Mercedes-Benz: Τέλος για το ταξί E-class

Ήταν ένας αποχαιρετισμός σε δόσεις. Πρώτον, το E220 d εξαφανίστηκε κρυφά από τον τιμοκατάλογο των ταξί . Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης στα ταξί, επίκειται ένα τελευταίο αντίο στο πιο κλασικό αυτοκίνητο ταξί. Δεν υπάρχει αμφιβολία: κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν είναι τόσο ισχυρό σύμβολο του ταξί όσο η Mercedes-Benz E-Class. Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε αντίο. Μια εταιρική απόφαση που αφήνει μια πικρή επίγευση χάρη στην ασαφή επικοινωνία της εταιρείας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μεμονωμένες αναφορές από εταιρείες ταξί για πάγωμα της παραγγελίας για τη λιμουζίνα e-taxi οδήγησαν τους taxi times σε μια έρευνα με το αρμόδιο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας της Mercedes-Benz.
Η απάντηση μετά από έξι ημέρες δεν έφερε καμία διευκρίνιση. Εν τω μεταξύ, διάφορα υποκαταστήματα της Mercedes-Benz είχαν ήδη στείλει πληροφορίες στους πελάτες τους που έδιναν μια πολύ πιο συγκεκριμένη προοπτική για τη μελλοντική στρατηγική της εταιρείας της Στουτγάρδης για το ταξί.
Όσον αφορά το ερώτημα εάν οι πληροφορίες σχετικά με το πάγωμα της παραγγελίας για το sedan E-Class ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο όμιλος απαντά μάλλον αόριστα: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για το sedan E-Class. Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού παραγγελιών παγκοσμίως, δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε περαιτέρω παραγγελίες πελατών σε ορισμένες χώρες. Μερικά οχήματα έκθεσης, επίδειξης ή αντιπροσωπείας θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στους πελάτες μας.\”
Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο ενός μηνύματος που έστειλε πρόσφατα το υποκατάστημα του Μονάχου στους πιστούς πελάτες του ταξί: \”Δεν θα προσφέρουμε πλέον την E-Class (sedan και estate) ως ταξί μέχρι να λήξει αυτό το μοντέλο.\” Το διάδοχο μοντέλο του W/S214 θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2023, αλλά δεν θα μπορεί πλέον να παραγγελθεί με εξοπλισμό ταξί ή έκπτωση για ταξί.\”

Για πολλές εταιρίες ταξί αλλά και μεμονωμένους ταξιτζήδες που βασίζονται στη Mercedes για χρόνια, αυτή η δήλωση μπορεί να φαίνεται σαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Για όσους θέλουν να συνεχίσουν να βασίζονται στο αστέρι στο μέλλον – ίσως ακόμη και σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση – αυτό αρχικά σημαίνει ότι το EQV ή το eVito είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις.
Δημοσιογράφοι των Taxi Times σκέφτηκαν λίγο το μέλλον του ταξί E-Class και ρώτησαν συγκεκριμένα εάν το πλήρως ηλεκτρικό EQE θα είναι διαθέσιμο για ταξί. Στην απάντηση, ο όμιλος παραμένει πολύ ασαφής: «Aυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διερευνητική φάση για ένα νέο μοντέλο επιβατικού ταξί Mercedes-Benz. Ωστόσο, καταλάβετε ότι δεν θα το σχολιάσουμε αυτό μέχρι να ληφθεί μια απόφαση.»
Στο υποκατάστημα της Mercedes-Benz στο Mainz, είναι πιο ενημερωμένοι. Γνωρίζουν επίσης ότι ο διάδοχος της E-Class σίγουρα δεν θα έχει πακέτο για ταξί: «Η Mercedes-Benz AG αποφάσισε να διακόψει το «Das Taxi» για την E-Class με το νέο μοντέλο το 2023. Η έκδοση ταξί της B-Class θα διακοπεί επίσης το επόμενο έτος ως μέρος του λίφτινγκ». Εξάλλου, το υποκατάστημα του Mainz εξακολουθεί να δίνει στους πελάτες του μια γεύση από το μέλλον των ταξί στη Mercedes-Benz. «Θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμαστε στην κατηγορία των ταξί με το Citan, το Vito, την V-Class, το Sprinter και από το 2023 την T-Class».
Τόσο μεγάλο άνοιγμα προς τους πελάτες ταξί πρέπει να ανταμείβεται. Αν δεν έχετε ακούσει για την T-Class: το high-roof station wagon εκτέθηκε πέρυσι ως το πρωτότυπο όχημα EQT στο IAA στο Μόναχο.
Όπως και το Citan, έτσι και η T-Class θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τις Renault-Nissan-Mitsubishi. Παρεμπιπτόντως, η ονομασία τύπου EQT είναι μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι θα υπάρχει και μια πλήρως ηλεκτρική παραλλαγή της T-Class. Ένα δελτίο τύπου λέει ότι μια έκδοση του αυτοκινήτου θα πρέπει να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2022.

Οι προηγούμενες απαντήσεις της εταιρίας είναι ένα «καλό» παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να είναι η επικοινωνία με τον πελάτη. Ο γνωστός έμπορος μεταχειρισμένων ταξί Michael Much από το Bad Tölz αντέδρασε με ανησυχία: «Κακό και απίστευτο. Δεν το έχουν δημοσιεύσει ακόμα. Δεν μπορώ να το πιστέψω.
Τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουν παρατηρήσει επανειλημμένα ότι ο όμιλος γυρίζει σταδιακά την πλάτη του στον κλάδο των ταξί. Αυτό αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική, αλλά και στο γεγονός ότι τα μέτρα μάρκετινγκ που αφορούν τα ταξί έχουν μειωθεί σταδιακά σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, οι ενέργειες της θυγατρικής Free Now από πλευράς ταξί είναι μόνο εν μέρει κατανοητές εδώ και χρόνια. Η απομάκρυνση από τα ταξί και η δραστηριοποίηση στην ενοικίαση αυτοκινήτων λέει πολλά. Δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτοκινήτων δεν προσφέρουν πακέτο ταξί και δεν εκδίδουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης στους μετατροπείς, μπορούν συνειδητά να ελέγχουν ποια οχήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στο δρόμο ως ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...