Βρετανία: Πιέσεις από τον κλάδο των ταξί για αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ
Η πίεση που ασκείται από τον τομέα των ταξί και των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του φόρου προστιθέμενης αξίας εντείνεται. Πολλοί οδηγοί, ιδίως στο Λονδίνο, ζητούν απαλλαγή από τον ΦΠΑ προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν όσοι φτάνουν ή υπερβαίνουν το ισχύον όριο των 90.000 λιρών ετησίως.
Μιλώντας στο κλαδικό περιοδικό TaxiPoint, η Λάιλα Μπαρκ-Τζόουνς, εταίρος επίλυσης διαφορών στην Aaron & Partners, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχείς εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. «Εξακολουθεί να υπάρχει έκκληση γι΄ αυτές τις αλλαγές, ιδίως από εκείνους που βρίσκονται στο Λονδίνο και εκείνους που χρησιμοποιούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που τους επιτρέπει να συνάπτουν συμβάσεις ως εντολοδόχοι. Ωστόσο, το κατά πόσον η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις παραμένει αβέβαιο, ιδίως υπό το φως της πρόσφατης αποκάλυψης του κενού ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά».
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, κάθε οδηγός ταξί με κύκλο εργασιών άνω των 90.000 λιρών πρέπει να καταβάλλει ΦΠΑ. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις που μπορούν να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους, οι οδηγοί ταξί δεν μπορούν. Το κόμιστρο που πληρώνουν οι επιβάτες είναι σταθερό βάσει ταξιμέτρου μετρημένη τιμή και δεν υπάρχει δυνατότητα να προστεθεί ΦΠΑ στο ποσό αυτό. Για τους οδηγούς που εργάζονται ήδη πολλές ώρες για να τα βγάλουν πέρα, ο πρόσθετος φόρος του 20% αποτελεί σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί οδηγοί περιορίζουν σκόπιμα τις ώρες εργασίας τους ή λαμβάνουν μέτρα για να παραμείνουν κάτω από το όριο. Για εκείνους που το υπερβαίνουν, η απαίτηση καταβολής ΦΠΑ έχει σημαντικές συνέπειες στα κέρδη τους.
Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους μεμονωμένους οδηγούς, αλλά έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα ταξί και ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων για το κοινό. Οι οδηγοί μπορεί αποθαρρύνονται από το να αναλάβουν περισσότερες εργασίες σε περιόδους αιχμής, γνωρίζοντας ότι οι προσπάθειές τους θα τιμωρηθούν οικονομικά αν υπερβούν το όριο.
Η πίεση για απαλλαγή ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τους οδηγούς ταξί βασίζεται στο επιχείρημα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να ενθαρρύνουν περισσότερους οδηγούς να εργαστούν σε περιόδους αιχμής, ωφελώντας τελικά και τους επιβάτες. Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να καταστήσει πιο βιώσιμο για τους οδηγούς να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να ανησυχούν για τη φορολογική αφαίμαξη που μειώνει σημαντικά το εισόδημά τους.
Η συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στον κλάδο των ταξί συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, με πολλούς να επισημαίνουν ότι το ισχύον σύστημα επιβαρύνει άδικα τους οδηγούς που απλώς προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους οδηγούς, το πρόσθετο κόστος είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ μιας κερδοφόρας επιχείρησης και της αντιμετώπισης οικονομικών δυσκολιών.