Γιατί τα ταξί της Νέας Υόρκης είναι κίτρινα;
Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν πάντοτε τα κίτρινα ταξί , το άγαλμα της Ελευθερίας , το Empire State Building ,την πλατεία Times Square και μια πανοραμική άποψη του Μανχάταν.
Η ιστορία των κίτρινων ταξί χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, όταν η κίνηση γύρω από το κέντρο της πόλης των ουρανοξυστών ήταν μερικές φορές ανυπόφορη. Τα πρώτα ταξί , σύμφωνα με τον ιστορικό Graham Hodges, δεν ήταν ακριβώς κίτρινα. Φυσικά, υπήρχαν κάποια σε αυτό το χρώμα, αλλά κυκλοφορούσαν κι άλλα σε άλλες αποχρώσεις, όπως καφέ, λευκό, μαύρο ή κόκκινο.
Ήταν το 1907 όταν ένας επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, ο Harry Allen , αποφάσισε να εισαγάγει 65 γαλλικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και να τα ρίξει στην αγορά, εκνευρισμένος από τις καταχρηστικές τιμές των πρώτων ταξί της Νέας Υόρκης.
Εμπνευσμένος από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τον τρόπο που λειτουργούσαν εκεί τα ταξί , ο Allen ενσωμάτωσε ένα ταξίμετρο σε όλο το στόλο και καθιέρωσε πρωτόκολλα εργασίας που θα ακολουθούσαν οι οδηγοί της New York Taxi Cab Company, της νέας εταιρείας που έμελλε να γίνει η πρώτη σύγχρονη υπηρεσία ταξί στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Αν και κάποιες πηγές υποδεικνύουν ότι ο Allen ήταν αυτός που διαφήμισε το κίτρινο χρώμα, στην πραγματικότητα, ο αρχιτέκτονας ήταν ο John Hertz, ένας έξυπνος επιχειρηματίας του Σικάγου που ίδρυσε την Yellow Cab Company . Αφού έμαθε για μια μελέτη από ένα από τα τοπικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οποία το κίτρινο ήταν το πιο ευδιάκριτο χρώμα , ο Hertz, (ο οποίος αργότερα δημιούργησε μια αυτοκρατορία στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) αποφάσισε να βάψει τα ταξί του σε αυτό το χρώμα. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα, αφού όπως διαπιστώθηκε τα οχήματα αυτά ήταν ορατά σε μεγάλες αποστάσεις .
Μετά το Σικάγο, η επέκταση αυτού του επιχειρηματία έφτασε στο Kansas City, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη, όπου το 1925 ο στόλος του ξεπέρασε τα 2.700 αυτοκίνητα . Το κίτρινο χρώμα καθιερώθηκε γρήγορα και από άλλους επιχειρηματίες του κλάδου, (παρά τις αγωγές του Hertz), και το μέλλον είχε ήδη γραφτεί. Το 1929 η πόλη της Νέας Υόρκης για να προστατεύσει τα «νόμιμα» ταξί και να βοηθήσει τους επιβάτες να τα διακρίνουν, αποφάσισε ότι όλα τα αδειοδοτημένα ταξί θα ήταν κίτρινα.