Η Νέα Υόρκη «άδειασε» Uber και Lyft

Οι προσπάθειες της Uber Technologies Inc. και της Lyft Inc. να επιτύχουν συμβιβασμό με τους νομοθέτες στη Νέα Υόρκη υπέστησαν μια παταγώδη αποτυχία αυτή την εβδομάδα. Μία  γερουσιαστής της πολιτείας διέλυσε τα σχέδια εισαγωγής ενός νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες  που προσέφερε την εκπροσώπηση των εργατικών συνδικάτων χωρίς όμως να τους κάνει εργαζόμενους.   «Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, αλλά ο μόνος τρόπος για να βρούμε μια λύση είναι  οι δύο πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις δικές τους ατζέντες και να εστιάσουν, στο πώς θα το λύσουμε;» δήλωσε η  Diane Savino γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα νέα έστειλαν τις μετοχές της Uber και της Lyft σε αρνητικό πρόσημο. Κάθε μετοχή έπεσε περισσότερο από 3% την προηγούμενη Τρίτη.

Το ιστορικό

Ορισμένα στελέχη της συνεργατικής οικονομίας και σημαντικοί εργοδότες προσπαθούν εδώ και χρόνια, να καταρτίσουν μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τους στόχους και των δύο ομάδων: αύξηση των εσόδων των συνδικάτων και διατήρηση των βασικών επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών, τα οποία στηρίζονται στον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι και όχι υπάλληλοι που δικαιούται πλήρους προστασίας της εργασίας.

Στη Νέα Υόρκη, εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Uber και της Lyft συζητούν μια τέτοια νομοθετική συμφωνία με ομάδες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής AFL-CIO της Νέας Υόρκης και του Independent Drivers Guild, μιας διεθνούς ένωσης συμβούλων που ξεκίνησε το 2016 με  κεφάλαια της Uber. Σχέδιο νομοθεσίας που προέκυψε από αυτές τις συνομιλίες δημοσιεύθηκε από το Bloomberg Law στα τέλη Μαΐου και οδήγησε σε άμεση   κριτική από ορισμένους σημαντικούς νομοθέτες και ομάδες εργασίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η πρόταση θα βοηθούσε τις εταιρείες να συνεχίσουν να αρνούνται στους εργαζομένους τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων που τους αξίζουν.

Σύμφωνα με την πρόταση, μια μόνο ένωση από  ενεργούς οδηγούς των εφαρμογών θα μπορούσε να οριστεί από το κράτος, για να εκπροσωπεί όλους αυτούς τους εργαζόμενους σε συνομιλίες « τομεακών διαπραγματεύσεων » σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες για τη βιομηχανία. Οι εταιρείες που θα κατέληγαν σε συμφωνίες με τα συνδικάτα θα προστατεύονταν από άλλους νόμους της πολιτείας ή της πόλης και θα χρηματοδοτούνταν με 10 σεντ από κάθε διαδρομή ή παράδοση. Φανταστείτε να εκπροσωπούσε όλους τους εργαζόμενους ένα σωματείο οδηγών της Uber ή της Lyft…

 Η Σαβίνο είπε ότι είναι αποφασισμένη να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο τον επόμενο χρόνο και είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει ανησυχίες από ομάδες όπως οι  Los Deliveristas, με τους οποίους έχει συναντηθεί πρόσφατα και εκπροσώπους της DoorDash Inc. και της Uber. Η Σαβίνο, η οποία προεδρεύει της επιτροπής Διαδικτύου και Τεχνολογίας της γερουσίας, δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει το προβάδισμα στη σύνταξη της επόμενης έκδοσης του νομοσχεδίου , αντί να συμβουλευτεί τόσο τους ηγέτες των συνδικάτων όσο και των εταιρειών για να το γράψουν.  «Ο καλύτερος τρόπος για τους εργαζόμενους να βελτιώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους είναι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε. «Οι νομοθέτες έρχονται και φεύγουν, αλλά η ένωση είναι για πάντα.»

 Μέλη της Συμμαχίας Εργαζομένων των Ταξί της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών Uber και Lyft, διαδήλωσαν την Δευτέρα ενάντια στο νομοσχέδιο που δεν έχει ακόμη εισαχθεί. Η ομάδα προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί συμφωνίες με τις εταιρείες που δεν παρέχουν στους εργαζόμενους τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων.

«Αν δεν αναγνωρίσουν οι εταιρείες ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν δικαιώματα ή  αρνηθούν στους οδηγούς  οικονομικά οφέλη  που παρέχονται σε όλους τους άλλους εργαζόμενους, δεν υπάρχει συνομιλία σε κανένα δωμάτιο», έγραψε ο Bhairavi Desai, εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας Εργαζομένων των Ταξί της Νέας Υόρκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...