Ρώμη: «Απογοητευμένος» από το διάταγμα για τις πρόσθετες άδειες ταξί ο σύμβουλος κινητικότητας, με απεργία στις 10 Οκτωβρίου απαντούν οι ενώσεις

Κι ενώ η διαμάχη για την έλλειψη ταξί καλά κρατεί, ο Εουτζένιο Πατανέ, υπεύθυνος σύμβουλος για την κινητικότητα στη Ρώμη, δηλώνει «απογοητευμένος» από το διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης για τις πρόσθετες άδειες. Εν τω μεταξύ, οι ενώσεις Usb, Orsa και Fast Cofsal έχουν προαναγγείλει απεργία για τις 10 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία «με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, μας διαβάλλει στην κοινή γνώμη», όπως καταγγέλλουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Corriere della Serra, o Πατανέ ανέφερε τα εξής:

Tι σας προβληματίζει όσον αφορά τον κανονισμό που εγκρίθηκε στη Γερουσία;

Το πρώτο σημείο που είχαμε ζητήσει να αλλάξει αφορά την έκδοση προσωρινών εποχικών αδειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα παράτασης το πολύ κατά άλλους 12: πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό μέτρο, διότι είναι αδιανόητο κάποιος που επενδύει 40.000-50.000 ευρώ για να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο να δέχεται να εργαστεί μόνο για δύο χρόνια.

Ποιες άλλες πτυχές ζητήσατε να βελτιωθούν;

Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση μας προσφέρθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στην απλουστευμένη διαδικασία, αν εκδίδαμε έως και 20% νέες άδειες, ακόμη και έναντι πληρωμής, σε σχέση με τις υφιστάμενες. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανόνα, το 80% των τελών αναδιανέμεται μεταξύ των οδηγών ταξί και το 20% κατανέμεται στους δήμους, αλλά τώρα με την απλουστευμένη διαδικασία θα πάνε όλα στους οδηγούς ταξί: αν συμμορφωθούμε, θα χάσουμε το 20%. Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε ευρέως, ακόμη και από τον δήμαρχο, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Τις τελευταίες ημέρες, κι ενώ η Ρώμη φιλοξενούσε το Ryder Cup, υπήρχαν μεγάλες ουρές τουριστών που περίμεναν ταξί στον σιδηροδρομικό σταθμό και σε άλλα νευραλγικά σημεία: πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;

Από θεσμικό σεβασμό περιμένουμε την Τρίτη (σήμερα δηλαδή) τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκφωνήσει το διάταγμα και την επόμενη ημέρα θα προσκαλέσουμε τα συνδικάτα και τις ενώσεις καταναλωτών για να συζητήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την αναγκαία αύξηση των αδειών από τώρα μέχρι τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου.

\"\"

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για την επιτάχυνση της διαδικασίας;

Η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα, ξεκινώντας από την αύξηση του αριθμού του προσωπικού: σε σύγκριση με τους σημερινούς 7.800 οδηγούς ταξί, πρέπει να διερευνήσουμε πόσοι περισσότεροι χρειάζονται. Στη συνέχεια πρέπει να εκτιμήσουμε πώς θα παρέμβουμε στις εποχιακές αιχμές και τις ημέρες που υπάρχει έξαρση της ζήτησης. Θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη της Αρχής Ρύθμισης των Μεταφορών, να πάμε την απόφαση στο Συμβούλιο και να προχωρήσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Είναι μακρύς ο δρόμος λοιπόν…

Ναι, αλλά για να συντομεύσει τον χρόνο και να απλοποιήσει ορισμένα βήματα, ο δήμαρχος θα μπορούσε να καταφύγει σε επιτελικές αρμοδιότητες. Πρέπει να κινηθούμε τώρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για το Ιωβηλαίο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας, πόσες περισσότερες άδειες θα χρειάζονταν για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας;

Είναι ένα λεπτό ζήτημα, διότι πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να καλύψουμε τη ζήτηση όταν αυτή αυξάνεται και να μην αφήσουμε τα ταξί παρκαρισμένα όταν αυτή μειώνεται. Ένα άλλο αναχρονιστικό στοιχείο είναι η αδυναμία παρακολούθησης του αριθμού των ταξί που κυκλοφορούν στη Ρώμη, εκτός από εκείνα που περνούν κάτω από τις κάμερες, ενώ η παρακολούθηση όλων των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς είναι ακριβής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...