Γερμανία : Το ρυθμιστικό σχέδιο υποδομών φόρτισης και χρέωσης δεν αρκεί για τα ταξί

Από το 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα γενικό σχέδιο υποδομής φόρτισης. Το σχέδιο προέβλεπε ομαδοποίηση των δυνάμεων της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί η επέκταση της υποδομής φόρτισης. Μια περαιτέρω ανάπτυξη με την ονομασία «Ρυθμιστικό Σχέδιο Υποδομής Φόρτισης ΙΙ» έχει πλέον καθοριστεί στη συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού για την 20ή νομοθετική περίοδο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 68 μέτρα στους τομείς της χρηματοδότησης, της ενδυνάμωσης των δήμων, της διαθεσιμότητας χώρου, της ενσωμάτωσης στο ηλεκτρικό δίκτυο, της χρέωσης κτιρίων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Απευθύνεται στην πολιτική σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, επενδυτές, φορείς εκμετάλλευσης και παρόχους καθώς και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και ενέργειας.
Το γενικό σχέδιο υποδομής φόρτισης II μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις βασικούς τομείς. Από τη μία πλευρά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εστιάζει στη δικτύωση: οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και οι σχεδιαστές υποδομών χρέωσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα υπάρχοντα και τα προγραμματισμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στον προγραμματισμό τους. Επιπλέον, πρέπει να εργαστούν περισσότερο στην υποδομή φόρτισης βαρέων φορτηγών και λεωφορείων.
Ειδικά για την υποδομή φόρτισης δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να παράσχει στους δήμους νέα μέσα, αλλά και να δώσει οι ίδια το καλό παράδειγμα. Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών ίδρυσαν τη Διυπουργική Ομάδα για την Υποδομή Φόρτισης (ISLA) στις 26 Αυγούστου 2022.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τον κλάδο των ταξί δείχνουν ότι το γενικό σχέδιο υποδομής χρέωσης δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένο από όλες τις απόψεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του Bundesverband Taxi und Mietwagen eV, Michael Oppermann, παραπονιέται ότι οι ανάγκες για το επαγγελματικό αυτοκίνητο και ειδικά την βιομηχανία ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων, η οποία διανύει ιδιαίτερα πολλά χιλιόμετρα, δεν αναγνωρίζονται επαρκώς.
«Η υποδομή φόρτισης είναι ένα σημαντικό κλειδί για την ηλεκτροκίνηση και για την επιχείρησή μας. Τα ταξί χρειάζονται μια υποδομή φόρτισης στην οποία μπορούν να βασιστούν. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη σήμερα και εμποδίζει τη χρήση του ηλεκτρικού ταξί», λέει ο διευθύνων σύμβουλος. Ολοκληρώνει με μια συγκεκριμένη απαίτηση: «Χάρη στα πολλά χιλιόμετρα, ειδικά στις πόλεις, τα ηλεκτρικά ταξί μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα και στο περιβάλλον από ένα μέσο ιδιόκτητο αυτοκίνητο. Επιπλέον, αυτοί οι στόλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ιδιώτες χρήστες. Χρειαζόμαστε λοιπόν αξιόπιστα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που καθιστούν δυνατή τη γρήγορη φόρτιση στα κέντρα των πόλεων.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...