Λονδίνο: Οδηγός της Uber αμείβεται λίγο πάνω από το μισό του ναύλου και ο επιβάτης του αντιδρά

Ένας επιβάτης της Uber μοιράστηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα στιγμιότυπο οθόνης που πυροδότησε αντιδράσεις όσον αφορά τις δίκαιες αμοιβές των οδηγών.
Το στιγμιότυπο παρουσίαζε τις αποδοχές ενός οδηγού Uber στη διαδρομή από το Χάκνεϊ στο αεροδρόμιο Χίθροου, διάρκειας 1 ώρας και 39 λεπτών. Η διαδρομή κόστισε στον επιβάτη συνολικά 59 λίρες. Ωστόσο, ο οδηγός έλαβε μόνο 32,87 λίρες από αυτόν το ναύλο, με την Uber να παίρνει το υπόλοιπο. Αυτή η κατανομή του ναύλου μεταξύ του φορέα εκμετάλλευσης και του οδηγού εγείρει ανησυχίες σχετικά με την κατανομή των εσόδων. Τα λειτουργικά έξοδα, όπως τα καύσιμα και τα έξοδα του οχήματος, παίζουν καθοριστικό ρόλο του καθαρού ποσού που λαμβάνουν οι οδηγοί.
Ο επιβάτης εξέφρασε την έκπληξή του για τη διαφορά, απευθυνόμενος στην Uber: «Θεέ μου, Uber. Βρίσκομαι στο Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη διάρκεια μιας από τις μετακινήσεις μου, ένας οδηγός παραπονέθηκε για το πόσο λίγα έβγαλε για μια διαδρομή μεταξύ Χάκνεϊ και Χίθροου. Η Uber με χρέωσε 59 λίρες, από τις οποίες ο οδηγός παίρνει μόνο 32. Τρελό! Δίκαιο; Νομίζω πως όχι».
Η ανάρτηση του επιβάτη φούντωσε τη συζήτηση σχετικά με το μοντέλο αποζημίωσης που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες μετακίνησης όπως η Uber, με τους χρήστες του διαδικτύου να αναφέρουν ότι οι πλατφόρμες αυτές συχνά παίρνουν υπερβολικά μεγάλο τμήμα του κομίστρου, αφήνοντας στους οδηγούς μικρότερο ποσοστό από αυτό που δικαιούνται.
Περιστατικά όπως αυτό εγείρουν αναπόφευκτα και ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ισότητα της δομής των ναύλων της Uber. Καθώς η οικονομία της πλατφόρμας συνεχίζει να εξελίσσεται, οι συζητήσεις γύρω από τη δίκαιη αποζημίωση των εργαζομένων παραμένουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...