Ιταλία: Η επένδυση για μια νέα άδεια ταξί και την αγορά οχήματος φτάνει τα 130.000 ευρώ

Η έναρξη της επιχείρησης ενός οδηγού ταξί στη Ρώμη και το Μιλάνο υπολογίζεται από 115.000 ευρώ στην πρωτεύουσα έως 131.000 στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας: αυτό είναι το κόστος της άδειας και του οχήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μελλοντικά κίνητρα για πιο οικολογικά τετράτροχα. Καθόλου ασήμαντη επένδυση, αλλά σίγουρα πολύ μικρότερη από τα νούμερα της «ελεύθερης» αγοράς, της παράλληλης αγοράς αγοραπωλησίας αδειών μεταξύ ιδιωτών, στην οποία τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα. Μια αγορά που προστατεύεται από τη σπανιότητα των δημόσιων διαγωνισμών, οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει, παρά το διάταγμα που ενέκρινε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι.

Διευκολύνσεις για την αγορά του οχήματος προβλέπονται στα οικολογικά κίνητρα που θα θεσπίσει τον επόμενο μήνα το υπουργείο Made in Italy. Πρόκειται για τα «πράσινα» μπόνους που, σε αντάλλαγμα για την υποχρεωτική διάλυση του παλιού οχήματος, θα μπορούσαν να φτάσουν τις 22.000 ευρώ, με μέγιστο όριο τιμής χωρίς ΦΠΑ τις 35.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις 45.000 ευρώ για τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Η εφημερίδα Il Sole24Ore ερεύνησε την αγορά ταξί στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας και το συμπέρασμα ήταν ότι η αρχική επένδυση δεν είναι καθόλου αμελητέα: το κόστος των αδειών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Ακόμα και αυτών της δημόσιας αγοράς.

Στο Μιλάνο, όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ταξί ανταποκρινόμενος στη δημοτική πρόσκληση για 450 νέες άδειες, θα πρέπει να υπολογίσει στον λογαριασμό μια ελάχιστη δαπάνη 96.000 ευρώ, πολύ κάτω από τα 160.000 ευρώ της μέσης αξίας μεταβίβασης των αδειών που καθόρισε η διοίκηση μέσω ανεπίσημων οδών (αγγελίες αναζήτησης), ελλείψει επίσημων στοιχείων. Η τιμή που καθορίζεται για κάθε άδεια, αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου υπολογισμού από τους τεχνικούς του δήμου, τον οποίο η ρυθμιστική αρχή μεταφορών κρίνει «λογικό», θα πρέπει να προσελκύσει πολλούς δυνητικούς οδηγούς ταξί και να εξασφαλίσει την επιτυχία του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε 20 χρόνια μετά τον τελευταίο.

Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε απογευματινές βάρδιες και να αγοράσουν οχήματα προσαρμοσμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ενώσεις οδηγών ταξί προσέφυγαν ήδη στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο κατά των «παράλογων εκπτώσεων» που προβλέπει το δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με την τρέχουσα αγοραία αξία των αδειών, οι οποίες παραβιάζουν τους κανονισμούς που προστατεύουν την κατηγορία, αλλά το δημοτικό συμβούλιο συνεχίζει ακάθεκτο, ανακοινώνοντας ότι ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί πριν από το καλοκαίρι.

Στη Ρώμη, η πρόσκληση για την έκδοση 1.000 νέων αδειών, που ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Γκουαλτιέρι τον Νοέμβριο, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των οδηγών ταξί και του δήμου. Η διοίκηση στοχεύει να ζητήσει περίπου 70.000 ευρώ ανά άδεια, λιγότερο από το μισό της μέσης τιμής αγοράς (130.000 ευρώ), για να προσελκύσει περισσότερους επίδοξους οδηγούς. Οι «εκπτώσεις» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αφορούν όσους στραφούν στην «πράσινη» μηχανοκίνηση ή αγοράσουν οχήματα για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στην Μπολόνια, επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για 72 νέες άδειες ταξί (οι μισές από αυτές που επιτρέπει το διάταγμα), στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με τη συνεργασία των οδηγών ταξί, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, την επικαιροποίηση των ναύλων, μια νέα εφαρμογή για την παρακολούθηση της λειτουργίας των αυτοκινήτων και μια εφαρμογή ενημέρωσης των οδηγών σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας και τα εργοτάξια.

