Ουαλία: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον στόχο εξηλεκτρισμού των ταξί έως το 2028, καθώς μόνο το 1% του κλάδου έχει ανταποκριθεί

Η κυβέρνηση της Ουαλίας εγκατέλειψε τον στόχο της να καταστήσει όλα τα ταξί ηλεκτρικά μέχρι το 2028, ευθυγραμμιζόμενη με την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ τον περασμένο μήνα, που μετέθεσε την απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030 στο 2035. Ο υπουργός Μεταφορών Λι Γουότερς δήλωσε ότι η Ουαλία δεν μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το θέμα.

Ο αρχικός στόχος για το 2028, ο οποίος είχε περιγραφεί στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών της Ουαλίας, αντιμετώπισε σημαντικές επικρίσεις και τώρα έχει επισήμως εγκαταλειφθεί. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, καθώς το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού ταξί συνεχίζει να αυξάνεται.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι λιγότερο από το 1% των ταξί και των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων στην Ουαλία διαθέτουν σήμερα κινητήρες μηδενικών εκπομπών. Η Αρχή Μεταφορών της Ουαλίας ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2022, από τα 9.318 ταξί, μόνο 82 ήταν ηλεκτρικά. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που είχε θέσει η τοπική κυβέρνηση.

\"\"

Ο υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ταξί στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και παραδέχτηκε ότι η οικονομική επιβάρυνση και οι ανησυχίες που σχετίζονται με την εμβέλεια των οχημάτων και την υποδομή φόρτισης αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ουαλίας παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050 και δήλωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, τόνισε ότι ο ρυθμός εφαρμογής θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την πρόοδο στην ευρύτερη αγορά αυτοκινήτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουαλία.

Οι υπουργοί Μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρμόδιοι να ορίσουν τις προθεσμίες για τα ηλεκτρικά ταξί. Παρ\’ όλα αυτά, ο Γουότερς διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για ορισμό συγκεκριμένης προθεσμίας στο άμεσο μέλλον. Η εστίαση παραμένει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκών υποδομών φόρτισης και προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων, πριν από την επιτάχυνση της μετάβασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...