Κολοράντο: Πρόταση νόμου για «διαφάνεια στις πλατφόρμες

Οι οδηγοί που συνεργάζονται με πλατφόρμες στο Κολοράντο έχουν φτάσει στα όριά τους εξαιτίας του αδιαφανούς αλγόριθμου τιμολόγησης που αλλάζει συνεχώς και του συστήματος αποκλεισμού που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες. Τώρα μια ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών στο Καπιτώλιο προτίθεται να εξαναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αποκαλύψουν τα… μαθηματικά τους.
Το νομοσχέδιο «Διαφάνεια στις πλατφόρμες», που παρουσιάστηκε στη Γερουσία χθες, επιδιώκει να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για οδηγούς και πελάτες που χρησιμοποιούν Uber, Lyft και άλλες πλατφόρμες που βασίζονται σε εφαρμογές. Απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να δείχνουν πόσα κερδίζουν οι οδηγοί σε κάθε διαδρομή και πόσα παρακρατεί κάθε πλατφόρμα, ενώ ζητά την παροχή στους οδηγούς περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις αμοιβές, τον χρόνο εργασίας τους και τα έξοδα.
Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει έναν μηχανισμό αναθεώρησης που θα επιτρέπει στους οδηγούς να αμφισβητούν τις απενεργοποιήσεις και τις απολύσεις.
«Αυτές οι εταιρείες δηλώνουν ότι σου προσφέρουν την ευκαιρία να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου και να δουλέψεις για σένα, δεν σου δίνουν όμως τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πάρεις αποφάσεις», δήλωσε η βουλευτής Στέφανι Βίτζιλ, η οποία αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη οδηγός πλατφόρμας που εξελέγη στην πολιτεία.
Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν θα περιορίζει τα ποσά που χρεώνουν οι εταιρείες μεταφοράς ή παράδοσης, αλλά θα επιτρέπει στους οδηγούς να λαμβάνουν περισσότερα στοιχεία πριν δεχθούν μια διαδρομή. Οι εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιούν στους οδηγούς την τοποθεσία του χρήστη, τον τελικό προορισμό και μια εκτίμηση τόσο του κόστους του ναύλου όσο και της αμοιβής του οδηγού.
Το νομοσχέδιο επίσης απαιτεί από τους τεχνολογικούς γίγαντες να αποκαλύπτουν τον αριθμό των οδηγών στους οποίους είχε ήδη παρουσιαστεί αυτή η προσφορά και την αμοιβή που προσφέρθηκε σε αυτούς τους οδηγούς.
Οι οδηγοί των εφαρμογών καταγγέλλουν ότι οι αμοιβές, αφαιρουμένων των εξόδων, έχουν γίνει τόσο μικρές που χρειάζεται να κάνουν και δεύτερη δουλειά ή να εργάζονται περισσότερες ώρες για να τα βγάλουν πέρα. Πολλοί οδηγοί στο Κολοράντο είναι μετανάστες και στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους. Εκατοντάδες από αυτούς απενεργοποίησαν τις εφαρμογές τους τον Νοέμβριο για τέσσερις ώρες, σε μια καθολική απεργία έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, διαμαρτυρόμενοι για τις πρακτικές των πλατφορμών και την ολιγωρία των νομοθετών.
Στο Κολοράντο, όπως και στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, δεν υπάρχει μηχανισμός προσφυγής εάν μια πλατφόρμα αποκλείσει έναν οδηγό. Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, κάθε εταιρεία θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον οδηγό εντός 10 ημερών τον λόγο για τον τερματισμό της συνεργασίας. Οι οδηγοί, εντός 180 ημερών, μπορούν επίσης να ζητήσουν επανεξέταση της υπόθεσης υποβάλλοντας αίτημα για ακρόαση στο Υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης του Κολοράντο.
Η διαδικασία αυτή ακολουθεί παρόμοιες προσπάθειες στη Νέα Υόρκη και τον Καναδά, που παρέχουν στους οδηγούς τη δυνατότητα προσφυγής σε περίπτωση απενεργοποίησης.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αγώνα για τα δικαιώματα των οδηγών στις ΗΠΑ, στη Μασαχουσέτη και τη Μινεάπολη οι νομοθέτες εξετάζουν σημαντικά νέα μέτρα προστασίας που θα εγγυώνται τον κατώτατο μισθό, τον αμειβόμενο χρόνο ασθενείας και την ασφάλιση ανεργίας. Η Ουάσιγκτον και η Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπίσει πρότυπα ελάχιστης αμοιβής για τους οδηγούς των Uber και Lyft.
Οι οδηγοί λένε ότι είναι καιρός το Κολοράντο να συμμετάσχει στον αγώνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...