Άμστερνταμ: Σχέδια για την προστασία των τοπικών επιχειρηματιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πλατφορμών

Η είδηση ήρθε την εβδομάδα που το Δικαστήριο του Άμστερνταμ ανέβαλε την απόφασή του στη διαδικασία έφεσης της Uber σε πρωτόδικη απόφαση που την υποχρέωνε να αντιμετωπίζεται ως εργοδότης και να κατατάσσει τους οδηγούς της ως υπαλλήλους.

Το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα για την τοπική οικονομία, για το οποίο ο δήμος θα διαθέσει περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος οικονομικών, Σοφιγιάν Μπάρκι, στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Άμστερνταμ θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις υπερβολικές δυνάμεις της αγοράς – και ειδικότερα απέναντι στην υπερβολή της οικονομίας των πλατφορμών.

«Oι δυνάμεις της αγοράς συχνά δεν είναι δίκαιες. Οι τοπικοί επιχειρηματίες πληρώνουν κανονικά τους φόρους και οι εταιρείες πλατφόρμας δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να σταθεί κανείς απέναντι στα επιχειρηματικά κεφάλαια, τα μονοπώλια και τη φτηνή εργασία των εταιρειών πλατφόρμας, όπως η Uber και η Just Eat Takeaway.

\"\"

Οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν μεγάλη σημασία για την πόλη και τους κατοίκους της, δηλώνει το δημοτικό συμβούλιο. Προκειμένου να αποτραπεί ο αφανισμός τους, η κοινότητα θέλει να ξεκινήσει πειράματα με συνεταιρισμούς τοπικών επιχειρηματιών τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν συνεταιρισμό για διανομείς, μεμονωμένους εστιάτορες και οδηγούς ταξί. «Είδα στη Νέα Υόρκη ότι οι οδηγοί έχουν ιδρύσει τον δικό τους συνεταιρισμό ταξί», λέει ο Μπάρκι. «Εκεί οι οδηγοί πληρώνουν πολύ λιγότερα στην πλατφόρμα από ό,τι στην Uber».

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι κοινές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Άμστερνταμ. «Αυτό αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό. Αυτό φαίνεται στον κλάδο των ταξί, όπου οι οδηγοί ελέγχονται από έναν αλγόριθμο. Και στη γαστρονομία, οι επιχειρηματίες είναι σχεδόν αναγκασμένοι να συμμετέχουν σε πλατφόρμες παράδοσης. Για τον καταναλωτή, μια τέτοια υπηρεσία είναι φθηνή, αλλά φυσικά όχι δωρεάν. Ο τοπικός επιχειρηματίας πληρώνει τον λογαριασμό».

\"\"

Το Άμστερνταμ θα ενισχύσει επίσης τις πιέσεις του για πρόσθετους νόμους στον τομέα των πλατφορμών τόσο στην ολλανδική κυβέρνηση Χάγης όσο και στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζονται πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες από την εικονική αυτοαπασχόληση. Αυτές οι τοπικές, εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες πρέπει να αλληλοενισχύονται. Αντίστοιχα αιτήματα ακούστηκαν πρόσφατα και από την Κολωνία.

Σύμφωνα με τον Μπάρκι, αυτό είναι απαραίτητο για να διορθωθούν οι δυναμικές της αγοράς, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης στην οικονομία της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, η εικονική αυτοαπασχόληση στις πλατφόρμες, όπου οι αυτοαπασχολούμενοι κάνουν τη δουλειά των εργαζομένων, πρέπει να λάβει τέλος. Ο δημοτικός σύμβουλος δεν πιστεύει ότι ο δήμος παρεμβαίνει υπερβολικά στην ελεύθερη αγορά. «Η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις», λέει. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Έχουμε δει αρκετά πλέον για να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...