Μάλτα: Καταγγελίες για εκμετάλλευση «εισαγόμενων» εργαζομένων από την Bolt με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων από την Bolt και τα συνεργαζόμενα με αυτήν γραφεία προσλήψεων είναι άμεσο αποτέλεσμα των ανεπαρκών πολιτικών απασχόλησης και μετανάστευσης της κυβέρνησης, δήλωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση il-Kollettiv.

«Το μοντέλο της Bolt και των συνεργαζόμενων με αυτήν πρακτορείων προσλήψεων ισοδυναμεί με σύγχρονη δουλεία», δήλωσε ο γραμματέας της οργάνωσης, Γουέιν Φλασκ. «Κάθε χρόνο, χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται στη Μάλτα περιμένοντας να βρουν δουλειά και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής –  και κάθε χρόνο, χιλιάδες από αυτούς επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους εξαθλιωμένοι, ταπεινωμένοι και χρεωμένοι στις οικογένειές τους».

Στις αρχές της εβδομάδας, η Bolt ανέφερε ότι μειώθηκε κατά 19% το εργατικό δυναμικό των οδηγών της και αύξησε τα τιμολόγιά της, ως αντίποινα στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις προσωρινές άδειες εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

«Η Bolt έχει κατακλύσει την αγορά με εργαζόμενους και οχήματα και τώρα χρησιμοποιεί τους “συνεργάτες” της ως ασπίδα ενάντια στη ρύθμιση του κλάδου. Αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται στη χώρα πληρώνοντας τεράστιες αμοιβές, έως και το 50% του μισθού τους, και αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες», είπε ο Φλασκ. «Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος στέλνεται πίσω, αντικαθίσταται από άλλον, ο οποίος πρέπει να πληρώνει τεράστιες αμοιβές και προμήθειες στο πρακτορείο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει δουλειά γι’ αυτόν ή όχι. Κι ενώ οι εργαζόμενοι υποφέρουν από απάνθρωπες συνθήκες και οι κάτοικοι από την αύξηση της “οικονομικής δραστηριότητας” της Bolt, μόνο λίγα άτομα επωφελούνται πραγματικά από αυτό το μοντέλο».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση γι’ αυτή την κατάσταση, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός λόγος θα πρέπει να  μετατοπιστεί από τους «αχρείαστους ξένους εργάτες» στις «αχρείαστες και ακατάλληλες οικονομικές πολιτικές που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα».

Η οργάνωση επέκρινε έντονα την υφιστάμενη πολιτική των 10 ημερών, σύμφωνα με την οποία οι υπήκοοι τρίτων χωρών που χάνουν τη δουλειά τους και παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από δεκαήμερο στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους. «Είναι αδύνατο ακόμη και για τους έμπειρους επαγγελματίες να βρουν νέα δουλειά μέσα σε 10 ημέρες, πόσο μάλλον για τους χιλιάδες ξένους εργαζόμενους που εισάγονται εδώ χωρίς καμία απολύτως κατάρτιση». Η οργάνωση εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πληγέντες εργαζόμενους και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αμέσως τις πολιτικές της για την απασχόληση και τη μετανάστευση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει τυχαίες, σπασμωδικές αποφάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να σοκάρουν το σύστημα, σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων. Η τοποθέτηση της οικονομικής ανάπτυξης πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενσωμάτωση των εργαζομένων στην κοινωνία έχει οδηγήσει στην αποδοχή της δουλείας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει τους νέους τύπους επιχειρήσεων που έχουν εμφανιστεί ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας παράλληλα στήριξη στους πληγέντες εργαζόμενους. Ειδικότερα, θα πρέπει να εξαλειφθεί η πρακτική της υπεργολαβίας των εργαζομένων, καθώς αυτός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί σε εκτεταμένη εκμετάλλευση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο οικονομικό τομέα», αναφέρει η οργάνωση.

Η Il-Kollettiv ζήτησε επίσης να γίνει ανάλυση της δυναμικότητας των διαφόρων οικονομικών τομέων για να καθοριστεί πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται σε καθέναν από αυτούς. «Ο αριθμός των εργαζομένων που χρειάζονται οι κλάδοι των κατασκευών, του τουρισμού, της εστίασης και της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να μελετηθεί, να αναλυθεί και να τεθεί ανώτατο όριο. Η μελέτη αυτή θα πρέπει επίσης να φωτίσει ποια σύνολα δεξιοτήτων χρειάζεται η χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει κατευθύνσεις και διευκολύνσεις για την επανεκπαίδευση/κατάρτιση αυτών των εργαζομένων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *