Αρχεία Uber: Πώς οι ολλανδικές φορολογικές αρχές προστάτευσαν την Uber

Η Uber έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στο Άμστερνταμ. Αυτό έκανε την εταιρεία σημαντικό φορολογούμενο για τις ολλανδικές φορολογικές αρχές. Τα αρχεία της Uber αποκαλύπτουν τώρα πόσο στενή ήταν η συνεργασία και ότι οι φορολογικές αρχές άλλων χωρών εξαπατήθηκαν ακόμη και παράνομα. Οι ολλανδικές φορολογικές αρχές έχουν παραβιάσει πολλούς κανόνες για να ευχαριστήσουν την Uber. Το 2014 και το 2015, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές αγνόησαν τις φορολογικές συνθήκες της ΕΕ και αψήφησαν τους κανόνες για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αμερικανική εταιρεία Uber μακριά από τη γραμμή πυρός. Η \”Belastingdienst\” (η φορολογική αρχή) άσκησε επίσης πιέσεις στις γαλλικές φορολογικές αρχές κατόπιν αιτήματος της Uber, γράφει η οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad (FD) με βάση την εξέταση των αρχείων της Uber.
Αυτά τα \”Αρχεία Uber\” είναι μια σειρά από έγγραφα που είναι στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και του The Guardian, στα οποία έχουν πρόσβαση πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Ο Guardian απέκτησε τα αρχεία από τον πρώην υπάλληλο της Uber Mark MacGann και τα μοιράστηκε με μια διεθνή ομάδα δημοσιογράφων. Αυτό έδωσε σε 42 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο πληροφορίες για τα έγγραφα. Με τη σειρά της, η ομάδα έλαβε τοπικές πληροφορίες από αυτά τα μέσα. Στην Ολλανδία αυτές ήταν οι FD, Investico και Trouw (καθημερινή εφημερίδα).

\"\"
FILE PHOTO: An Uber office is shown in Redondo Beach, California, U.S., March 16, 2022. REUTERS/Mike Blake


Ο δημοσιογράφος του FD, Johan Leupen, εξηγεί: «Υπάρχουν κάθε είδους άτυπες επαφές με την Uber, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανακατεύονται προσωπικά με αυτήν την εταιρεία ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε. Και η Uber κρατιέται μακριά από τη γραμμή του πυρός. Διαπιστώσαμε ότι κάποιοι κανόνες και νόμοι είχαν ήδη παραβιαστεί».
Ο Jan van de Streek, καθηγητής φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leiden, χαρακτηρίζει τις ενέργειες των φορολογικών αρχών «παράνομες, προβληματικές και υπονομευτικές».
Η έρευνα της FD δείχνει ότι ανώτατοι φορολογικοί αξιωματούχοι αψήφησαν τους κανόνες και αγνόησαν τις φορολογικές συνθήκες για να γίνουν αγαπητοί στους Αμερικανούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές όχι μόνο παραβίασαν τους κανόνες το 2015, αλλά μπορεί να έχουν διαπράξει ακόμη και ποινικό αδίκημα. Τα αρχεία της Uber απεικονίζουν φορολογικούς υπαλλήλους που καθυστερούν εσκεμμένα αιτήματα για πληροφορίες για την εταιρεία από άλλες χώρες και διαρρέουν ανεπίσημα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με άλλες υπηρεσίες στους υπαλλήλους της Uber. Οι φορολογικές αρχές άσκησαν επίσης πιέσεις στους Γάλλους για ένα πιο φιλικό φορολογικό καθεστώς για την αμερικανική εταιρεία.
Η FD αναφέρει, μεταξύ άλλων, τρεις σημαντικές δηλώσεις από τα αρχεία της Uber:
«Όταν καθορίζεται πόσο φόρο πρέπει να πληρώσει η Uber, η Ολλανδία θέλει να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη διατήρηση μιας ασαφής εικόνας. Αυτοί [οι άνθρωποι της Uber] εργάζονται πάνω σε ένα μοντέλο εσόδων που στην πραγματικότητα δεν είναι νόμιμο, επομένως πρέπει να γίνουν νομικά τρικ και οι ολλανδικές φορολογικές αρχές τους δίνουν αυτόν τον χρόνο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή van de Streek, η φορολογική και τελωνειακή διοίκηση «υπονόμευσε παράνομα τη συνεργασία με άλλες φορολογικές αρχές.» Ο Van de Streek κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού είδε και μελέτησε τα αρχεία Uber.
Τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα αρχεία καταγραφής και τα μηνύματα WhatsApp δείχνουν πόσο στενή ήταν η συνεργασία μεταξύ ανώτερων Ολλανδών φορολογικών υπαλλήλων και κορυφαίων φορολογικών εμπειρογνωμόνων της Uber. Εσωτερικά, ο Ευρωπαίος ηγέτης της Uber με έδρα το Άμστερνταμ – Uber BV – περιγράφει τη σχέση με τις ολλανδικές φορολογικές αρχές ως «μια πολύτιμη σχέση». Αυτό μπορεί να περιγραφεί με ασφάλεια ως υποτίμηση: Εκείνη την εποχή, οι φορολογικές αρχές συντόνιζαν μια πολυμερή φορολογική έρευνα κατά της Uber. Με αυτή την ιδιότητα οι εφορίες «προστάτευαν» τους Αμερικανούς από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Η Uber πέρασε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: ο πάροχος υπηρεσιών μετακίνησης βρισκόταν σε αντίθεση με διάφορες ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με την παράνομη υπηρεσία UberPop. Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει κάνει ξέφρενη εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να βγάλει το μοντέλο εσόδων της από την παρανομία και να κερδίσει χρόνο. Εκεί, η Neelie Kroes, τότε Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Ατζέντα, εργαζόταν ανεπίσημα για τους Αμερικανούς για αρκετό καιρό πριν αλλάξει τελικά πλευρά – λίγο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά ακόμα εντός της περιόδου αναμονής των 18 μηνών. Σήμερα είναι επίσημα σύμβουλος διαχείρισης.

