Μπράντφορντ, Αγγλία: Διόδια – πρόστιμο 12,5 λιρών την ημέρα για την είσοδο στα ρυπογόνα ταξί στο κέντρο της πόλης, θέλει να επιβάλλει η Δημοτική Αρχή

Οι οδηγοί ταξί του Μπράντφορντ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο της πόλης εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το πρόγραμμα «καθαρή ζώνη» που έχει εκπονήσει ο Δήμος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα πιο ρυπογόνα οχήματα θα χρεώνονται για να μπουν σ’ ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης. Παρόλο που τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν θα χρεώνονται, τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό που δεν πληρούν τα πρότυπα εκπομπών θα πληρώνουν 12,5 λίρες την ημέρα για να μπουν στο κέντρο της πόλης.

          Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιδοτήσει τον τομέα επιβατικών μεταφορών με 10 εκ. λίρες. Μέχρι 4.000 λίρες επιδοτείται η αντικατάσταση οχήματος ταξί, μέχρι 3.200 λίρες η αντικατάσταση ιδιωτικών αυτοκινήτων.

          Ο Asif Shah, Πρόεδρος της Better Taxi Action Group, μιας εταιρείας με σημαντικό ρόλο στις μεταφορές στην πόλη του Μπράντφορντ, διαφωνεί με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής: «Είναι αδιανόητο εν μέσω πανδημίας, να ζητάμε από τους οδηγούς ταξί να καταβάλλουν τόσα πολλά χρήματα για να μπορούν να μπουν το κέντρο της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας έδωσε αρκετό χρόνο για να προγραμματίσουμε την δουλειά μας. Μας έδωσαν οκτώ μήνες για να αντικαταστήσουμε τα οχήματά μας. Τα ταξί αντιπροσωπεύουν το 5% της κυκλοφορίας στο Μπράντφορντ, οπότε αν το Συμβούλιο θέλει όντως μια ζώνη Clean Air μέσα στην πόλη, γιατί δεν στοχεύει και σε άλλους οδηγούς; Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι με το πρόγραμμα «καθαρή ζώνη», απλά πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο και όχι με βαριά χτυπήματα σε μια επαγγελματική ομάδα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία».

          Ο Andrew Whittles, Διευθυντής του προγράμματος «Καθαρή Ζώνη» δικαιολογήθηκε στους οδηγούς ταξί ότι τα χρήματα που προσφέρονται για την αναβάθμιση του στόλου τους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παρέχουν άλλες πόλεις. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το Leeds, όπου οι οδηγοί ταξί έλαβαν μόλις 1.500 λίρες ως επιδότηση για την αντικατάσταση αυτοκινήτου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...