Καταλονία: Η Αρχή Ανταγωνισμού προτείνει την επιβολή προστίμου 122.000 ευρώ σε δύο ενώσεις ταξί

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Καταλονίας (ACCO) πρότεινε την επιβολή κυρώσεων κατά των Elite Taxi Barcelona και Taxi Project για φερόμενη αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά με επιθετικές, εξευτελιστικές πρακτικές και μποϊκοτάζ σε πλατφόρμες VTC. Οι κυρώσεις συνίστανται στην επιβολή προστίμου ύψους 122.000 ευρώ.

Οι ενώσεις αντέδρασαν ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και κατηγορούν την Αρχή ότι στοχοποιεί τον κλάδο «καθ’ υπαγόρευση της Uber».

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν την πρόεδρο της Αρχής Ανταγωνισμού Σουζάνα Γκράου ότι με την απόφασή της καταλύει τις συνταγματικές αρχές και επιτίθεται απροκάλυπτα κατά της ελευθερίας έκφρασης. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός φακέλου επιβολής κυρώσεων στα τέλη του 2021 και, ήδη τότε, η Γκράου δήλωσε ότι η υπόθεση άνοιξε, επειδή, «υπήρχαν τουλάχιστον ενδείξεις για πρακτικές που αντίκεινται στον ελεύθερο ανταγωνισμό».

Ο πόλεμος των ταξί στη Βαρκελώνη έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Οι πρώτες κινητοποιήσεις έγιναν κατά των πειρατικών ταξί. Στη συνέχεια εισήλθαν σε μια αρρύθμιστη αγορά η Uber και η Free Now και το παζλ συμπληρώθηκε με τις αποφάσεις της Αρχής Ανταγωνισμού. «Ο φασισμός δεν είναι τίποτα μπροστά στην πρόταση της Αρχής», καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Elite, Τίτο Άλβαρες.

Σύμφωνα με την ACCO, η στάση της Elite Taxi Barcelona και του Taxi Project 2.0 απέναντι στις πλατφόρμες ταξί «θα μπορούσε να αποτελέσει αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά», καθώς περιλαμβάνει «επιθετικές πρακτικές και πράξεις εξευτελισμού, υποκίνησης συνδεδεμένων οδηγών ταξί και άλλων οδηγών ταξί…».

Η Αρχή διαβεβαιώνει ότι ο φάκελος σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει και ότι δεν θα κλείσει για τουλάχιστον ένα μήνα. Μάλιστα, υπάρχει περιθώριο συζήτησης έως τις 16 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση υποβολής καταγγελιών που πρέπει να υποβληθούν τόσο από την Uber όσο και από αυτούς που θα ερευνηθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Όσον αφορά το πρόστιμο, αναφέρει ότι η νομοθεσία περί ανταγωνισμού καθορίζει ότι αυτό μπορεί να ανέρχεται μεταξύ 0% και 10% του κύκλου εργασιών των μελών των ενώσεων.

«Αυτό που μόλις έκανε η ACCO είναι μια άνευ προηγουμένου άμεση επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, που προφανώς ισχύει μόνο για ορισμένους και όχι για άλλους», καταγγέλλει ο Άλβαρεζ.

Η κίνηση αυτή της ACCO ήρθε λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κινητής στη Βαρκελώνη. Για τον λόγο αυτόν την επόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία γενική συνέλευση των οδηγών ταξί, κατά την οποία θα αποφασιστούν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Είναι τουλάχιστον πρόστυχο, τον 21ο αιώνα, ενώσεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα ενός κλάδου να δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...