Χάρη στις επιδοτήσεις η Μόσχα διαθέτει τον νεότερο στόλο ταξί στην Ευρώπη

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Διοίκηση Οδικής Επιθεώρησης της Μόσχας (MADI) δημοσίευσε δύο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Πρώτον, το 28% των ταξί της Μόσχας στις κύριες τοπικές πλατφόρμες εφαρμογών δεν συμμορφώνονται με τους βασικούς κανόνες μεταφοράς. Από την άλλη πλευρά, χάρη στις γενναιόδωρες δημοτικές επιδοτήσεις, η βιομηχανία ταξί μπόρεσε να αποκτήσει 11.000 νέα ταξί ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με την πρώτη ματιά, αυτές οι δύο έρευνες μπορεί να φαίνονται αντίθετες μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο στατιστικές εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο: η διοίκηση της πόλης θέλει να κάνει τις διαδρομές ασφαλέστερες. Και ως θετική παρενέργεια, ο στόλος των 70.000 ταξί στη ρωσική πρωτεύουσα, με μέση ηλικία τριών ετών, θα πρέπει να είναι ο νεότερος στην Ευρώπη.

\”Πραγματοποιούμε τακτικά διαδρομές με ταξί για να βεβαιωθούμε ότι τα ταξίδια είναι ασφαλή\”, εξηγούν οι αρχές του MADI. \”Κάθε φορά που οι ταξιδιώτες μπαίνουν σε ταξί, πρέπει να έρχονται με ασφάλεια στο σωστό μέρος και, πάνω απ \’όλα, να λαμβάνουν τη σωστή εξυπηρέτηση.\”

Επομένως, ελέγχθηκαν 445 αυτοκίνητα από τις πλατφόρμες Yandex.Taxi, GETT, CityMobil, Indriver, Lucky και Maxim τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και διαπιστώσαμε ότι δεν πληρούσαν όλα τα ταξί τις προϋποθέσεις εργασίας που απαιτούνται. Οι επιθεωρητές βρήκαν πολλά (διοικητικά) σφάλματα. Τα ταξί από το \”Maxim\” και το \”Lucky\”, για παράδειγμα, είχαν πολλά προβλήματα στην τηλεφωνική επικοινωνία και  μέσω της εφαρμογής με τους επιβάτες , πολλές παραγγελίες ακυρώθηκαν και οι χρόνοι αναμονής ήταν πολύ μεγάλοι.

«Η οδήγηση με ταξί δεν είναι ασφαλής. Οι πλατφόρμες πρέπει να παρακολουθούν με ποιον συνεργάζονται και πώς, ποιος οδηγεί και για πόσο καιρό. Στο νέο νόμο περί ταξί που είναι σε διαβούλευση, είναι απαραίτητο να μπουν διατάξεις για τις ψηφιακές πλατφόρμες και  την ευθύνη που τους αντιστοιχεί.  Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται τα δικαιώματα του οδηγού και των επιβατών και να είναι ασφαλείς και άνετες οι μεταφορές με ταξί. Οι συνθήκες στα ταξί της Μόσχας πρέπει να βελτιωθούν τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους οδηγούς. \”

Η δημοτική κυβέρνηση της Μόσχας έχει συμβάλει σημαντικά και παγκοσμίως σε αυτήν τη βελτίωση εδώ και οκτώ χρόνια: οι εταιρείες ταξί και οι πλατφόρμες υποστηρίζονται από επιδοτήσεις όταν ανανεώνουν τους στόλους ταξί τους. Μέρος του ποσού αγοράς θα επιστραφεί. Παρά την πανδημία, αυτές οι επιδοτήσεις ήταν επίσης διαθέσιμες το 2020. Περισσότερες από 115 εταιρείες ταξί υπέβαλαν αιτήσεις αποζημίωσης και έλαβαν συνολικά 288 εκατομμύρια ρούβλια (3,3 εκατομμύρια ευρώ) για την αγορά περισσότερων από 11.000 νέων οχημάτων. Σε οκτώ χρόνια, πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε 36.527 νέα ταξί. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των ταξί της πρωτεύουσας αγοράστηκαν με άμεση οικονομική υποστήριξη από την πόλη της Μόσχας.

«Η επιδότηση είναι η μόνη κρατική υποστήριξη για εταιρείες ταξί και φορείς κοινής χρήσης αυτοκινήτων που πλήττονται από την πανδημία», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος της Μόσχας Μακσίμ Λίτσουτοφ. «Η κυβέρνηση της Μόσχας θα συνεχίσει να βοηθά τις εταιρείες το επόμενο έτος. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη υπηρεσιών αστικών μεταφορών. Οι επιχορηγήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση του νεότερου στόλου ταξί της Ευρώπης. \”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...