Ιαπωνία: Eξετάζεται η άρση απαγόρευσης λειτουργίας των πλατφορμών, εν μέσω αντιδράσεων της βιομηχανίας ταξί

Καθώς παρατηρείται μείωση του αριθμού των οδηγών ταξί και αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες μεταφοράς λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού, η Ιαπωνία μελετά το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των υπηρεσιών επιβατικής μεταφοράς μέσω εφαρμογών – ο κλάδος των ταξί όμως αντιδρά στην πιθανή αλλαγή πολιτικής.

Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η υπηρεσία ride-hailing βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, ο Κισίντα χαρακτήρισε την έλλειψη τοπικών επιλογών μεταφοράς και τον μειωμένο αριθμό των οδηγών στον κλάδο του ταξί «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

\"\"

Ο κλάδος παραμένει αντίθετος σε οποιαδήποτε ανατροπή της απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι η άδεια ride-hailing είναι απλώς μια προσωρινή λύση που θα αφαιρέσει θέσεις εργασίας από τους οδηγούς ταξί χωρίς να επιλύσει το βασικό ζήτημα της μείωσης του συνολικού αριθμού των οδηγών.

Η κατάσταση είναι παρόμοια τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Ταϊβάν, οι οποίες επίσης δεν έχουν επιτρέψει τις υπηρεσίες ride-hailing, εν μέσω αντιδράσεων από τις εγχώριες βιομηχανίες ταξί.

Η απώλεια έργου θα ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου για τις εταιρείες ταξί, οι οποίες είναι μικρές ή μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, λένε αναλυτές του κλάδου. Όσοι αντιτίθενται στην άρση της απαγόρευσης λένε επίσης ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε μια σειρά νέων ζητημάτων, όπως ανησυχίες για την ασφάλεια και πιθανές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

\"\"

«Σε πόλεις του εξωτερικού όπου υπάρχουν, έχουμε δει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα αυτής της υπηρεσίας από ό,τι ταξί και ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που τα ταξί δεν έχουν καμία πιθανότητα, δήλωσε ο Μακ Ουράτα, υπεύθυνος πολιτικής στο παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές στο Τόκιο. Κατήγγειλε επίσης ότι οι εταιρείες ride-hailing είναι μια υπηρεσία που βασίζεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για τη βελτίωση της λειτουργίας των ταξί και την αύξηση του αριθμού των οδηγών χωρίς να επιλεγεί η υπηρεσία ride-hailing: «Πρέπει να λειτουργήσουν τα ταξί που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή και να βελτιώσουμε τη ροή των σημερινών ταξί που λειτουργούν επανεξετάζοντας τις περιοχές λειτουργίας τους, δήλωσε ο Χιντέουκι Σάτο, οδηγός ταξί στο Νιχόν Κότσου. «Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές πριν προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα του κλάδου αίροντας τις απαγορεύσεις για το ride-hailing».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...