Ισπανία : Οι οδηγοί ταξί, σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της ανόδου άνω του 300% στην τιμή του φυσικού αερίου

Ζητούν από την κυβέρνηση σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η αύξηση της τιμής επηρεάζει επίσης τους μεταφορείς και τους χρήστες αυτοκινήτων με αεριοποιημένους κινητήρες.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για αυτοκίνητα, η οποία  εκτιμάται κατά περισσότερο από 300%, έχει θέσει τον τομέα των ταξί στην Ισπανία, ο οποίος λειτουργεί ως επί το πλείστον με αυτό το καύσιμο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η άνοδος των τιμών επηρεάζει και μεταφορείς και ιδιώτες χρήστες αυτών των κινητήρων,  συνολικά περίπου 32.000 οχήματα. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από την κυβέρνηση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση της καταστροφικής κατάστασης αυτών των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι απέστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών με την οποία ζητούν σειρά μέτρων για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και των πληγέντων επιχειρήσεων, καθώς υποψιάζονται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 32.000 οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο κυκλοφορούν στους ισπανικούς δρόμους, εκ των οποίων περισσότερα από 10.000 είναι βαρέα φορτηγά μεταφοράς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 4% του ισπανικού στόλου μεταφορών άνω των 16 τόνων.

Η επιστολή προς την Κυβέρνηση στάλθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου από μια σειρά επαγγελματικών ενώσεων για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, όπως οι Fenadismer, Anave, Antaxi, Astic, Atuc, Confebus, Fenadismer, Fpt, Gasnam και Uno.  Τα τελευταία χρόνια οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταφορικές εταιρείες που επέλεξαν την απανθρακοποίηση «στράφηκαν στη μόνη ώριμη και διαθέσιμη εναλλακτική λύση που τους επέτρεψε να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, το φυσικό αέριο. Χάρη σε αυτό, ο τομέας έχει επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση εκπομπών για χρόνια, ενώ προετοιμάζεται για τη χρήση βιομεθανίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα».

Όσοι επηρεάστηκαν υποστηρίζουν ότι, μετά την πανδημία, η σταθερότητα των τιμών που είχε παραδοσιακά αυτό το καύσιμο έχει αλλάξει «παρακολουθώντας μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του κόστους κατά 365% το 2021». Αυτή η κρίση θέτει σε κίνδυνο «την άμεση επιβίωση των εταιρειών οδικών μεταφορών, ταξί και ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες για να συμβάλουν στους κλιματικούς στόχους έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις που δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί».

Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, οι ενώσεις θεωρούν απαραίτητη τη στήριξη των Δημοσίων Διοικήσεων «με άμεσες ενέργειες για την αποτροπή της οικονομικής χρεοκοπίας των εταιρειών μεταφορών και με στρατηγικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της αγοράς ανανεώσιμων αερίων που αντιπροσωπεύουν το επόμενο βήμα στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα».

Τα μέτρα αυτά προσδιορίζονται σε πολλά σημεία, όπως η θέσπιση άμεσης επιδότησης ή φορολογικής ενίσχυσης για τις επηρεαζόμενες μεταφορικές εταιρείες,  να επεκταθεί στο φυσικό αέριο η συμφωνία για την υποχρεωτική αναθεώρηση της τιμής των μεταφορών λόγω της διακύμανσης της τιμής του ντίζελ και να ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για την αγορά οχημάτων φυσικού αερίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...