Χονγκ Κονγκ:  Αυστηρές ποινές και βαρύ πρόστιμο για υπερχρέωση, άρνηση μίσθωσης και παρέμβαση στο ταξίμετρο

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προτείνει να γίνουν αλλαγές στον ισχύοντα νόμο περί ταξί, με στόχο τη βελτίωση της υπηρεσίας. Το Γραφείο Μεταφορών και Εφοδιασμού θεσπίζει αλλαγή των κανονισμών θέτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνολική ποιότητα των υπηρεσιών ταξί με βιώσιμο τρόπο.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο καθεστώς αδειοδότησης, οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να σχηματίζουν στόλους ταξί. Ο στόλος θα μπορεί να χρεώνει εξατομικευμένες τιμές για προκαθορισμένες διαδρομές, ενώ στις υπόλοιπες θα γίνεται χρήση ταξίμετρου. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η αδειοδότηση επταθέσιων ταξί, καθώς μέχρι σήμερα στην περιοχή κυκλοφορούν μόνο τετραθέσια.

Ο νέος νόμος υιοθετεί επίσης ένα σύστημα ποινών δύο βαθμίδων για ορισμένα αδικήματα που αφορούν τους οδηγούς, ενώ θα επικαιροποιηθούν και κάποιες συγκεκριμένες διατάξεις περί παραβάσεων.

Το προτεινόμενο σύστημα ποινών δύο βαθμίδων καλύπτει τέσσερα αδικήματα που σχετίζονται με τους οδηγούς ταξί και είναι σοβαρότερης φύσης, συμπεριλαμβανομένης της υπερτιμολόγησης, της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας ή της επέμβασης στον μετρητή. Γι’ αυτές τις τέσσερις παραβάσεις, η κυβέρνηση πρότεινε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες ποινές: πρόστιμο 10.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ και φυλάκιση έξι μηνών για την πρώτη καταδίκη. Για επόμενες καταδίκες το πρόστιμο αυξάνεται στα 25.000 δολάρια και η φυλάκιση στους 12 μήνες.

«Το προτεινόμενο σύστημα ποινών δύο βαθμίδων επιδιώκει να επιβάλει αυστηρότερες μέγιστες ποινές στους κατ\’ εξακολούθηση παραβάτες, ώστε να ενισχυθεί το αποτρεπτικό αποτέλεσμα», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Μεταφορών.

Τέλος, προτείνεται η εισαγωγή ενός συστήματος πόντων για τις παραβάσεις, με 3 βαθμούς για την άρνηση έκδοσης απόδειξης, 5 βαθμούς για την επιλογή μεγαλύτερης διαδρομής και 10 βαθμούς για την υπερτιμολόγηση και την άρνηση παροχής υπηρεσίας. Αν ο οδηγός συγκεντρώσει 8 βαθμούς σε 2 χρόνια θα του γίνεται επίπληξη, αν συγκεντρώσει 10 βαθμούς θα πρέπει να επανεκπαιδευτεί και να δώσει εξετάσεις, ενώ αν συγκεντρώσει 15 βαθμούς θα του αφαιρείται η άδεια οδήγησης ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...