Κανάρια Νησιά: «Φρένο» στην Uber και την Cabify με τροποποίηση του νόμου περί μεταφορών

Η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε την τροποποίηση του νόμου για την οργάνωση των οδικών μεταφορών, με στόχο την ενσωμάτωση μέτρων βιωσιμότητας, πράγμα που σημαίνει την προσαρμογή του προηγούμενου κανονισμού του 2007 στις τρέχουσες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα περιλαμβάνουν νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια κατά τη χορήγηση αδειών ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων, καθώς τα δεύτερα αυξάνονται ανεξέλεγκτα: υπάρχουν ήδη 8.500 άδειες που εκκρεμούν προς έγκριση στα νησιά Γκραν Κανάρια και Τενερίφη και 2.000 στο Ελ Ιέρο, με την πλειονότητά τους να αφορά ενοικιαζόμενα οχήματα.

Η αναπροσαρμογή του νόμου στοχεύει στον περιορισμό της επέκτασης των Uber και Cabify στα νησιά, αν και λειτουργούν και άλλα ενοικιαζόμενα οχήματα που δεν συνδέονται με τις δύο πλατφόρμες. Κύρια πρόθεση της τοπικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη των μεταφορών σέβεται το περιβάλλον στο αρχιπέλαγος.

Η κίνηση της κυβέρνησης προέκυψε από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για χορήγηση αδειών λειτουργίας στα νησιά, σε συνδυασμό με άλλους κανονισμούς, όπως το γνωστό 1/30 -ένα ενοικιαζόμενο για κάθε 30 ταξί). Η τροποποίηση αυτή δίνει στα συμβούλια και τους δήμους τα εργαλεία για να προστατεύουν το περιβάλλον, εφαρμόζοντας κριτήρια βιωσιμότητας κατά τη χορήγηση αδειών με ομοιογενή τρόπο, τόσο για τα ταξί, που είναι αρμοδιότητα των συμβουλίων, όσο και για τα ενοικιαζόμενα, που είναι αρμοδιότητα των νησιωτικών φορέων. Για παράδειγμα, κατά τη χορήγηση αυτών των νέων αδειών, καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία ή εκκρεμούν προς αδειοδότηση σε όλα τα νησιά, θα λαμβάνονται υπόψη μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα των δρόμων και μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα.

Το νομοθετικό διάταγμα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα στην Επίσημη Εφημερίδα των Καναρίων Νήσων, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Πάμπλο Ροντρίγκεζ τόνισε ότι η σύνταξη του νόμου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων τομέων, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επτά νησιωτικών συμβουλίων και της Ομοσπονδίας Δήμων των Καναρίων Νήσων, καθώς και με τη συμμετοχή των φορέων και των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *