Aυστραλία: Η Uber απειλεί με εξωφρενικές αυξήσεις τιμών εάν ψηφιστεί ο νόμος για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες

Οι τιμές της Uber θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 85%, εάν  το Αυστραλιανό Κοινοβούλιο περάσει ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει ελάχιστες αμοιβές για τους εργαζόμενους στην οικονομία της πλατφόρμας, προειδοποίησε η πολυεθνική. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Αλμπάνες προβλέπει τον καθορισμό των ελάχιστων αμοιβών και του εργασιακού καθεστώτος για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα την αύξηση των αμοιβών κατά 400 εκατ. δολάρια συνολικά για τους οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων και τους διανομείς.

Η Uber Australia προειδοποιεί ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και θα μειώσει τις υπηρεσίες. Η εταιρεία ζητά από τη Γερουσία να περιορίσει τις αναφορές σε εργασιακά πρότυπα, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι αυτά θα μπορούσαν να εδραιώσουν «ξεπερασμένες» συγκρίσεις με την παραδοσιακή απασχόληση. Ο γενικός διευθυντής της Uber Australia, Ντομ Τέιλορ, δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει ένα ελάχιστο πρότυπο αμοιβής, αλλά ανησυχεί ότι το ευρύ πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια υπηρεσιών εκατομμυρίων δολαρίων.

\"\"

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Uber, η καταβολή μεγαλύτερης ή αυξημένης αμοιβής τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες, οι κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου, καθώς και η καταβολή των συντάξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 60% για τις διαδρομές και κατά 85% για τις διανομές.  Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 40 εκατομμύρια ώρες χαμένης εργασίας λόγω της μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με την εταιρεία. «Θα υπάρξουν αναπόφευκτα άνθρωποι που θα σταματήσουν να εργάζονται, αλλά θα υπάρξουν επίσης άνθρωποι που θα πάνε από τις 15 ώρες στις 10 ώρες, από τις 35 στις 25 κ.λπ. και τελικά αυτά είναι χρήματα που ξέρουμε ότι οι Αυστραλοί χρειάζονται», δήλωσε ο Τέιλορ. «Παρά το γεγονός ότι έχουμε χαμηλό ποσοστό ανεργίας, οι άνθρωποι εγγράφονται για να γίνουν οδηγοί Uber προκειμένου να βοηθήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε.

Η Uber βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται μόνο για τον χρόνο απασχόλησης και διαπίστωσε ότι το κόστος των διαδρομών για τους πελάτες της θα αυξανόταν κατά 55% κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα εκτοξευόταν κατά 85% κατά τις αργίες.

Η Uber Eats θα δεχόταν μεγαλύτερο ακόμη πλήγμα, με τις τιμές παράδοσης να αυξάνονται κατά 65% κατά τις μεσημεριανές ώρες και κατά 60% την ώρα του δείπνου.

Κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 85% και 125% και να εκτοξευθούν κατά 160% κατά τη διάρκεια των αργιών. Η εταιρεία εκτιμά ότι αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των παραγγελιών και θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες έως και 1,5 δισ. δολάρια ετησίως. Οι περιοχές της περιφέρειας θα μπορούσαν να πληγούν ακόμη περισσότερο λόγω των λιγότερων επιλογών μεταφοράς και παράδοσης.



Σε δήλωσή του στο 9news.com.au, ο υπουργός Εργασιακών Σχέσεων, Τόνι Μπερκ, δήλωσε: «Γίνεται ενδελεχής έλεγχος μέσω της διαδικασίας έρευνας της Γερουσίας. Το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουμε πλέον μια κατάσταση όπου δεν εφαρμόζονται ελάχιστα πρότυπα για τους οδηγούς της Uber».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...