Νέα φούσκα με άδειες VTC στην Ισπανία : \”Από τότε που κέρδισε η Ayuso τις εκλογές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αξίζουν 30% περισσότερο\”

  • Η υπόσχεση της Μαδρίτης ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα VTC , ο περιορισμένος αριθμός τους (17.681 σε όλη την Ισπανία) και η αυξημένη ζήτηση για αυτοαπασχόληση  εκτοξεύουν την τιμή τους
  • Οι διαμεσολαβητές χρεώνουν από 500 έως 700 ευρώ προμήθεια για τη διαχείριση των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό

Τον Δεκέμβριο οι άδειες VTC (ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό) ήταν 58.000 ευρώ και τώρα είναι ήδη 62.000. Αλλά πριν από ένα χρόνο ήταν 45.000! !\”.  Η αγγελία αναφέρει : \”Άδεια VTC προς πώληση από την Κοινότητα της Μαδρίτης. Χωρίς αυτοκίνητο.\” Είναι μία από τις πολλές. Σε όλη την Ισπανία υπάρχουν περισσότερες από 330 αγγελίες για πώληση άδειας vtc, οι μισές από αυτές στη Μαδρίτη.

Μερικοί προσφέρουν άδειες  που περιλαμβάνει και  το όχημα : \”Αδεια VTC Madrid και Skoda Octavia CNG  καινούργια (λιγότερα από 10.000 χιλιόμετρα). Δεν γίνεται κανένα παζάρι. Μόνο σοβαρές προτάσεις. 85.000 ευρώ\”. «Χειρίζομαι πολλές άδειες και  αφοσιώνομαι σε αυτό», λέει ο Pedro, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο κλάδος βιώνει μια φούσκα, ειδικά στη Μαδρίτη, όπου «δεν υπάρχει ούτε μια εβδομάδα χωρίς πώληση».

\"\"

Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία τιμών για αυτήν τη δευτερογενή αγορά. Αλλά όλες οι πηγές συμφωνούν: υπάρχει μια γενική αύξηση στις κοινότητες που είναι πιο επιρρεπείς σε VTC, ειδικά στη Μαδρίτη. Τα στοιχεία που διαχειρίζεται ο κλάδος δεν είναι ομοιόμορφα, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% για λιγότερο από ένα χρόνο, ειδικά αφού, τον Μάιο του 2021, η Isabel Díaz-Ayuso κέρδισε τις εκλογές που της επέτρεψαν να κυβερνήσει. \”Η τιμή ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Σε μια μέρα, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, μπορώ να αλλάξω το ποσό μέσα  σε λίγες ώρες. Στις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν ανέβει περισσότερο. Φτάνουν τις 85.000\”, διαβεβαιώνει ο διαμεσολαβητής, ο οποίος μπορεί να κερδίσει ανά άδεια  από 500 έως 700 ευρώ. 

Η μέση τιμή για μια άδεια στη Μαδρίτη κυμαίνεται μεταξύ 58.000 και 67.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιευμένες αγγελίες, αν και «πολλές επιχειρήσεις» έχουν κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες κατά μέσο όρο στα 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Marcelo Navarro, σύμβουλο για την αγορά και άδεια VTC. Είναι η υψηλότερη μέση τιμή των τελευταίων ετών. «Πρόκειται για έναν τομέα που εξαρτάται από τους κανονισμούς, την πολιτική και την προσφορά και τη ζήτηση, και τώρα υπάρχει περισσότερη ζήτηση παρά προσφορά, η οποία έχει πυροδοτήσει τις τιμές», λέει.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Μαδρίτη

Η αύξηση της τιμής των αδειών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά , η βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, τουλάχιστον στη Μαδρίτη, παρά το διάταγμα Ábalos (Βασιλικό Διάταγμα-Νόμος 13/2018).

\"\"

Μετά από διαμαρτυρίες από τον τομέα των ταξί, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, έφτιαξε στα τέλη του 2018 έναν νόμο που απαγόρευε στις άδειες VTC να πραγματοποιούν αστικές μεταφορές  πέραν της 1ης Οκτωβρίου 2022 , γεγονός που οδήγησε τον τομέα στην μελλοντική συρρίκνωσή  του, αλλά συγχρόνως μεταβίβασε τις εξουσίες στις κοινότητες για να το ρυθμίσουν. Πρακτικά τους έδωσε λευκή κάρτα ως προς αυτό για να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες. 

Licencias de taxi y VTC en cada CCAA

TaxiAlquiler con
conductor
Comunidad AutónomaVT-NVT-AVTC-NVTC-A
ANDALUCIA9.21903.2820
ARAGON2.25202520
ASTURIAS1.41301860
BALEARES2.52204150
CANARIAS2.3555280215
CANTABRIA512016036
CASTILLA Y LEON2.37602050
CASTILLA-LA MANCHA1.15502150
CATALUÑA13.70702.9480
EXTREMADURA92001920
GALICIA3.63103120
LA RIOJA1680820
MADRID15.76708.4210
MURCIA78301250
NAVARRA4380930
PAIS VASCO2.16101680
VALENCIA4.75206250
TOTAL64.13152817.681251

VT-N: Taxis con licencia nacional. VT-A: Taxis con licencia autonómica. VTC-N: Vehículos con conductor con licencia nacional. VTC-A: Vehículos con conductor con licencia autonómica.

Tabla: EPE  Fuente: Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana  Descargar los datos  Creado con Datawrapper

Στη Μαδρίτη, όπου βρίσκονται οι μισές άδειες VTC, 8.421 από το σύνολο των 17.681, η περιφερειακή πρόεδρος, Isabel Díaz Ayuso, έχει εγγυηθεί επανειλημμένα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Θα συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στα VTC να εργάζονται στη Μαδρίτη και θα βοηθήσουμε επίσης τα ταξί στην πρωτεύουσα να βελτιώσουν την ψηφιοποίησή τους, ώστε να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν τον στόλο τους», είπε στα μέσα Ιανουαρίου στην παρουσίαση στην πρωτεύουσα της Uber Green, της 100% υπηρεσίας ηλεκτροκίνησης  που λανσάρει η εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι η Uber ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες στην Ισπανία   στις αρχές του 2014 υπό την ομπρέλα του UberPop, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψει τη δραστηριότητά της 16 μήνες αργότερα μετά από δικαστική απόφαση που υπολόγισε ότι οι οδηγοί της δεν είχαν διοικητική εξουσιοδότηση .

\"\"

Άδειες με επενδυτικά κεφάλαια

Το πρώτο τρίμηνο του 2016 επέστρεψε στις μεγάλες ισπανικές πόλεις, αλλά με την ονομασία UberX, που αντί να χρησιμοποιεί ιδιώτες οδηγούς όπως το 2014, απευθυνόταν μόνο σε άτομα ή εταιρείες που είχαν άδεια οδήγησης οχήματος (VTC). ) και οι οδηγοί πληρούσαν ορισμένες νομικές απαιτήσεις.

Εκείνη την εποχή, για παράδειγμα, στη Μαδρίτη ήταν μόλις 1.500. Ο αριθμός τους αυξανόταν ραγδαία, ειδικά στα χέρια μεγάλων επενδυτών ή επενδυτικών κεφαλαίων, που ανέλαβαν πάνω από το 40% των αδειών, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Οι κοινότητες προχώρησαν  στη χορήγηση αδειών που έληξε το 2018 με το προαναφερθέν διάταγμα Ábalos. Επί του παρόντος, για τη ρύθμισή τους, αυτό που έχουν κάνει οι περιφερειακές κυβερνήσεις είναι να θεσπίσουν περιορισμούς σε αυτά τα οχήματα μέσω νομικών διαταγμάτων, όπως η επιβολή ελάχιστης περιόδου προσύμβασης 15 λεπτών στην περίπτωση της Βαλένθια ή της Καταλονίας.

«Στη Μαδρίτη και στην Ανδαλουσία, η οποία φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της Ayuso και τα VTC θα συνεχίσουν να εργάζονται, οι άδειες έχουν αυξηθεί περισσότερο. Στην πραγματικότητα, πριν από τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου στη Μαδρίτη  κάποιος θα μπορούσε να τις αγοράσει πολύ φθηνότερα από τώρα, αλλά όταν κέρδισε η Αγιούσο ανέβηκαν πολύ», εκτιμά ο Ναβάρο. 

\"\"

Δεν υπάρχουν νέες άδειες

Ο δεύτερος λόγος για αυτή τη φούσκα είναι ότι δεν θα χορηγούνται πλέον περισσότερες άδειες από όσες υπάρχουν, καθώς η αναλογία ενός VTC για κάθε 30 ταξί που ορίζει ο νόμος είναι πλέον καλυμμένη  σε όλες τις κοινότητες.

Αυτός ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» έχει ξεσηκώσει τον τομέα των ταξί, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαμαρτυρίες. Συγκεκριμένα, στη Μαδρίτη η αναλογία  ενοικιαζόμενο όχημα με οδηγό /ταξί είναι 1/2.  «Δεν πρόκειται να χορηγηθούν άλλες άδειες», δήλωσε στο EL PERIÓDICO DE ESPAÑA εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Κινητικότητας και Υποδομών της κυβέρνησης της  Ντίαζ Αγιούσο. Επιμένουν ότι «όλα τα μέσα μεταφοράς θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν».

\”Η Κοινότητα της Μαδρίτης εγγυάται τη διατήρηση του status quo. Τα VTC θα μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως πριν, χωρίς τις προϋποθέσεις που προορίζονται αποκλειστικά για τα ταξί, όπως παραλαβή από το δρόμο ή συγκεκριμένες στάσεις, μεταξύ άλλων.\”  λέει το συμβούλιο.

Αυτή η υπεράσπιση της ελεύθερης αγοράς μοιάζει με τη θρυαλλίδα που ενεργοποιεί τις τιμές. \”Όσο το PP συνεχίζει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι άδειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται επειδή είναι λίγες·\” , επικυρώνει ο José, ο οποίος είναι ειδικευμένος  στην επιχείρηση αγοράς και πώλησης  vtc και ο οποίος έχει κλείσει συμφωνίες τις τελευταίες ημέρες για μεταβιβάσεις  έως και 67.000 ευρώ.

Το ότι  βρισκόμαστε  στο τέλος της πανδημίας βοήθησε επίσης αυτή τη φούσκα, καθώς  οι άνθρωποι έμαθαν  να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι οδηγοί ταξί και VTC εργάζονται ελαφρώς περισσότερο. Ένας άλλος από τους παράγοντες που προωθεί τη ζήτηση για άδειες είναι ο «παράγοντας αυτοαπασχόλησης»: άτομα άνω των 45 ή 50 ετών που απολύονται με αποζημίωση, βλέπουν την αγορά άδειας ως επαγγελματικό «καταφύγιο».

\” Kάνεις μια επένδυση. Αν ξεκινήσεις ένα εστιατόριο, χρειάζεσαι γνώσεις μαγειρικής, αλλά όλοι ξέρουν να οδηγούν\”, εξηγεί ο Μαρσέλο Ναβάρο, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλη απάτη στην πώληση των αδειών. \”Σου λένε ότι θα σου το πουλήσουν για 45.000 και αυτό είναι ψέμα. Αυτές οι μαφίες εκμεταλλεύονται ξένους, ανθρώπους από την Ανατολή ή Μαροκινούς\”.

Ο Julián Pradana είναι επαγγελματίας οδηγός -έχει οδηγήσει φορτηγά και ταξί- και πουλάει την άδειά του VTC , την  οποία αγόρασε πριν από μερικά χρόνια για 48.000 ευρώ. Τώρα  ζητάει «περίπου 55.000 ευρώ πάνω κάτω, συνολικά 75.000 ευρώ με μια Corolla που έχει διανύσει  μόλις 5.600 χιλιόμετρα».

Στην περίπτωσή του πουλά την άδειά του  γιατί δεν του «αρέσει» η νέα ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ετοιμάζει η εθνική κυβέρνηση. \” Αν πρέπει να πληρώσω 500 ευρώ για αυτοαπασχόληση… καλύτερα να φύγω\”, εξηγεί ο Julián, ο οποίος εκτιμά την \”ελευθερία\” που έχεις με το VTC, όπου οι δήμοι δεν σε αναγκάζουν να αγοράσεις  ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται να βγάλεις επιπλέον άδεια.

Όσον αφορά το όφελος σε ένα VTC σε σχέση με ένα ταξί, βεβαιώνει ότι δεν είναι τόσο μεγάλο . \”Αυτό που κερδίζεις από το ένα μέρος ή το άλλο δεν έχει καμία σχέση με την άδεια\”, λέει ο Pedro, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι πολλοί οδηγοί ταξί  προτιμούν τις άδειες  VTC επειδή κερδίζουν πολύ περισσότερα: \”Σου το λένε οι ίδιοι. Σε ταξί τιμολογούν μεταξύ 3.000 και 3.500 ευρώ.  Με Uber ή Cabify μπορείς να πας μέχρι και 7.000 ευρώ.

Ενώ ένα ταξί, του οποίου η άδεια έχει πληρωθεί  μεταξύ 95.000 και 100.000 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα , μπορεί να λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 16 ώρες την ημέρα, το όχημα με οδηγό μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και από Δευτέρα έως Κυριακή .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...