Μάλτα: Οι οδηγοί των πλατφορμών υποχρεούνται να κατέχουν άδεια οδήγησης της Ε.Ε., βάσει νέου, αυστηρότερου κανονισμού

Το Υπουργείο Μεταφορών της Μάλτας ανακοίνωσε μια νέα σειρά νέων κανόνων για τις άδειες ενοικιαζόμενων οχημάτων. Έτσι, οι οδηγοί που προσφέρουν υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών μέσω πλατφορμών θα χρειάζονται άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δικαιούνται πινακίδα Υ.

Ο νέος κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αλλαγής των προϋποθέσεων για τις πινακίδες Υ, με στόχο την υιοθέτηση υψηλότερων προτύπων για τις υπηρεσίες ride-hailing, τις οποίες στη Μάλτα προσφέρουν οι Bolt, eCabs και Uber.

Μέχρι τώρα, οι οδηγοί από χώρες εκτός Ε.Ε. ήταν επιλέξιμοι για την έκδοση πινακίδας Υ, ακόμη κι αν διέθεταν άδεια οδήγησης μόνο από τη χώρα τους, υπό την αίρεση ότι θα αποκτήσουν άδεια οδήγησης της Μάλτας ή της Ε.Ε. εντός ενός έτους. Το υφιστάμενο σύστημα έχει προκαλέσει καταγγελίες για ανεπαρκώς εκπαιδευμένους οδηγούς και έχει επίσης δημιουργήσει παράνομες διαδικτυακές υπηρεσίες που πωλούν πλαστές πινακίδες Υ έναντι 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, που θα γίνει νόμος του κράτους τις επόμενες ημέρες, οι κάτοχοι πινακίδων Υ θα πρέπει να προσκομίζουν άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί στη Μάλτα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. όταν υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση -ή την ανανέωση- της άδειάς τους.

Εκτός από την αναθεώρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, η απόκτηση πινακίδας Υ θα γίνει επίσης δυσκολότερη, καθώς τα μαθήματα και οι εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι για την απόκτηση πινακίδας αναμορφώνονται από τις 17 Ιουλίου. Η Μάλτα έχει παγώσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις μέχρι την ημερομηνία αυτή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου θα επιταχύνουν τους ελέγχους των οχημάτων με πινακίδες Υ, για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τον καθορισμό ημερομηνίας-στόχου το 2025, ώστε όλα τα νέα οχήματα με πινακίδες Υ να είναι ηλεκτρικά.

Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Ιουλίου, θα απαιτούν ακόμη από τους κατόχους πινακίδων Υ να αποδεικνύουν ότι έχουν πρόσβαση σε γκαράζ όπου μπορούν να σταθμεύουν το όχημα όταν δεν χρησιμοποιείται. Οι οδηγοί θα μπορούν να αφήνουν τα οχήματά τους αφύλακτα σε ειδικούς χώρους στάθμευσης που ορίζονται με λευκό πλαίσιο μόνο για μία ώρα κατ\’ ανώτατο όριο.

Τέλος, από τις 23 Ιουλίου, τα οχήματα με πινακίδες Υ θα απαγορεύεται να περιμένουν για κρατήσεις σε απόσταση 100 μέτρων από τις πιάτσες ταξί, με την απόσταση να αυξάνεται στα 250 μέτρα σε περιοχές-κλειδιά, όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι της Βαλέτας ή οι αποβάθρες των πλοίων. Η ελάχιστη απόσταση θα παρακολουθείται με τη χρήση τεχνολογίας γεωεντοπισμού για τον καθορισμό των ορίων όπου θα επιτρέπεται η διαδρομή των ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...