Ουγγαρία: Μετά την Uber, οι οδηγοί ταξί ετοιμάζονται να διώξουν και την Bolt

Το 2016, οι κινητοποιήσεις των Ούγγρων οδηγών ταξί κατάφερε να πείσουν την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο για τις μεταφορές, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Uber από την Ουγγαρία. Το μέτωπο κυβέρνησης – οδηγών ταξί είναι ισχυρό. Οι οδηγοί ταξί απαλλάχθηκαν από τις περσινές φορολογικές αυξήσεις, ενώ τους δόθηκε και η δυνατότητα να αγοράζουν καύσιμα σε μειωμένη τιμή, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες και παρόχους υπηρεσιών στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Όρμπαν γνωρίζει καλά ότι οι αντιδράσεις των Ούγγρων οδηγών ταξί μπορεί να είναι σκληρές. Ο τέσσερις φορές επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έμαθε για τη δύναμη των οδηγών ταξί όταν ήταν φρέσκος ακόμη στην πολιτική: το φθινόπωρο του 1990, όταν η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει δραστικά τις τιμές των καυσίμων, οι οδηγοί ταξί παρέλυσαν την κυκλοφορία στη χώρα δημιουργώντας τέτοιο χάος που παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Αντάλ.
Σήμερα, αποστολή των Ούγγρων οδηγών ταξί είναι να σαμποτάρουν την εσθονική Bolt, προκειμένου να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Ζολτάν Μετάλ, πρόεδρος της Ουγγρικής Ομοσπονδίας Ταξί, υπέβαλε αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης να ανακαλέσει όλες τις άδειες που εξέδωσε για την Bolt HTX Ltd και τους συμβεβλημένους οδηγούς της, καθώς το λογότυπο που χρησιμοποιεί στα οχήματά της δεν τα διαφοροποιεί επαρκώς από τα αδειοδοτημένα ταξί.
Σύμφωνα με τον Μετάλ, υπάρχουν πολλές τέτοιες καταγγελίες για το εμπορικό σήμα της Bolt στον επικεφαλής υπάλληλο αδειοδοτήσεων, αλλά κανείς από τους καταγγέλλοντες δεν έλαβε απάντηση. Και μάλλον είναι απίθανο ο δήμος της Βουδαπέστης να αποφασίσει σχετικά με το ζήτημα. Από την άλλη, η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο, οπότε μπορεί να τροποποιήσει όλους τους κανονισμούς που αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών. Η Uber εγκατέλειψε την Ουγγαρία εξαιτίας μιας τέτοιας αναθεώρησης το 2016.
Η Βουδαπέστη έχει πλέον δέκα παρόχους υπηρεσιών ταξί. Στην Ουγγαρία υπάρχουν 9.500 ταξί, ενώ στη Βουδαπέστη 5.500. Τον Μάρτιο, οι τιμές των ναύλων αυξήθηκαν σημαντικά. Ο βασικός ναύλος σκαρφάλωσε στα 1.100 φιορίνια (2,91 ευρώ), ο χιλιομετρικός ναύλος στα 440 φιορίνια (1,16 ευρώ), ενώ ο ναύλος ανά λεπτό εκτοξεύτηκε στα 110 φιορίνια (0,29 ευρώ). Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή μείωση της ζήτησης, η οποία όμως διήρκεσε μόνο 2-3 εβδομάδες. Ο Μετάλ δηλώνει ότι ο κλάδος δεν επιθυμεί περαιτέρω αυξήσεις, προς το παρόν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...