700 οδηγοί της Uber απαιτούν επιστροφή ΦΠΑ 3,8 εκατ. ευρώ από το Γαλλικό Δημόσιο

Επτακόσιοι οδηγοί της Uber στη Γαλλία, που καταβάλλουν ολόκληρο τον ΦΠΑ ενώ πληρώνουν προμήθεια στην πλατφόρμα, ζητούν από το Δημόσιο 3,8 εκατ. ευρώ.
Η Uber εισήλθε στην αγορά της χώρας το 2011, με ένα μοντέλο που τώρα φέρει το όνομά της: uberization (ουμπεροποίηση). Αντί να πληρώνει τους οδηγούς της, λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ ανεξάρτητων οδηγών και πελατών και χρεώνει προμήθεια 25% στην αξία της διαδρομής. Δεν παρουσιάζεται ως εταιρεία επιβατικών μεταφορών, δεν έχει έδρα στη Γαλλία και ως βάση της δηλώνει την Ολλανδία. Αποτέλεσμα: δεν πληρώνει ΦΠΑ. Επομένως, ο ΦΠΑ επιβάλλεται στους οδηγούς και για ολόκληρη την τιμή κάθε διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας που πληρώνουν στην Uber. Για να το θέσουμε απλά, πληρώνουν φόρο σε χρήματα που δεν λαμβάνουν.
«Προσωπικά εργάζομαι 15 ώρες την ημέρα, είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά. Στη φορολογική μου δήλωση εμφανίζεται το ποσό ΦΠΑ που πληρώνω και είναι υπέρογκο. Είναι άδικο», λέει ο Μεχντί, οδηγός της Uber.
Άδικο, αλλά κυρίως παράνομο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζερόμ Ζιουστί, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των οδηγών στα δικαστήρια. Το σκεπτικό του είναι απλό: όχι, οι οδηγοί δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό όργανο, αυτό αποφάνθηκε στις 4 Μαρτίου 2020 και ξανά στις 25 Ιανουαρίου. Και οι μισθωτοί δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Ως εκ τούτου, οι οδηγοί VTC ισχυρίζονται ότι είναι θύματα απάτης από την Uber και ζητούν από το κράτος να λογοδοτήσει. Χθες, λοιπόν, 700 οδηγοί της Uber κατέθεσαν επίσημο αίτημα επιστροφής ΦΠΑ, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, που έχει καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.
«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τους δικαστές, εκτός από το Δημόσιο και τη φορολογική διοίκηση προφανώς», εξηγεί ο Ζιουστί, νομικός εκπρόσωπος των οδηγών. Η Πολιτεία έχει τέσσερις μήνες να μου απαντήσει. Εάν μετά από τέσσερις μήνες το αίτημά μας δεν γίνει δεκτό, θα παραπέμψουμε το θέμα στη Δικαιοσύνη, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος προστατεύει την Uber και δεν ψάχνει τα χρήματα εκεί που βρίσκονται».
Τι απαντούν τα αρμόδια υπουργεία; Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κρύβεται πίσω από το καθεστώς των οδηγών: είναι ανεξάρτητοι, άρα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζει ότι «η Γαλλία υιοθετεί ενεργά» την πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τεκμηρίου μισθού για τους οδηγούς VTC. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ.
Η Uber αναγκάστηκε να πληρώσει 710 εκατομμύρια ευρώ στο βρετανικό κράτος τον Νοέμβριο του 2022 για καθυστερούμενο ΦΠΑ. Και από τότε, είναι η πλατφόρμα που πληρώνει αυτόν τον φόρο. Από την πλευρά της, η Uber δηλώνει ότι διασφαλίζει «τη σχολαστική συμμόρφωση με τους γαλλικούς κανονισμούς σχετικά με τον ΦΠΑ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...