Η Αργεντινή εγκρίνει σχέδιο για τους οδηγούς ταξί.  Θα ανανεώνουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε με 216 θετικές και 3 αρνητικές ψήφους σχέδιο επιστροφής φόρου για την απόκτηση αυτοκινήτων ταξί.

O υποστηρικτής του έργου, Mara Brawer  (FdT) τόνισε ότι η πρωτοβουλία «επιδιώκει να ενθαρρύνει έναν τομέα που βρίσκεται σε κρίση». «Τα φορολογικά οφέλη είναι ένα εργαλείο που διαθέτει το κράτος για να προωθήσει την πρόοδο και τις επενδύσεις σε τομείς που είδαν τη δραστηριότητά τους να επηρεάζεται για διαφορετικούς λόγους», είπε.

«Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 100.000 εξουσιοδοτημένα ταξί, από τα οποία όμως λιγότερα από 80.000 λειτουργούν», εξήγησε ο Brawer.  Τόνισε ότι «η δυσκολία του κλάδου» οφείλεται «από τη μία πλευρά στην οικονομική κρίση και από την άλλη στην πανδημία που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια  καθώς επίσης και στην εμφάνιση του αθέμιτου ανταγωνισμού».

«Το ταξί είναι η μόνη δημόσια συγκοινωνία που δεν λαμβάνει καμία στήριξη από την Πολιτεία», επεσήμανε ο νομοθέτης, ο οποίος υπερασπίστηκε ότι αυτό το έργο «μας ωφελεί όλους, γιατί ένα νέο ταξί είναι ένα ασφαλές ταξί». «Τα ταξί είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας της χώρας μας», δήλωσε και ευχαρίστησε «τους συλλόγους οδηγών ταξί όλης της χώρας για τον τεράστιο αγώνα τους».

Με τη σειρά της, η  Vanesa Siley  από το Μπουένος Άιρες συμφώνησε ότι «η πανδημία επηρέασε πολύ τη δραστηριότητα», αλλά «ένας άλλος παράγοντας ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός», που ξεκίνησε πριν από την πανδημία. Υπό αυτή την έννοια, εξήγησε ότι η αγορά νέων αυτοκινήτων, μειώθηκε κατά 8% το 2018 και στη συνέχεια κατά 45% το 2019, ενώ αυξήθηκε μόνο κατά 4% το 2021. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρωτοβουλίας «είναι μηδενικό, γιατί δεν αγοράζονται αυτοκίνητα. Και τον ΦΠΑ που επιστρέφεται δεν τον πλήρωσε κανένας αυτή τη στιγμή”.

Τι προτείνει το έργο;

Η πρωτοβουλία, η οποία πρέπει τώρα να ψηφιστεί στη Γερουσία, δημιουργεί ένα μεταβατικό καθεστώς επιστροφών φόρου για την απόκτηση αυτοκινήτων που παρέχουν την υπηρεσία με ταξίμετρο. Το όφελος αφορά «αυτοαπασχολούμενους  και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν την αντίστοιχη άδεια και πιστοποίηση που αποδεικνύει την παροχή της υπηρεσίας», καθώς και «προϋπηρεσία όχι μικρότερη του ενός έτους σε αυτήν».

Η επιστροφή θα είναι «ένα ποσό ισοδύναμο με το ποσό που καταβάλλεται για τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον φόρο που καθορίζεται στο Νόμο περί Εσωτερικής Φορολογίας : 20% θα είναι η επιστροφή φόρου για αγορές που πραγματοποιούνται από την έναρξη ισχύος του νόμου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και 30% για αγορές που θα γίνουν από 1 Ιανουαρίου 2025 έως 31 Δεκεμβρίου 2028.

Το όφελος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου ανά άτομο ή/και νομικό πρόσωπο, μία φορά το χρόνο. Ομοίως, τα οχήματα που αποκτώνται πρέπει να παραμένουν υπό την υπηρεσία ταξίμετρου για τουλάχιστον τρία χρόνια από την ημερομηνία απόκτησης. «Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου δεν επιτρέπεται η πώληση, η δωρεά, η ανταλλαγή, η ανάθεση ή η μεταφορά τους δωρεάν ή με αντάλλαγμα», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Το εγκεκριμένο έργο εκτιμάται  σε 3.600.000.000 $ μέχρι το τέλος του 2022. Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τον  Ιανουάριο 2023, πρέπει να καθοριστεί νέο ποσό μέσω του Νόμου για τον Εθνικό Προϋπολογισμό που εγκρίνεται κάθε χρόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...