Iταλία: H Aρχή Ανταγωνισμού ζητά την έκδοση νέων αδειών ταξί σε ποσοστό άνω του 20%  που προβλέπει ο νόμος

Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού, η οποία είχε αποστείλει αίτημα παροχής πληροφοριών σε δήμους της χώρας τον Αύγουστο, ζητά την αναπροσαρμογή του αριθμού των αδειών και την υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 20% που προβλέπει το διάταγμα. Η Αρχή απέστειλε στους δήμους της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης έκθεση σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην παροχή υπηρεσιών ταξί σε βάρος των χρηστών, όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν από τους δήμους στα αιτήματα παροχής πληροφοριών που απέστειλε η Αρχή αποκάλυψε, όπως αναφέρεται, εκτεταμένη και διαρθρωτική ανεπάρκεια του αριθμού των ενεργών αδειών σε σύγκριση με τη ζήτηση υπηρεσιών ταξί. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε πολύ μεγάλο αριθμό ανεκπλήρωτων αιτημάτων και υπερβολικά μεγάλους χρόνους αναμονής για την παροχή της υπηρεσίας.

Η έρευνα που διενεργήθηκε αναφέρει ότι στη Ρώμη ο αριθμός των ενεργών αδειών είναι 7.962, δηλαδή 2,8 άδειες ανά 1.000 κατοίκους, στο Μιλάνο οι 4.853 ενεργές άδειες αντιστοιχούν σε 3,5 άδειες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Νάπολη, με 2.364 ενεργές άδειες, υπάρχουν 2,6 άδειες για κάθε 1.000 κατοίκους.

\"\"

Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση και να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό, η Αρχή καλεί τους δήμους Ρώμης, Μιλάνου και Νάπολης να προσαρμόσουν τον αριθμό των αδειών ταξί στη ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές, σημαντικό μέρος της οποίας παραμένει, μέχρι σήμερα, διαρκώς ανικανοποίητο, όπως σημειώνει, με υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 20% που έχει οριστεί ως έκτακτο μέτρο στο λεγόμενο «διάταγμα περί περιουσιακών στοιχείων» που έγινε νόμος τον Οκτώβριο και υιοθετώντας το συντομότερο δυνατό δημόσιους διαγωνισμούς για την ανάθεση νέων αδειών.

Και πάλι με στόχο την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών, η Αρχή θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η ρύθμιση του θεσμού της διπλής οδήγησης (που υπάρχει σήμερα στη Ρώμη και το Μιλάνο, αλλά όχι στη Νάπολη), η εφαρμογή της κοινής χρήσης ταξί και ο εξορθολογισμός των βαρδιών για να γίνουν πιο ευέλικτες. Επιπλέον, η Αρχή συνιστά την ενεργή και αποτελεσματική παρακολούθηση της επάρκειας της προσφοράς των υπηρεσιών ταξί και της ίδιας της πραγματικής παροχής των υπηρεσιών, υιοθετώντας κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται επαρκώς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...