Παρίσι: Ο δήμος κατά των ιπτάμενων ταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Τα φιλόδοξα σχέδια για τη δοκιμή αερο-ταξί στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ανακοινώθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά μόλις υπέστησαν το πρώτο τους πλήγμα. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της γαλλικής πρωτεύουσας επέκριναν τα σχέδια αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα «παράλογα» και «οικολογική καταστροφή».

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νταν Λερτ, κατήγγειλε τη λειτουργία τους ως «ένα εντελώς άχρηστο και υπερρυπογόνο τέχνασμα για λίγους, εξαιρετικά προνομιούχους ανθρώπους που βιάζονται». Η δήλωσή του ήταν συνέχεια των επιφυλάξεων της Γαλλικής Αρχής Περιβάλλοντος, που ανακοίνωσε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δοκιμή ιπτάμενων ταξί στον Σηκουάνα – με εξέδρα προσγείωσης μέσα στον ποταμό- ήταν «ελλιπής» και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ηχορύπανση και την οπτική ρύπανση, την κατανάλωση ενέργειας και τους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών και των κατοίκων στο έδαφος και στον αέρα.

Ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος, Φιλίπ Γκουζόν, επανέλαβε την πρόθεσή του να κλείσει εντελώς το ελικοδρόμιο που θα χρησίμευε ως βάση γι’ αυτά τα ταξί, ενώ η δημοτική σύμβουλος Κλερ ντε Κλερμόν-Τονέρ κατήγγειλε ότι «η κατανάλωση αυτών των ιπτάμενων μηχανών, σχεδόν 190 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης για τη μεταφορά ενός μόνο επιβάτη».

Ο όμιλος Aéroports de Paris, μαζί με τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Volocopter και την περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, οι φορείς που προωθούν την υπηρεσία μεταφοράς από το αεροδρόμιο στην πόλη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα μείωνε τη διαδρομή από 45 σε 10 λεπτά (με ενδεικτική τιμή 110 ευρώ ανά άτομο), ισχυρίστηκαν, αντιθέτως, ότι τα σχέδια αποτελούν «πείραμα για μια νέα προσφορά κινητικότητας σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές».

Το Υπουργείο Μεταφορών θα λάβει απόφαση για το θέμα στις αρχές του 2024, ενώ οι πιστοποιήσεις ασφαλείας για τα ίδια τα ταξί θα είναι έτοιμες την άνοιξη του 2024, που σημαίνει ότι τα αερο-ταξί μόνο έτοιμα δεν είναι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *