Iσπανία: «Κουμπί πανικού» για ταξί και VTC από την Toyota

Κάμερες και συστήματα ασφαλείας στα σπίτια ή στις επιχειρήσεις προστατεύουν από τους εγκληματίες. Γιατί να μην υπάρχει κάτι παρόμοιο για την προστασία των επαγγελματιών ενός κλάδου όπως οι οδηγοί ταξί και οι οδηγοί VTC;

Αυτό σκέφτηκαν η Toyota και η Securitas Seguridad, οι οποίες λανσάρουν στην ισπανική αγορά ένα σύστημα ασφαλείας με την ονομασία CentinelaToyota, το οποίο στοχεύει στην προστασία των επαγγελματιών οδηγών.

Ένας τομέας που καταγγέλλει συνεχή αύξηση των ληστειών και των βίαιων επιθέσεων. Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Μινιάμπρες, πρόεδρο της Ένωσης  Οδηγών Ταξί Μαδρίτης, οι εγκληματικές αυτές ενέργειες οφείλονται στην κρίση που δημιουργήθηκε μετά την πανδημία.

Τα τελευταία 50 χρόνια ο κλάδος των ταξί στην Ισπανία μετρά 28 δολοφονίες και αμέτρητες ληστείες. «Η νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό του ταξί υπάρχει, εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί προστασίας δεδομένων και οι πελάτες ενημερώνονται ότι καταγράφονται», λέει ο Μινιάμπρες.

Το σύστημα που δημιούργησαν οι Toyota και Securitas Seguridad θα επιτρέπει στον οδηγό να αναφέρει οποιοδήποτε περιστατικό συμβαίνει μέσα στο όχημα. Ο επαγγελματίας θα έχει στη διάθεσή του και ένα «κουμπί πανικού» που θα ειδοποιεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Securitas Seguridad, με το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη σύνδεση.

Από εκεί θα ελέγχεται οποιοδήποτε περιστατικό, μέσω ενός συστήματος προβολής των εικόνων της κάμερας που θα είναι τοποθετημένη μέσα στο όχημα και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα ειδοποιείται η Αστυνομία.

Το CentinelaToyota, το οποίο πληροί «όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε κανονιστικό επίπεδο», είναι επίσης σε θέση να ενεργοποιηθεί αυτόματα, σε περίπτωση ατυχήματος, απόπειρας μετακίνησης ή ρυμούλκησης του οχήματος.

Η Toyota προσφέρει αυτό το πρωτοποριακό σύστημα ασφαλείας στην τιμή του 1,06 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ): θα είναι διαθέσιμο για το μοντέλο της Toyota Sedan Electric Hybrid, που κυριαρχεί στην αγορά των ταξί και των VTC. Η τιμή περιλαμβάνει την πλήρη εγκατάσταση και χρήση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Στη συνέχεια, η μηνιαία συνδρομή θα κοστίζει 18,52 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...