Γαλλία: Η Uber καλείται να πληρώσει σχεδόν 850.000 ευρώ σε οδηγούς ταξί για αθέμιτο ανταγωνισμό

Tο Εφετείο του Παρισιού διέταξε την Τετάρτη την Uber France να καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους σχεδόν 850.000 ευρώ σε 149 οδηγούς ταξί για πράξεις «αθέμιτου ανταγωνισμού» που σχετίζονται με την υπηρεσία UberPop.

Η UberPop, την οποία η αμερικανική πολυεθνική ανέπτυξε στη Γαλλία μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Ιουλίου 2015, αντιστοιχούσε τους πελάτες της με ιδιώτες στο τιμόνι των οχημάτων τους. Οι τελευταίοι είχαν έτσι τη δυνατότητα να ασκούν «μια δευτερεύουσα αμειβόμενη δραστηριότητα» χωρίς να χρειάζεται να «συμμορφώνονται με τους ισχύοντες τότε κανονισμούς για την ιδιωτική μεταφορά προσώπων έναντι αμοιβής», ανέφερε το Εφετείο σε δελτίο Τύπου.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι η προσφορά UberPop, μέσω της εφαρμογής Uber για κινητά, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των οδηγών ταξί καθώς οι ίδιοι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που διέπουν την ίδια δραστηριότητα», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Η «εμπορική διαταραχή που προκλήθηκε από την παράνομη υπηρεσία UberPop είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση της ισότητας μεταξύ των ανταγωνιστών που επέτρεψε στον όμιλο Uber να οικοδομήσει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξής του με βάση ένα παράνομο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς», σύμφωνα με το Εφετείο.

«Η υπόθεση αυτή αφορά την υπηρεσία UberPop, η οποία ανεστάλη στη Γαλλία το 2015. Σήμερα η εφαρμογή επιτρέπει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων να ασκούν τη δραστηριότητά τους και σε αρκετά εκατομμύρια χρήστες να μετακινούνται απλά, με λίγα μόνο “κλικ”. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους ανεξάρτητους οδηγούς που αποτελούν την καρδιά της εμπειρίας της Uber τις ευκαιρίες και την ευελιξία που τόσο πολύ εκτιμούν», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber.

Με την απόφασή του το δικαστήριο διατάζει την Uber France να καταβάλει σε καθέναν από τους 149 ενάγοντες αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη, έναντι 500 ευρώ σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2021. Αν και δεν έλαβαν τίποτα σε πρώτο βαθμό, οι 149 ταξιτζήδες θα αποζημιωθούν επίσης κατά περίπτωση για την οικονομική τους ζημία.

«Είναι η πρώτη φορά που τα ταξί λαμβάνουν πλήρη αποζημίωση σε μια υπόθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζόναθαν Μπελές, δικηγόρος των εναγόντων. Ο ίδιος ανέβασε το συνολικό ποσό της αποζημίωσης σε σχεδόν 850.000 ευρώ. «Αυτό δείχνει ότι όταν φτάνεις την υπόθεση μέχρι τέλους, απονέμεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε. «Απέναντι σε έναν γίγαντα όπως η Uber, δεν μπορείς να τα παρατήσεις». Επισήμανε ότι η πλατφόρμα υιοθέτησε πολλές νομικές στρατηγικές «για να κάνει τον κόσμο να παραιτηθεί», επιμηκύνοντας τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2017. Οι 149 οδηγοί ταξί «δεν πίστευαν ότι θα δικαιωθούν», δήλωσε ο Μπελές, «αλλά τώρα είναι ευτυχισμένοι και ευγνώμονες».

Η προσφορά UberPop ήταν ενεργή μέχρι την επομένη της προφυλάκισης των δύο διευθυντών της Uber France. Καταδικάστηκαν τον Ιανουάριο του 2022, μαζί με την Uber France, για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και συνέργεια στην παράνομη άσκηση της δραστηριότητας ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...