Στόχος είναι να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως ο διαγωνισμός του 2018 για 36 άδειες, ο οποίος αργότερα «πάγωσε», με 20 άδειες να μην έχουν ακόμη εκχωρηθεί: τότε η τιμή που είχε οριστεί ήταν 175.000 ευρώ. Αυτή τη φορά η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη -όπως και στο Μιλάνο- προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ο στόχος είναι να προκηρυχθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Το κόστος του οχήματος είναι ο μεγάλος άγνωστος για τους επίδοξους οδηγούς ταξί. Δεδομένου ότι η εποχή των μεγάλων εκπτώσεων από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει σχεδόν τελειώσει και δεδομένου ότι οι μέσες τιμές των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια (αν και το μέσο κόστος συντήρησης έχει μειωθεί -σχεδόν μηδενιστεί- για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Toyota Yaris Cross), η επένδυση πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το πακέτο εξυπηρέτησης μετά την πώληση.

Η πρακτικά υποχρεωτική επιλογή, επίσης λόγω των μεγαλύτερων ανταμοιβών που προβλέπονται στους δημοτικούς διαγωνισμούς, είναι μεταξύ ηλεκτρικών και υβριδικών, για τα οποία οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσον όρο μεταξύ 45.000 και 60.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και μεταξύ 35.000 και 45.000 ευρώ στη δεύτερη, αφαιρουμένων των ειδικών τύπων χρηματοδότησης και τυχόν κρατικών ή τοπικών επιδοτήσεων. Προφανώς όλα εξαρτώνται από το μοντέλο που επιλέγεται: μεταξύ των πιο δημοφιλών για χρήση ως ταξί είναι τα Yaris και Corolla και το Tesla Model 3.

Κατά τον υπολογισμό της επένδυσης που απαιτείται, ένα από τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη με ιδιαίτερη προσοχή είναι τα επερχόμενα επιδόματα αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο.

Το 2024, τα κρατικά κίνητρα θα τροφοδοτηθούν από ένα ταμείο ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μεταξύ παλαιών υπολοίπων και νέων χορηγήσεων για την αγορά μη ρυπογόνων, ολοκαίνουργιων αυτοκινήτων ταξί, που δεν θα υπερβαίνουν τα 35.000 ευρώ (ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα/ντίζελ αυτοκίνητα) και τα 45.000 ευρώ (υβριδικά αυτοκίνητα). Αλλά η καινοτομία είναι άλλη: το διάταγμα διπλασίασε τις παροχές για ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα. Και έτσι, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τα επιδόματα για τις άλλες κατηγορίες, το κίνητρο είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρο.

Για την αγορά ενός ηλεκτρικού ταξί με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 0-20 g/km -αλλά πάντα με απόσυρση του παλαιού οχήματος- το κίνητρο κυμαίνεται από 18.000 έως 22.000 ευρώ. Για ένα plug-in υβριδικό ταξί (εύρος εκπομπών διοξειδίου 21-60 g/km) το μπόνους κυμαίνεται από 11.000 χιλιάδες έως 16.000 ευρώ. Για πλήρως και ήπια υβριδικά ταξί, με κινητήρες βενζίνης, ντίζελ και υγραερίου/μεθανίου στην περιοχή με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 61/135 g/km, το κίνητρο είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 3.000 έως 6.000 ευρώ.

Η δυνατότητα -ή όχι- συνδυασμού των «τοπικών» κινήτρων με τις κρατικές επιδοτήσεις θα πρέπει να ελεγχθεί κατά περίπτωση κατά τη δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προσφορών: τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές διοικήσεις παρέχουν, σε τακτική βάση, κίνητρα για την τεχνολογική ανανέωση του στόλου των κυκλοφορούντων ταξί με στόχο τη μείωση της ρύπανσης.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία περιφερειακή ενίσχυση στο Λάτσιο: η πρόσκληση υποβολής προσφορών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για «πιο πράσινα και προσβάσιμα ταξί και μοτοποδήλατα»- έως 10.000 ευρώ βάσει των εκπομπών για την αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων υπηρεσίας ταξί, «πάγωσε» τον Νοέμβριο λόγω των υπεράριθμων αιτήσεων. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός ύψους 10 εκατ. ευρώ το 2021 -που απευθυνόταν σε οδηγούς ταξί και μοτοποδηλάτων, αλλά και σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – για την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, ο οποίος προέβλεπε επιδοτήσεις που κυμαίνονταν από 5.000 έως 20.000 ευρώ ανά όχημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *