Πορτογαλία: Η γαλλική Hype μπαίνει στην αγορά με ταξί υδρογόνου

Η γαλλική εταιρεία ταξί Hype, ο στόλος της οποίας κινείται με υδρογόνο, παρουσίασε ένα σχέδιο ανάπτυξης για επτά νέες πόλεις στην Ευρώπη. Η Λισαβόνα και το Πόρτο βρίσκονται στη λίστα. Εκτός από τα αυτοκίνητα, η εταιρεία θα εγκαταστήσει και υποδομές τροφοδοσίας. Τα ταξί υδρογόνου της Hype κυκλοφόρησαν στο Παρίσι το 2015. Προς το παρόν, κυκλοφορούν μόνο στην Ιλ-ντε-Φρανς, η εταιρεία όμως θέλει να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Έτσι, τα γαλλικά ταξί θα κυκλοφορήσουν επίσης στο Λε Μαν και το Μπορντό. Οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα και το Πόρτο θα είναι οι πρώτες πόλεις εκτός Γαλλίας που θα γνωρίσουν αυτή την πιο φιλική προς το περιβάλλον υπηρεσία μεταφοράς. Εκτός από τα οχήματα, η Hype θα αναπτύξει επίσης υποδομές εφοδιασμού.

Μέχρι το τέλος του 2025, 26 σταθμοί υδρογόνου θα λειτουργούν στην Ιλ-ντε-Φρανς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 σταθμών υψηλής χωρητικότητας – περίπου 1.000 κιλά υδρογόνου σε 700 bar ημερησίως.

Το Λε Μαν είναι η πρώτη πόλη εκτός της περιφέρειας του Παρισιού στην οποία θα λειτουργήσουν αυτά τα ταξί. Η Hype ανακοίνωσε ότι η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, μήνα κατά τον οποίο θα ανοίξει ο πρώτος σταθμός πλήρωσης υδρογόνου στην πόλη. Η Hype θέλει να ανοίξει 18 σταθμούς πλήρωσης υδρογόνου στις νέες πόλεις μέσα σε λίγα χρόνια και να εγκαταστήσει τρεις ηλεκτρολύτες για την παραγωγή του. Το σχέδιο της εταιρείας επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του έργου European Hydrogen Network, με περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ.

Ο Ματιέ Γκαρντιέ, πρόεδρος και ιδρυτής της Hype, δηλώνει ενθουσιασμένος για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. «Σήμερα είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που γράφω αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Hype, αναπτύσσοντας το μοναδικό μας μοντέλο για πρώτη φορά εκτός της Ιλ-ντε-Φρανς, του τόπου γέννησής μας. Η λειτουργία μας στο Λε Μαν σηματοδοτεί την πρώτη φάση επέκτασης στη Γαλλία και διεθνώς, κατά μήκος ενός ατλαντικο-μεσογειακού διαδρόμου που συνδέει τις Βρυξέλλες με τη Λισαβόνα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της ταυτόχρονης υλοποίησης και χρήσης υποδομών υδρογόνου για την επιτάχυνση της αύξησης της κινητικότητας χωρίς εκπομπές ρύπων», δήλωσε.

Μέχρι το τέλος του 2025, η Hype θέλει να είναι παρούσα σε τουλάχιστον 15 πόλεις πέρα από τα σύνορα, φτάνοντας και σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...