Ρουμανία: Πανεθνική συμμαχία των οδηγών ταξί κατά των Uber και Bolt, με την υποστήριξη αρχηγού κόμματος

Η Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο της Βουλής συζήτηση με θέμα «Ridesharing στη Ρουμανία – προκλήσεις και λύσεις όσον αφορά τις εναλλακτικές δραστηριότητες μεταφοράς», με στόχο την έναρξη συναντήσεων με εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να αποκαλυφθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός ο τομέας δραστηριότητας.
Ο πρόεδρος του κόμματος, βουλευτής Γκεόργκε Σιμιόν, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο νόμοι που να ρυθμίζουν τις υπηρεσίες ταξί και τις υπηρεσίες ridesharing.
«Ελπίζουμε ότι, μετά τη σημερινή συζήτηση, ο πρωθυπουργός Τσιολάκου θα ανοίξει τις πόρτες στους ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα του οδηγού ταξί το οποίο, πιθανόν, αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, σε δύο – τρία – τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον στη Ρουμανία. Δεν έχω δει κανένα επάγγελμα με τον τίτλο “ουμπερίστας” στον κατάλογο επαγγελματικών δραστηριοτήτων του υπουργείου Εργασίας. Η θέση του κόμματός μας είναι: όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα υπάρχουν πλέον δύο νόμοι που θα ρυθμίζουν την ίδια υπηρεσία, θα υπάρχει μόνο ένας, στον οποίο όλοι θα πρέπει να υπακούουν», τόνισε.
Ο Σιμιόν δήλωσε επίσης ότι, «αν η κυβέρνηση Τσιολάκου, αυτή τη στιγμή, δεν ξέρει πού να βρει περισσότερα χρήματα και δεν έχει άλλα κονδύλια στον προϋπολογισμό, ίσως κάποιος από τους συμβούλους του πρωθυπουργού να κοιτάξει πόσα χρήματα βγαίνουν από τη χώρα και πηγαίνουν στην Uber και την Bolt, οι οποίες δεν σέβονται τον νόμο που υπάρχει γι’ αυτές.
«Έχουν μια εταιρεία που απασχολεί 15 με 20 άτομα και παρέχει μόνο υπηρεσίες μάρκετινγκ, αλλά δεν έχουν μια εταιρεία που να κάνει υπηρεσίες μεταφοράς εδώ στη Ρουμανία», πρόσθεσε ο Σιμιόν, ο οποίος είπε ότι τον τελευταίο μήνα είχε «συναντήσεις με εκπροσώπους οδηγών ταξί, κέντρων αποστολής, ενώσεων που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πανεθνική συμμαχία για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτά τα θέματα».
Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος, Αντόνιο Αντρουστσέακ, ζήτησε να υπάρξει ένας ενιαίος νόμος. «Θέλουμε έναν ενιαίο νόμο ώστε να είναι περιεκτικός και όχι αποκλειστικός. Θέλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα όλων και να τα επιλύσουμε με τρόπο που να ωφελεί πρωτίστως τους καταναλωτές, αυτούς που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών σας. Όλοι θέλουμε δίκαιη ρύθμιση αυτού του επαγγέλματος και λύσεις που θα θέτουν όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα σε ισότιμη βάση και σε θεμιτό ανταγωνισμό», δήλωσε.
Ένας ακόμη ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Άντριαν Αξίνια, αφού ανέλυσε την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, δήλωσε ενοχλημένος που το όργανο αυτό, ενώ διαπιστώνει πρακτική παραβίασης της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες κινητικότητας, κάνει μόνο συστάσεις και δεν εφαρμόζει τον νόμο.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη τροποποίησης του έκτακτου διατάγματος αριθ. 49 της 25ης Ιουνίου 2019, το οποίο ρυθμίζει τις δραστηριότητες εναλλακτικών μεταφορών με αυτοκίνητο και οδηγό, καθώς και τα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον τομέα των μεταφορών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ρουμανικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που εργάζονται στις δημόσιες συγκοινωνίες με ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καθώς και εκπρόσωποι της υπηρεσίας αδειοδότησης αυτοκινήτων του δήμου του Βουκουρεστίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...