαμαρτυρίες, παρά τους κινδύνους, ήταν σύμφωνη με αυτό που ένα ανώτερο πρώην στέλεχος είπε στον Guardian, ότι ήταν μια στρατηγική εργαλειοποίησης των οδηγών και εκμετάλλευσης της βίας εναντίον τους για «να διατηρηθεί η ένταση της διαμάχης».

Επρόκειτο για μια πρακτική που, σύμφωνα με τα email που διέρρευσαν, επαναλήφθηκε στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Όταν μασκοφόροι, οι οποίοι αναφέρθηκε ότι ήταν εξαγριωμένοι οδηγοί ταξί, επιτέθηκαν σε οδηγούς της Uber με σιδηρογροθιές και και σφυριά στο Άμστερνταμ, τον Μάρτιο του 2015, τα στελέχη της Uber εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να κερδίσουν παραχωρήσεις από την ολλανδική κυβέρνηση.

Τα θύματα ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν μηνύσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην De Telegraaf, την κορυφαία ολλανδική καθημερινή εφημερίδα. «Θα δημοσιευτούν με ανυπόγραφο κείμενο στην πρώτη σελίδα αύριο», έγραψε ένας διευθυντής. «Διατηρούμε την αφήγηση της βίας για λίγες μέρες, προτού προσφέρουμε τη λύση».

Ο εκπρόσωπος του Κάλανικ αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων. Είπε ότι ο Κάλανικ «δεν προέτρεψε ποτέ στην εκμετάλλευση της βίας σε βάρος της ασφάλειας των οδηγών» της εταιρείας και οποιαδήποτε μομφή ότι συμμετείχε σε μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν «εντελώς ψευδής».

Ο εκπρόσωπος της Uber αναγνώρισε επίσης λάθη του παρελθόντος στη συμπεριφορά της εταιρείας προς τους οδηγούς, αλλά είπε ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Κάλανικ, δεν θα ήθελε να κινδυνεύσει η ζωή των οδηγών της εταιρείας. «Υπάρχουν πολλά που ο πρώην διευθύνων σύμβουλός μας είπε πριν από σχεδόν μια δεκαετία τα οποία σίγουρα δεν θα συγχωρούσαμε σήμερα», είπε. «Αλλά ένα πράγμα που ξέρουμε και αισθανόμαστε έντονα είναι ότι κανείς στην Uber δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένος για τη βία εναντίον ενός οδηγού».

To ειδικό σύστημα «kill switch»

Οι οδηγοί της Uber υπήρξαν αναμφίβολα στόχος άγριων επιθέσεων και μερικές φορές δολοφονιών από εξαγριωμένους οδηγούς ταξί. Και η εταιρεία, σε ορισμένες χώρες, βρέθηκε να αντιμάχεται παγιωμένους και μονοπωλιακούς στόλους ταξί με εδραιωμένες σχέσεις με τις Αρχές κάθε πόλης. Η Uber συχνά χαρακτήριζε τους αντιπάλους της στις ρυθμιζόμενες αγορές ταξί «καρτέλ».

Ωστόσο, ιδιωτικά, τα στελέχη και το προσωπικό της Uber φαίνεται να είχαν ελάχιστη αμφιβολία για την ανέντιμη φύση της δικής τους λειτουργίας. Στα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το προσωπικό της εταιρείας αναφέρεται στο «έκνομο καθεστώς λειτουργίας» της ή σε άλλες μορφές μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς σε χώρες όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.

Ανώτερο στέλεχος αναφέρει σε ένα email: «Δεν είμαστε νόμιμοι σε πολλές χώρες, θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε ανταγωνιστικές δηλώσεις». Σχολιάζοντας τις τακτικές που η εταιρεία ήταν έτοιμη να αναπτύξει για να «αποφύγει την επιβολή των νόμων», άλλο στέλεχος έγραψε: «Είμαστε επίσημα πειρατές».

Ο Ναίρι Χουρντατζιάν, επικεφαλής των παγκόσμιων επικοινωνιών της Uber, το εξέφρασε ακόμη πιο ωμά σε ένα μήνυμα σε συνάδελφό του το 2014, εν μέσω προσπαθειών να διακοπεί η λειτουργία της εταιρείας στην Ταϊλάνδη και την Ινδία: «Μερικές φορές έχουμε προβλήματα γιατί, απλώς γαμούμε παράνομους». Σε επαφή με τον Guardian, ο Χουρντατζιάν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Κάλανικ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι του καταλογίζουν «ψευδή ατζέντα». Πρόσθεσε επίσης ότι όταν η Uber ξεκίνησε τη λειτουργία της «δεν υπήρχαν πουθενά στον κόσμο κανονισμοί για ηλεκτρονικές πλατφόρμες» και πως οι νόμοι για τις μεταφορές ήταν ξεπερασμένοι για την εποχή των smartphones.

