HΠΑ: Εκατομμύρια δολάρια σε κόμματα, πολιτικούς, διοικήσεις, νομοθέτες, δικαστές και ενώσεις από την Uber για άσκηση πιέσεων, σύμφωνα με έκθεσή της

Ενημερωτική έκθεση του 2021 που περιγράφει αναλυτικά τις πολιτικές λόμπι που υιοθετεί η Uber στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα η Bίνα Ντουμπάλ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Στην έκθεση, με τον τίτλο «Πολιτική δέσμευση της Uber στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή της: «Η Uber πιστεύει στην υπεύθυνη εταιρική συμμετοχή σε συζητήσεις ομοσπονδιακής, πολιτειακής και τοπικής δημόσιας πολιτικής για θέματα που επηρεάζουν την επιχείρησή μας. Συμμετέχουμε στην πολιτική διαδικασία για να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής και των κυβερνητικών δράσεων για την προώθηση των επιχειρηματικών μας στόχων και αξιών.

Η Uber υποστηρίζει επίσης αξιωματούχους, υποψηφίους, κόμματα και άλλους πολιτικά προσανατολισμένους οργανισμούς που προωθούν πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές μας και που πιστεύουμε ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες που εξυπηρετούμε.

Η Uber πιστεύει στην αξία της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ενεργού συμμετοχής στις συζητήσεις για την πολιτική για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας μας και των ενδιαφερομένων μερών της».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι «όπου επιτρέπεται από τον νόμο, η Uber συνεισφέρει σε υποψηφίους, πολιτικά κόμματα, πολιτικές επιτροπές και πρωτοβουλίες ψηφοφορίας. Οι πολιτικές συνεισφορές της Uber πραγματοποιούνται σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ και τις αντίστοιχες νομικές απαιτήσεις».

Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των προσώπων ή των φορέων στους οποίους «συνεισφέρει», η εταιρεία αποκαλύπτει: «Για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ένα αίτημα για πολιτική συνεισφορά, η επιτροπή κυβερνητικών υποθέσεων της εταιρείας μπορεί να εξετάσει διάφορους παράγοντες, όπως τον ηγετικό ρόλο πολιτικών προσώπων, την εκπροσώπηση των κοινοτήτων που εξυπηρετεί η Uber, το ιστορικό ψήφων, τις αναθέσεις σε επιτροπές και την υποστήριξη πολιτικών και πρωτοβουλιών που είναι σημαντικές για την Uber».

\"\"

Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι βασικές προτεραιότητες δημόσιας πολιτικής και άσκησης πίεσης περιλαμβάνουν: την προστασία της ευελιξίας των οδηγών και των διανομέων, την επέκταση νέων παροχών και προστασίας στους ανεξάρτητους εργολάβους, την αντιμετώπιση των κανονισμών για τις υπηρεσίες διανομής και κινητικότητας που βασίζονται σε εφαρμογές, καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έφερε η πανδημία. Όλες οι πολιτικές συνεισφορές γίνονται για την προώθηση των συμφερόντων της Uber».

Προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της, η εταιρεία παραδέχεται ότι προσεγγίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που διαχειρίζονται θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις της: «Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε συχνά με φορείς χάραξης πολιτικής, δημόσιους λειτουργούς και ρυθμιστικές αρχές σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο. Υποστηρίζοντας αυτό το έργο, έχουμε αναπτύξει αρχές άσκησης πίεσης που επικεντρώνονται στη διασφάλιση ότι οι σύμβουλοι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και με ειλικρίνεια και ακεραιότητα κατά την εκπροσώπησή τους στους κυβερνητικούς αξιωματούχους», αναφέρει το δελτίο, διευκρινίζοντας, για τους τύπους, ότι «οι σύμβουλοι που ασκούν λόμπι εκ μέρους της Uber πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι θα τηρούν αυτές τις αρχές».

Στη συνέχεια, η εταιρεία αναφέρει ότι καταβάλλει τακτές χορηγίες σε εμπορικές ενώσεις και οργανισμούς και «παρακολουθεί στενά τις πληρωμές αυτές προκειμένου «να διασφαλίζει τη συνέπεια με τις αξίες και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας».

Οι πίνακες χορηγιών της Uber καταλαμβάνουν επτά σελίδες της έκθεσης και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κόμματα, ενώσεις γενικών εισαγγελέων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επιτροπές έγκρισης κανονισμών, νομοθετικά σώματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, υποψήφιους γερουσιαστές, τις επιτροπές προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος, τις ενώσεις εκλεγμένων κυβερνητών του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς και ενώσεις και επιτροπές που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη εργασία.

Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν οι πολιτικές επιτροπές που χρηματοδοτούνται από την Uber:

«Τον Ιούνιο του 2020 η Uber ίδρυσε την επιτροπή ανεξάρτητων δαπανών “Νεοϋορκέζοι υπέρ της ευέλικτης εργασίας”, δαπανώντας συνολικά 110.000 δολάρια για την υποστήριξη έξι υποψηφίων κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών της γενικής συνέλευσης του Συνασπισμού για την ανεξάρτητη εργασία. Τον Ιούνιο του 2021, η Uber ίδρυσε την Uber Innovation PAC, μια πολιτική επιτροπή στην Καλιφόρνια. Η PAC συνεισέφερε 50.000 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021 για την υποστήριξη του κυβερνήτη Νιούσον».

Η Uber αναφέρει επίσης ότι υποστήριξε οικονομικά συνασπισμούς του κλάδου στις πολιτείες Κολοράντο, Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέας Υόρκη και Ουάσιγκτον, «που εργάζονται για την προστασία της ελευθερίας και της ευελιξίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες». Eιδικά ο συνασπιμός της Μασαχουσέτης, έχει λάβει ένα από τα υψηλότερα ποσά χορηγίας, που υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια (1.054.427 δολ.)

Τέλος, υπάρχει κατάλογος επιμελητηρίων τα οποία χορηγεί η Uber, ο οποίος ενημερώνεται ανά εξάμηνο, με τα ποσά που καταβάλλει κάθε φορά να ανέρχονται στο ποσό των 50.000 έως 200.000 δολαρίων.

Στη σύνοψη της έκθεσης, με τον τίτλο «Eτήσια ομοσπονδιακή, πολιτειακή και τοπική άσκηση πίεσης» η Uber αναφέρει τα εξής:

«Η Uber κατέβαλε 2.060.000 δολάρια σε ομοσπονδιακές δαπάνες λόμπι στις ΗΠΑ και περίπου 3.933.353 δολάρια σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ κατά το ημερολογιακό έτος 2021.

Η Uber κατέβαλε 2.210.000 δολάρια σε ομοσπονδιακές δαπάνες άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ και περίπου 4.957.310 δολάρια σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ κατά το ημερολογιακό έτος 2020».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...