Γερμανία: Παρά τις υψηλές απώλειες, η Free Now σκοπεύει να προσφέρει διαδρομές σε σταθερή τιμή

Η εφαρμογή κινητικότητας Free Now, των BMW και Mercedes-Benz, θέλει να προσφέρει επιβατικές διαδρομές σε σταθερή τιμή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό δήλωσε ο  επικεφαλής της στη Γερμανία, Αλεξάντερ Μενχ, ο οποίος προσδοκά ότι το Αμβούργο και το Μόναχο θα είναι οι πρώτες πόλεις της Γερμανίας που θα προσαρμόσουν τους κανονισμούς τιμολόγησης, μετά την τροποποίηση του γερμανικού νόμου περί μεταφορών.

Σε αντίθεση με τις διαδρομές μέσω πλατφορμών, η τιμή για τα ταξί που κλείνονται μέσω εφαρμογής δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά καθορίζεται από το ταξίμετρο. Και ο Μενχ, ασκώντας πίεση στον ανταγωνιστή κλάδο των ταξί, απευθύνει έκκληση στους δημάρχους να τα ρυθμίσουν αυστηρότερα: «Οι πόλεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη νέα νομική δυνατότητα να καθορίσουν ελάχιστες τιμές για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα», λέει.

Η Free Now, η οποία προέκυψε από την εφαρμογή MyTaxi, θέλει να τοποθετηθεί έναντι της Uber ως ευρωπαϊκός εταίρος των δήμων στη βιομηχανία επιβατικών μεταφορών. Αν και η εφαρμογή έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό υπηρεσίες κοινής χρήσης, όπως το Miles και τα ηλεκτρονικά πατίνια της Tier, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από τις υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, οι επιβατικές υπηρεσίες της παρουσίασαν έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022, μειωμένα, ωστόσο, έναντι εκείνων που παρουσίαζε τα έτη προ της πανδημίας.

Η αμερικανική ανταγωνίστρια Uber είναι μεγαλύτερη παγκοσμίως κατά περίπου 100 φορές και -μετά τις αρχικές νομικές αψιμαχίες- θέλει και εκείνη να συνεργαστεί με τους γερμανικούς δήμους. Ενώ η Mercedes-Benz και η BMW πούλησαν τη θυγατρική τους Share Now 2022 στον όμιλο Peugeot Stellantis, διατηρούν τη συμμετοχή τους στη Free Now.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα Bundesanzeiger, οι υψηλές απρογραμμάτιστες διαγραφές για τις θυγατρικές που αγοράστηκαν ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδήγησαν σε ζημίες ύψους 590 εκατ. ευρώ για τη Free Now το 2021, με μόλις 27 εκατ. ευρώ τζίρο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι απώλειες αντισταθμίστηκαν μερικώς το 2022 με 100 εκατ. ευρώ φρέσκου κεφαλαίου από την κοινή εταιρεία Your Now των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...