Oμαδική αγωγή αποζημίωσης κατά των Visa και Mastercard για υπερβολικές χρεώσεις
Μία από τις μεγαλύτερες αξιώσεις αποζημίωσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινά κατά της Visa και της Mastercard, με αίτημα την επιστροφή χρεώσεων από τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Η αγωγή –για λογαριασμό βρετανικών επιχειρήσεων από όλο το οικονομικό φάσμα, που ζητούν αποζημίωση για παράνομα και υπερβολικά τέλη χρεωστικών και πιστωτικών καρτών – θα κατατεθεί στο Εφετείο Ανταγωνισμού (CAT), το εξειδικευμένο δικαστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκδίκαση υποθέσεων ανταγωνισμού.
Η Harcus Parker, δικηγορική εταιρεία εμπορικών διαφορών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ειδικεύεται σε ομαδικές αγωγές και αγωγές που αφορούν τον τομέα ανταγωνισμού, έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των εταιρειών που ζητούν αποζημίωση από τις Mastercard και Visa.
Αυτή η νέα ομαδική αγωγή, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αξιώσεις αποζημίωσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνοντας πόσο επηρεάζουν τα τέλη των καρτών τις επιχειρήσεις της χώρας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι οποιαδήποτε επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποδέχτηκε πληρωμή με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες με την επωνυμία Mastercard ή Visa θα πρέπει να αποζημιωθεί για υπερχρεώσεις προμήθειας που επιβάλλουν οι δυο γίγαντες των ηλεκτρονικών καρτών. Αυτές οι προμήθειες -γνωστές ως Πολυμερείς Διατραπεζικές Προμήθειες (MIF) – καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις στις τράπεζές τους για να δεχτούν πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και εκτιμάται ότι αποτελούν έως και το 90% της μηνιαίας τραπεζικής χρέωσης μιας τυπικής επιχείρησης. Ωστόσο, καθορίζονται από τη Mastercard και τη Visa και όχι από τον ανταγωνισμό της αγοράς και επιβάλλονται στις τράπεζες ως προϋπόθεση συμμετοχής στα προγράμματα καρτών Mastercard και Visa.
Ο Τζέρεμι Ρόμπινσον, εταίρος της Harcus Parker, δήλωσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποζημιωθούν σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει κατά των παράνομων διατραπεζικών προμηθειών και κατά των τελών συναλλαγών με εμπορικές και ξένες κάρτες. Θεωρούμε ότι όλες οι διατραπεζικές προμήθειες αποτελούν φόρο επί των επιχειρήσεων και πρέπει να καταργηθούν. Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν καταδικάσει αυτήν την πρακτική για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και όλες οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα επωφεληθούν».
Η αγωγή θα είναι ανοιχτή για όλες τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου –μεγάλες και μικρές– που δέχονται χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες Mastercard και Visa. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το Brexit, την πανδημία και το τρέχον οικονομικό κλίμα.
Η περίοδος απαίτησης που αναφέρεται στην αγωγή είναι από το 2017 έως την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ή διακανονισμού και θα περιλαμβάνει τόκους.
Επιχειρήσεις με μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών (πριν από την πανδημία) ύψους 100 εκατ. λιρών και άνω ή περισσότερο θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στην αξίωση. Επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος είναι μικρότερος από 100 εκατ. λίρες, οι οποίες έχουν εγγραφεί διαδικτυακά, θα περιλαμβάνονται αυτόματα.
Η κίνηση αυτή αφορά, φυσικά, και τους οδηγούς ταξί που έχουν λάβει πληρωμές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας τα τελευταία έξι χρόνια.