Μεγάλη Βρετανία : Πρόστιμο 1000 λιρών σε οδηγούς ταξί που δεν θα εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρία
Οι νέοι νόμοι θα διασφαλίσουν ότι τα 13,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται και δεν θα χρεώνονται πάνω από το επιτρεπόμενο όταν χρησιμοποιούν ταξί και ιδιωτικά ενοικιαζόμενα οχήματα (PHVs).
Ο νέος νόμος του 2022 για τα ταξί και τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα οχήματα αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 28 Ιουνίου, είναι η πιο σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία για την προσβασιμότητα στα ταξί από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος περί ισότητας πριν από 12 χρόνια.
Ο νόμος του 2022 τροποποιεί τον νόμο περί ισότητας του 2010 για να επιβάλει ποινές στους οδηγούς ταξί και στους οδηγούς και τους χειριστές PHV, έτσι ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και προστασία. Το ανάπηρο άτομο δηλαδή δικαιούται να μεταφέρεται και να λαμβάνει βοήθεια όταν χρησιμοποιεί ταξί ή PHV χωρίς να χρεώνεται επιπλέον.
Ως μέρος των τροπολογιών, οι οδηγοί ταξί και PHV έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 1.000 £ εάν δεν παρέχουν εύλογη βοήθεια σε επιβάτες με αναπηρία που παίρνουν ένα όχημα για το οποίο έχουν κάνει κράτηση εκ των προτέρων.
Αυτή η τροποποίηση θα εξασφαλίσει και τους επιβάτες με προβλήματα όρασης οι οποίοι θα δέχονται τη βοήθεια των οδηγών για να αναγνωρίσουν ή να εντοπίσουν το όχημα. Θα είναι επίσης καθήκον των τοπικών αρχών να εντοπίζουν δημοσίως τα οχήματα που είναι προσβάσιμα σε αναπηρικά αμαξίδια.
Τα μέτρα θα ισχύουν για τους οδηγούς στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία και θα συμβάλουν στην εξασφάλιση σωστής και συνεπούς εξυπηρέτησης για τα ανάπηρα άτομα.
Η Wendy Morton, Υπουργός Προσβασιμότητας, δήλωσε: «Είναι φανταστικό το γεγονός ότι η επικαιροποιημένη νομοθεσία και καθοδήγηση θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες λαμβάνουν βοήθεια όταν χρησιμοποιούν ταξί και PHVs. Η ίδια συνεχίζει: «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού και η συμπεριληπτική στρατηγική μας για τις μεταφορές καθιστά τις μετακινήσεις εφικτές για όλους.»
Η αναπηρία πλήττει 13,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία. Περιλαμβάνει φυσικές και αισθητηριακές αναπηρίες, καθώς και «μη ορατές» βλάβες. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί ισότητας του 2010 έχουν αναπτυχθεί από το Υπουργείο Μεταφορών (DfT) ως μέρος των εργασιών για την υποστήριξη της στρατηγικής του 2018 για τις μεταφορές χωρίς αποκλεισμούς και των διακυβερνητικών δεσμεύσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ταξί και PHV και θα ωφελήσουν ένα ευρύ φάσμα επιβατών με αναπηρία, καθώς και τους φίλους και την οικογένειά τους. Τον Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο 2.5 εκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να μετακινούνται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό περιλάμβανε χρηματοδότηση για κέντρα κινητικότητας σε ολόκληρη την Αγγλία και για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πορθμείων.