Παγκοσμίως, η αστυνομία, οι υπάλληλοι των μεταφορών και οι ρυθμιστικοί φορείς προσπάθησαν να καταπολεμήσουν την Uber. Σε ορισμένες πόλεις, οι αξιωματούχοι κατέβασαν την εφαρμογή προκειμένου να μην μπορούν να πραγματοποιούνται μεταφορές με ταξί χωρίς άδεια, επέβαλαν πρόστιμα στους οδηγούς της Uber και κατέσχεσαν τα οχήματά τους. Τα γραφεία της Uber σε δεκάδες χώρες δέχθηκαν επανειλημμένους ελέγχους από τις Αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Uber ανέπτυξε εξελιγμένες μεθόδους για να εμποδίσει την επιβολή του νόμου. Ένας ήταν γνωστός εσωτερικά στην Uber ως «kill switch». Όταν γινόταν έφοδος σε ένα γραφείο της Uber, στελέχη της εταιρείας έστελναν οδηγίες στο προσωπικό πληροφορικής να διακόπτουν την πρόσβαση στα κύρια συστήματα δεδομένων της εταιρείας, εμποδίζοντας τις Αρχές να συγκεντρώσουν στοιχεία.

Τα αρχεία που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι η τεχνική, που υπαγορεύτηκε από τους νομικούς συμβούλους της Uber, χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον 12 φορές κατά τη διάρκεια ελέγχων στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ινδία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ο εκπρόσωπος του Κάλανικ είπε ότι τέτοια πρωτόκολλα ήταν κοινή επιχειρηματική πρακτική και δεν σχεδιάστηκαν για να παρεμποδίσουν τη Δικαιοσύνη. Είπε ότι τα πρωτόκολλα, τα οποία δεν διέγραφαν δεδομένα, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από το νομικό τμήμα της Uber και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Uber δεν κατηγορήθηκε ποτέ για παρακώλυση της Δικαιοσύνης ή σχετικό αδίκημα. Πρόσθεσε επίσης ότι το λογισμικό kill switch «δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τη νόμιμη ρυθμιστική δράση» και πως το σύστημα σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2017, όταν ο Κάλανικ έπαψε να είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Από τα αρχεία που διέρρευσαν υποδηλώνεται ότι σε πρωτόκολλα kill switch εμπλέκεται και ο Πιερ-Ντμίτρι Γκορ-Κότι, ο οποίος διηύθυνε τις επιχειρήσεις της Uber στη Δυτική Ευρώπη. Πλέον διευθύνει την Uber Eats και συμμετέχει στην 11μελή εκτελεστική ομάδα της εταιρείας. Ο Γκορ-Κότι σε δήλωσή του ανέφερε ότι λυπάται για «κάποιες από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτύχουμε ρυθμιστική μεταρρύθμιση για το ridesharing τις πρώτες μέρες». Δικαιολογήθηκε λέγοντας: «Ήμουν νέος και άπειρος και πολύ συχνά έπαιρνα οδηγίες από ανωτέρους με αμφισβητήσιμη ηθική».

Ερωτήματα σχετικά με το αν έλαβαν οδηγίες από στελέχη της Uber αντιμετωπίζουν πλέον και αρκετοί πολιτικοί.

Όταν ένας Γάλλος αξιωματούχος της Αστυνομίας, το 2015, απαγόρευσε μια από τις υπηρεσίες της Uber στη Μασσαλία, ο Μαρκ ΜακΓκαν, επικεφαλής λομπίστας της Uber στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στράφηκε στον σύμμαχο της Uber στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Θα το εξετάσω προσωπικά», απάντησε ο Μακρόν. «Προς το παρόν, ας μείνουμε ήρεμοι».

Σημείωση: Ο Guardian ηγείται μιας παγκόσμιας έρευνας για τα αρχεία της Uber που διέρρευσαν, μοιράζοντας τα δεδομένα με οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ). Περισσότεροι από 180 δημοσιογράφοι σε 40 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Washington Post και BBC, θα δημοσιεύσουν τις επόμενες ημέρες μια σειρά από ερευνητικά ρεπορτάζ για τον τεχνολογικό γίγαντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...