Γερμανία: Η FreeNow αποσύρεται από την υπηρεσία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων

Η πλατφόρμα κινητικότητας FreeNow ξεκίνησε τη λειτουργία της με στόχο να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας της υπηρεσίας μεταφοράς επιβατών με ιδιωτικά οχήματα μίσθωσης με οδηγό, προσελκύοντας τους πελάτες των ταξί. Η εταιρεία τώρα εγκαταλείπει αυτόν τον τομέα.

Ενώ η Uber και η Bolt σιωπούν για το θέμα ή προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, η FreeNow κάνει δημόσια στροφή. Ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Μενχ, ανακοίνωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung την πλήρη αποχώρηση της εταιρείας από τον τομέα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. «Θα αποσυρθούμε από την επιχείρηση σε λίγους μήνες, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, και δεν θα διοργανώνουμε πλέον διαδρομές με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη Γερμανία», δήλωσε ο Μενχ στην εφημερίδα. «Η επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα», πρόσθεσε. «Αν θέλεις να τα βγάλεις πέρα σε αυτόν τον κλάδο, πρέπει να παραβιάσεις τους κανόνες».

Αυτή η αλλαγή πλεύσης ήταν ήδη εμφανής εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, ο Μενχ όχι μόνο είχε ταχθεί υπέρ των μέτρων για τον περιορισμό της παραβατικότητας των πλατφορμών, τόσο σε τηλεοπτική συνέντευξη όσο και σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών του Βερολίνου, αλλά ήταν επίσης σε θέση να αποδείξει ότι οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους εντός του νομικού πλαισίου.

Αυτό που ο κλάδος των ταξί καταγγέλλει εδώ και χρόνια στους πολιτικούς, τις Αρχές και το κοινό, επιβεβαιώνεται τώρα από τον Μενχ «εκ των έσω». Ο ίδιος λέει ότι έχει καταστεί σαφές ότι ο στόχος της κερδοφορίας μέσω της υψηλής χρήσης της διαθεσιμότητας δεν έχει εκπληρωθεί. «Ακόμη και αν έρχονται συνεχώς νέες παραγγελίες μεταφοράς, οι οδηγοί χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στον επόμενο πελάτη. Νομικά και οικονομικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν κέρδη».

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μενχ τεκμηρίωσε τη θέση του και στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Κινητικότητας και Μεταφορών, με έναν πίνακα εσόδων και εξόδων που δείχνει την κερδοφορία μιας επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο πίνακας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας.

Η FreeNow καταρρίπτει έτσι και την επιχειρηματολογία των Uber και Bolt, οι οποίες δηλώνουν ότι οι εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι οικονομικά κερδοφόρες, επειδή επιτυγχάνουν ποσοστό πληρότητας (έως και 70%) μέσω της εφαρμογής τους – χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν.

Σε κάθε περίπτωση, η FreeNow δεν θέλει πλέον να παρακολουθεί αυτή την απάτη και αποσύρεται από την επιχείρηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, με τον Μενχ να δηλώνει ότι τα χρήματα που δαπανούνταν στον τομέα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων θα διοχετεύονται στο μέλλον στον κλάδο των ταξί.

Η εταιρεία δεν εγκατέλειψε ποτέ εντελώς τον τομέα των ταξί, αλλά έχει χάσει σημαντικό μέρος της δημοτικότητάς της στον κλάδο από το 2019. Μπορεί αυτή η εμπιστοσύνη να ανακτηθεί; Η FreeNow, ενδεχομένως, θα μπορούσε να αλλάξει την εταιρική δομή της και να μην ενεργεί πλέον ως πρόσθετος διαμεσολαβητής σε ανταγωνισμό με τα υπάρχοντα κέντρα ταξί, αλλά ως συνεργάτης τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *