Ιταλία: Πόσοι οδηγοί ταξί υπάρχουν στη χώρα και γιατί απειλούν με απεργία για την αύξηση των αδειών

Υπάρχει έλλειψη ταξί στην Ιταλία. Και για τον λόγο αυτό, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες νέους κανονισμούς, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα σχέδια που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες δεν ικανοποιούσαν τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι απείλησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Τελικά, οι ρυθμίσεις συμπεριλήφθηκαν στο διάταγμα για τα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις, αλλά προσαρμόστηκαν κάπως για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κλάδου.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν αφορούν, πρώτα απ\’ όλα, τις οριστικές άδειες: οι μητροπολιτικές πόλεις, οι πρωτεύουσες και οι δήμοι στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν διεθνή αεροδρόμια θα μπορούν να προκηρύσσουν έκτακτο διαγωνισμό, ανοικτό σε νέους επιχειρηματίες, αυξάνοντας έως και 20% τις άδειες σε σχέση με τις υφιστάμενες. Η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και απλουστευμένη. Για την αγορά του οχήματος που θα συνδέεται με τη νέα άδεια, η οικολογική επιδότηση θα διπλασιαστεί και το ίδιο θα ισχύει και για τα ενοικιαζόμενα οχήματα.

Στην τελική έκδοση του κειμένου, εν αντιθέσει με το προσχέδιο, δεν υπάρχει δυνατότητα σώρευσης αδειών. Αυτή ήταν η διάταξη στην οποία αντιτάχθηκαν περισσότερο οι οδηγοί ταξί. Έτσι, μετά τις προειδοποιήσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, το κείμενο του υπουργικού συμβουλίου τροποποιήθηκε: σε αντίθεση με το προσχέδιο, αποκλείστηκε η δυνατότητα σώρευσης αδειών σε άτομα ή φορείς. Συνεπώς, ο έκτακτος διαγωνισμός για την απόκτησή τους θα είναι ανοικτός σε νέους επιχειρηματίες. Στο επίμαχο θέμα της σώρευσης, λοιπόν, ήρθε η ομόφωνη και απόλυτη απόρριψη των οδηγών ταξί, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους να απειλούν με απεργία αν δεν αλλάξει το διάταγμα. Η Unica CGIL προειδοποίησε αμέσως για κινητοποιήσεις. Η Ugl taxi ήταν επίσης σαφής: «Αν περάσει η διάταξη ότι ένας οδηγός ταξί μπορεί να έχει δύο ή περισσότερες άδειες, «θα πρόκειται για έναν δούρειο ίππο» που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μοντέλα όπως αυτό των ΗΠΑ, όπου οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Για τη Federtaxi Cisal, ο κίνδυνος είναι να ενεργοποιηθούν «μηχανισμοί κερδοσκοπίας, που δεν σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε».

«Είχαμε συζητήσεις με τους οδηγούς ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων, μας ζήτησαν να αλλάξουμε τη διάταξη και ικανοποιήσαμε το αίτημα», δήλωσε στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Αντόλφο Ούρσο, σχετικά με την απαγόρευση της σώρευσης αδειών. «Ήταν το κύριο αίτημα των οδηγών ταξί και αλλάξαμε τη ρύθμιση», πρόσθεσε. «Με αυτό το πακέτο εκτιμούμε ότι δώσαμε μια πρώτη άμεση απάντηση. Θα περάσει από τη Βουλή, αλλά είναι ήδη μια σημαντική απάντηση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κράτησε πάρα πολύ καιρό».

Το διάταγμα ρυθμίζει επίσης τις προσωρινές άδειες, ένα άλλο σημείο διαμάχης με τους οδηγούς ταξί. Το μέτρο προβλέπει ότι οι δήμοι μπορούν να εκδίδουν, σε πειραματική βάση, πρόσθετες άδειες -δωρεάν ή έναντι πληρωμής- για να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη αύξηση της ζήτησης που συνδέεται με μεγάλες εκδηλώσεις ή τουριστικές ροές. Οι άδειες θα έχουν διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και τους 24. Μπορούν να εκδοθούν μόνο σε άτομα που είναι ήδη κάτοχοι άδειας, τα οποία μπορούν να τις αναθέσουν σε τρίτους, ακόμη και έναντι ανταλλάγματος, ή να τις διαχειριστούν οι ίδιοι.

Ο Ούρσο εξήγησε: «Για τα ταξί, πρέπει να ανταποκριθούμε στην αύξηση της αγοράς λόγω της αύξησης των τουριστών, της κυκλοφορίας και των έκτακτων εκδηλώσεων, όπως το Ιωβηλαίο 2025 και η Expo Rome 2030. Για τον λόγο αυτό σχεδιάσαμε μια δέσμη μέτρων που ακολουθούν την αρχή της απλούστευσης, της απογραφειοκρατικοποίησης και της επιτάχυνσης για την έκδοση νέων αδειών με ασφάλεια δικαίου. Ένα παράδειγμα είναι ο κανόνας που απλοποιεί τη διπλή οδήγηση: θα είναι δυνατή μόνο με μια δήλωση».

Στόχος της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να υπάρχουν περισσότερα ταξί. Αλλά πόσες άδειες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία; Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Μεταφορών χρονολογούνται από το 2018: υπήρχαν λίγο κάτω από 8.000 ενεργές άδειες στη Ρώμη, περίπου 4.800 στο Μιλάνο, σχεδόν 2.400 στη Νάπολη, 1.500 στο Τορίνο, λίγο πάνω από 700 στη Φλωρεντία και την Μπολόνια και περίπου 320 στο Παλέρμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Αρχής, στις πρωτεύουσες των επαρχιών κυκλοφορούσαν 22.723 ταξί το 2021.

Το ταξί στην Ιταλία θεωρείται μη τακτικό μέσο μαζικής μεταφοράς και ρυθμίζεται από τον νόμο 21 του 1992. Για να γίνει κάποιος οδηγός ταξί πρέπει να κατέχει συγκεκριμένο τύπο άδειας, να περάσει εξετάσεις και να εγγραφεί στο Επιμελητήριο. Στη συνέχεια πρέπει να αγοράσει άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Και αυτό είναι το ακανθώδες σημείο: οι άδειες χορηγούνται από τους δήμους, βάσει περιφερειακών κανονισμών, αλλά οι διαγωνισμοί είναι πολύ σπάνιοι (μάλιστα, έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια)

Γιατί λοιπόν, παρά τις προφανείς ελλείψεις, δεν εκδίδονται νέες άδειες; Επειδή η διαδικασία, την οποία το διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου αλλάζει, είναι χρονοβόρα και δαιδαλώδης. Οι οδηγοί ταξί πιστεύουν επίσης ότι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους θα ήταν προτιμότερο να διατηρηθεί ο αριθμός των αδειών σε χαμηλά επίπεδα: στην ουσία, όσο λιγότερες είναι οι άδειες, τόσο περισσότερη δουλειά θα έχουν. Επιπλέον, οι οδηγοί ταξί μπορούν να μεταπωλούν τις άδειες τους ιδιωτικά όταν συνταξιοδοτούνται ή αλλάζουν εργασία: αν ο αριθμός των αδειών παραμένει χαμηλός, η αξία τους παραμένει υψηλή.

Εκτός από την άδεια, ο οδηγός ταξί είναι επίσης ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Ο νόμος δεν επιτρέπει την κατοχή περισσότερων από μία αδειών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπει τη διπλή οδήγηση: δηλαδή, το ταξί να οδηγείται από έναν αναπληρωτή του κατόχου της άδειας. Με το νέο διάταγμα η διαδικασία αυτή απλοποιείται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...