\"\"


Όπως αποδεικνύεται, αυτή η επίθεση στην Ολλανδία ήταν επιτυχής. Όταν η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν δεδομένα εισοδήματος των οδηγών Uber από τις ολλανδικές φορολογικές αρχές το 2014 για να καθορίσουν πόσο φόρο έπρεπε να πληρώσουν, τα επίσημα αιτήματά τους καθυστέρησαν σκόπιμα από τις φορολογικές αρχές. Στην πραγματικότητα, τους δόθηκε «η απόλυτη χαμηλότερη προτεραιότητα», έγραψε τον Ιούλιο του 2015 ο Rob van der Woude, επικεφαλής φορολογικών στα κεντρικά γραφεία της Uber στην Ευρώπη.
\”Μου είπαν ότι δεν ανταποκρίνονται σε αιτήματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών, ώστε να έχουμε χρόνο να \”τακτοποιήσουμε την επιχείρησή μας\” και να εργαστούμε για ρυθμιστικές καινοτομίες\”, έγραψε τον Οκτώβριο του 2015. Οι Αμερικανοί είχαν αρκετό χρόνο για να ασκήσουν πιέσεις σε εθνικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και στην πολιτική των Βρυξελλών.
Αλλά δεν αφορούσε μόνο την εφορία, μπήκαν και στελέχη της οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά συνάντησης με ανώτερους φορολογικούς υπαλλήλους στο ολλανδικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο. Για παράδειγμα, ένας διευθυντής της ολλανδικής εταιρείας ξένων επενδύσεων NFIA ρώτησε τα μέλη της συνόδου κορυφής της Uber για πόσο χρόνο θα μπορούσε να αναβληθεί η ανταλλαγή φορολογικών αιτημάτων. Εντυπωσιακό: το καθήκον της NFIA είναι να προσελκύει ξένες εταιρείες στην Ολλανδία.!!!
Ακόμη και όταν οι γαλλικές φορολογικές αρχές προσέγγισαν την Uber με αξιώσεις, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές ήταν εκεί για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με τη Γαλλία, η Uber έχει υποκατάστημα στη Γαλλία, επομένως θα έπρεπε να πληρώσει φόρους επί των πωλήσεων και τα κέρδη στο Παρίσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Van der Woude, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές είναι έτοιμες «να μιλήσουν ανεπίσημα με τους Γάλλους για να τους πείσουν να εγκαταλείψουν αυτήν την απαίτηση. Αυτός είναι ένας σημαντικός αγώνας που πρέπει να δώσουν οι Ολλανδοί για εμάς».
Ο καθηγητής van de Streek εξάγει συμπεράσματα που αφήνουν πολύ χώρο στη φαντασία. Κάνει λόγο για «προβληματική εικόνα» φορολογικής διοίκησης που «υπονομεύει συνειδητά τη διοικητική συνεργασία μεταξύ εφοριακών» και «κρατά μια στάση φιλική προς το Uber». Η άλλη παρατυπία μιας φορολογικής αρχής είναι να παραβιάζει το καθήκον εμπιστευτικότητας ενημερώνοντας ανεπίσημα την Uber για εμπιστευτικές θέσεις άλλων χωρών. «Όλα φαίνονται επιτρεπτά για να προσφέρουν στην εταιρεία ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κλίμα», λέει ο Van de Streek.
Ο καθηγητής φορολογικού δικαίου Tim van Brederode, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν ως σύμβουλος φορολογικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών, περιγράφει τη συμπεριφορά της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης ως \”ιδιαίτερα αξιοσημείωτη\” επειδή δεν τηρούνται \”σημαντικές φορολογικές αρχές\”.
Όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν, οι φορολογικές και τελωνειακές αρχές, είπαν ότι δεν είδαν ότι οι φορολογικοί υπάλληλοι είχαν παραβιάσει το καθήκον τους για εμπιστευτικότητα. Η υπηρεσία επίσης δεν αποδέχεται ότι καθυστέρησε εσκεμμένα να δώσει πληροφορίες σε άλλες χώρες .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...