Ισπανία: Η κυβέρνηση της Καταλονίας φέρνει νόμο που θα χαρακτηρίζει τα ταξί «υπηρεσία κοινής ωφέλειας» και θα έχουν «την αποκλειστικότητα των αστικών μεταφορών με αμεσότητα»

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας θα αναγνωρίζει το ταξί ως «υπηρεσία κοινής ωφέλειας», στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις δημόσιες μεταφορές για οχήματα έως και εννέα θέσεων, όπως είχε προαναγγείλει από τον Ιούνιο.

Αυτό επισήμανε ο γενικός διευθυντής Μεταφορών και Κινητικότητας της, Οριόλ Μαρτόρι,, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ταξί,  στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του κλάδου.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ειδικοί κανονισμοί για να διασφαλιστεί ότι η υπηρεσία είναι προσβάσιμη στους πολίτες, εγγυάται την ασφάλεια των επιβατών και πληροί τα πρότυπα ποιότητας, ενώ παράλληλα «προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ένταξη».

Θα υπάρχει επίσης, σαφής διάκριση μεταξύ των πλατφορμών κινητικότητας, όπως η Uber και η Cabify, και των φορέων εκμετάλλευσης μεταφορών, όπως η Free Now: οι πλατφόρμες θα περιορίζονται στην ψηφιακή διαμεσολάβηση χωρίς να διαχειρίζονται άμεσα οχήματα και οδηγούς και οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφορών θα αναλάβουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση των στόλων και την ασφάλεια των επιβατών.

Επιπλέον, ο νόμος θα κάνει επίσης διάκριση μεταξύ των παραδοσιακών οχημάτων μίσθωσης με οδηγό (VTC), στην κατηγορία VTC Gran Turismo, και των νεοσύστατων VTC, αλλά κανείς από τους δύο τομείς δεν θα θεωρείται «υπηρεσία κοινής ωφέλειας».

Η συνάντηση ήταν η πρώτη που διοργάνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της σύνταξης αυτού του νόμου -τον οποίο θα διαμορφώσει μέσω μιας «συμμετοχικής και διαφανούς διαδικασίας» με τους εκπροσώπους του κλάδου- και τις προσεχείς εβδομάδες θα κληθούν σε διαβούλευση οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς.

Όσον αφορά την έναρξη ισχύος του νόμου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους και ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή το 2024.

Ο εκπρόσωπος της Élite Taxi, Τίτο Άλβαρεζ, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ότι ο νέος νόμος προβλέπει VTC που εκτελούν υπεραστικές διαδρομές και ταξί που έχουν «την αποκλειστικότητα των αστικών μεταφορών με αμεσότητα».

«Για εμάς, το νομοθετικό διάταγμα που ρυθμίζει τις εταιρείες διαμεσολάβησης είναι πολύ επείγον και θα τα δώσουμε όλα για να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση της Τρίτης, αλλά δήλωσε ότι είναι αδύνατο ο νέος νόμος να είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας συναίνεσης με όλους τους φορείς: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για να συμφωνήσουμε με τους εχθρούς του ταξί», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...