Αυστραλία: Uber και Facebook είχαν εσωτερική πληροφόρηση για νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής πριν αυτό εκδοθεί

Η PwC Australia ήταν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Uber και του Facebook που τους προέτρεψε να αναδιαρθρώσουν τις οικονομικές τους υπηρεσίες ενόψει της έκδοσης νόμου κατά της φοροδιαφυγής από την αυστραλιανή κυβέρνηση, αλλά και οι δύο εταιρείες δήλωσαν σήμερα έκπληκτες από την αποκάλυψη ότι οι συμβουλές της μπορεί να βασίζονταν σε διαρροή των κυβερνητικών σχεδίων.

Η PwC πρέπει τώρα να κατονομάσει όλους τους πελάτες που συμβούλευσε βάσει εμπιστευτικών κυβερνητικών φορολογικών σχεδίων που διέρρευσε ένας πρώην εταίρος της μεταξύ 2014 και 2017, ο οποίος παράλληλα ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα διεθνούς φορολογίας.

Επικαλούμενο δύο πηγές, το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η Google είχε λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες από πρώην υπάλληλο της PwC που επιβεβαίωναν την πιθανή ημερομηνία έναρξης της 1ης Ιανουαρίου 2016 της ισχύος του νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών. Η Uber και το Facebook επιβεβαίωσαν επίσης ότι είχαν λάβει συμβουλές από την PwC Australia σχετικά με τον νόμο.

Το Facebook δήλωσε ότι απευθύνθηκε στην PwC μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η Uber δεν διευκρίνισε πότε η εταιρεία έγινε σύμβουλός της.

«Δεν είχαμε γνώση ότι οι συμβουλές τους μπορεί να βασίζονταν σε αθέμιτα αποκτηθείσες πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber. Η Uber διέκοψε τη συνεργασία της με την PwC Australia το 2016, μετά από «εμπλοκές» με την αυστραλιανή φορολογική υπηρεσία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Facebook δήλωσε ότι ήταν μία από τις πρώτες πολυεθνικές εταιρείες που προέβησαν σε αναδιάρθρωση για να συμμορφωθούν με τον νόμο περί φοροαποφυγής.

Η σύνδεση της Uber και του Facebook με την PwC σχετικά με τα φορολογικά σχέδια που διέρρευσαν αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Αυστραλιανή Οικονομική Επιθεώρηση.

Εκπρόσωπος της PwC Αυστραλίας δήλωσε πως το θέμα είναι «εσωτερικό», ότι «οι πελάτες της δεν εμπλέκονται σε οποιαδήποτε παράβαση και δεν χρησιμοποιήθηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, αρχίζει να διαχέεται πέρα από τα σύνορα της Αυστραλίας. 144 σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων της PwC που δημοσιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Φοροτεχνικών τον Μάιο περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην εταίρος της εταιρείας συμβούλων μοιράστηκε με συναδέλφους του εμπιστευτικά φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να αντλήσουν πελατεία από εταιρείες στο εξωτερικό.

Ένα από τα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2016 κάνει λόγο για ένα «βορειοαμερικανικό σχέδιο» που είχε 14 ανώνυμες εταιρείες ως πελάτες. Οι Αυστραλοί δικαστές ζήτησαν από την εταιρεία να κατονομάσει και τις 14 εταιρείες.

Μετά τις αποκαλύψεις, η PwC Αυστραλίας ανέφερε την παρανομία στο Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας Δημόσιων Εταιρειών των ΗΠΑ, το οποίο απαιτεί από τις λογιστικές εταιρείες να αναφέρουν νομικά ζητήματα ή ζητήματα συμμόρφωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Συμβούλιο δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα επιθεώρησης ή επιβολής της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του αν έχουν δρομολογηθεί ή όχι, δήλωσε σχετικά εκπρόσωπός του στο Reuters.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...